Obavijesti

News

Komentari 0

U Hrvatskoj polovici stanovnika korona utjecala na prihode...

U Hrvatskoj polovici stanovnika korona  utjecala na prihode...

Sve veći broj građana EU-a osjeća nesigurnost u pogledu vlastite budućnosti, a dvije trećine ispitanika (66 posto) složilo se da bi EU trebao imati više nadležnosti za rješavanje pandemije korona virusa

VIDEO

U jeku drugog vala pandemije koronavirusa, dvije trećine europskih građana podržava veću nadležnost EU-a i izdašniji proračun Unije za prevladavanje posljedica koronakrize, a hrvatski građani i dalje smatraju kako novac prioritetno treba usmjeriti na zapošljavanje i socijalna pitanja, objavio je u petak Europski parlament.

Europski parlament objavio je u petak cjelovite rezultate trećeg ovogodišnjeg istraživanja u kojem se europske građane pita za njihov pogled na krizu covida-19 i stavove prema Europskoj uniji.

Iako 50 posto Europljana iznova navodi da osjećaj nesigurnosti najbolje opisuje njihovo trenutno emocionalno stanje dok pandemija ostavlja sve veće posljedice na ekonomiju, više ispitanika ima pozitivniju sliku o Uniji nego u proljeće, ističe Parlament.

U Hrvatskoj 39 posto ispitanika osjeća nesigurnost, ali i približno isti udio njih (36 posto) navodi nadu kao svoje ključno emocionalno stanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve veći broj građana EU-a osjeća nesigurnost u pogledu vlastite budućnosti, a dvije trećine ispitanika (66 posto) složilo se da bi EU trebao imati više nadležnosti za rješavanje pandemije koronavirusa. U Hrvatskoj je za to 49 posto ispitanika.

Nadalje, većina ispitanika (54 posto) smatra da bi Unija trebala raspolagati većim financijskim sredstvima kako bi prevladala posljedice krize. U Hrvatskoj to smatra 60 posto ispitanika.

Međutim, ispitanici smatraju najvažnijim da se sredstva EU-a dodjeljuju samo članicama s efikasnim pravosudnim sustavom i snažnim poštivanjem zajedničkih demokratskih vrijednosti EU-a.

Više od tri četvrtine ispitanika (77 posto) slaže se da bi EU državama članicama trebao osigurati financijska sredstva samo ako nacionalne vlade poštuju vladavinu prava i demokratska načela. U Hrvatskoj, tog je mišljenja 74 posto ispitanika.

Ispitanicima je javno zdravlje glavni prioritet potrošnje (54 posto), nakon čega slijede gospodarski oporavak i nove prilike za poduzeća (42 posto), klimatske promjene i zaštita okoliša (37 posto) te zapošljavanje i socijalna pitanja (35 posto).

Hrvatski građani i dalje smatraju kako novac prioritetno treba usmjeriti na zapošljavanje i socijalna pitanja (63 posto).

Stavovi prema Uniji pozitivniji su u usporedbi s prvim istraživanjem provedenim krajem travnja ove godine.

Udio ispitanika koji imaju pozitivnu sliku o EU-u neprestano raste, sa samo 31 posto u travnju, na 41 posto u ovom istraživanju. U Hrvatskoj tako misli 39 posto ispitanih građana.

Međutim, većina ispitanika i dalje je nezadovoljna razinom solidarnosti među državama članicama EU-a.

Otprilike polovica europskih građana (49 posto) zadovoljna je mjerama koje je njihova vlada dosad poduzela u borbi s pandemijom, dok sličan udio, njih 48 posto, nije zadovoljan. Stavovi su negativniji u odnosu na prethodni val istraživanja, s padom zadovoljstva vladinim mjerama.

Diljem EU-a, više od trećine ispitanika (39 posto) navodi da je pandemija koronavirusa već utjecala na njihov osobni dohodak, a u Hrvatskoj to kaže njih 49 posto.

Na razini EU-a, 27 posto ispitanika očekuje da će kriza utjecati na njihov dohodak u nadolazećem razdoblju, dok to misli 30 posto ispitanika u Hrvatskoj.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je kriza najviše pogodila mlade i obitelji s djecom: 64 posto građana u dobi između 16 i 34 godine doživjelo je neki oblik financijskih poteškoća, 27 posto ispitanika s djecom koristilo je osobnu ušteđevinu prije nego li je to planiralo. U pet država članica (Cipar, Grčka, Španjolska, Rumunjska i Bugarska) više od polovice ispitanika navodi da je pandemija već utjecala na njihov osobni dohodak.

Ovo istraživanje provela je agencija Kantar putem interneta (te telefonski na Malti) u razdoblju od 25. rujna do 7. listopada, na uzorku od 24.812 ispitanika u 27 država članica EU-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag