Obavijesti

News

Komentari 0

U Hrvatsku je ušlo nešto više od 17.300 izbjeglica iz Ukrajine

U Hrvatsku je ušlo nešto više od 17.300 izbjeglica iz Ukrajine

Podsjetio je da su od prvog dana postavili jasan i transparentan sustav za izbjeglice te su uveli i aktivirali privremeni mehanizam zaštite koji im omogućava sva prava...

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da je do sada u Hrvatsku ušlo nešto više od 17.300 ukrajinskih izbjeglica, od čega je 85 posto žena i djece.

- U Hrvatsku je po zadnjim podacima nešto više od 17.300 Ukrajinaca. Negdje 85 posto su žene i djeca - rekao je Božinović u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Podsjetio je da su od prvog dana postavili jasan i transparentan sustav za izbjeglice te su uveli i aktivirali privremeni mehanizam zaštite koji im omogućava sva prava, uključujući i integraciju na tržište rada.

- Cijeli taj proces, mogu sa zadovoljstvom konstatirati, prolazi bez problema i poteškoća. Mislim da su Ukrajinci zadovoljni i zahvalni tretmanom u Hrvatskoj - dodaje Božinović.

Božinović o Hrvatu kojeg su zarobili Rusi: Teško je reći kad bi mogli očekivati napredak
Božinović o Hrvatu kojeg su zarobili Rusi: Teško je reći kad bi mogli očekivati napredak

Objasnio je i razliku između ukrajinskih izbjeglica i migranata koji dolaze iz Afrike, Azije te s Bliskog istoka.

- Sve ukrajinske izbjeglice u Hrvatsku su ušli, iako traje rat, na graničnim prijelazima s dokumentima, za razliku od migranata koji iz BiH praktički ne dolaze na granični prijelaz, niti imaju osobne dokumente, to je vrlo bitna razlika - zaključio je Božinović.