Obavijesti

News

Komentari 109

'U ime obitelji' predali potpise: Sposobni trebaju voditi zemlju

'U ime obitelji' predali potpise: Sposobni trebaju voditi zemlju
6

Inicijativa je Leki predala 386.649 potpisa za referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva. Oni su uvjereni da imaju potrebnih 10 posto potpisa birača

VIDEO

Udruga 'U Ime obitelji' predala je predsjedniku Sabora 386.649 potpisa prikupljenih za referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva te zahtjev za njegovo raspisivanje. Uvjereni su da imaju potrebnih 10 posto potpisa birača. 

Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je da će pokušati da se što prije dobije odgovor svih nadležnih za odlučivanje od Odbora za Ustav koji je prva stepenica pa onda i svih drugih.

- Mi bi bili zahvalni kada bismo mogli dobiti slični tretman kao predsjednik Josipović vezano za njegov prijedlog za promjenu izbornog sustava koji je vrlo ograničen i na neki način zavarava javnost o tome kakve promjene mi tražimo - zamolila je Željka Markić predsjednika Sabora.

Leko: Predsjednik ima svoju, a građanske inicijative svoju poziciju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Leko joj je uzvratio da predsjednik države bez obzira kako se zove ima ustavnu poziciju za predlaganje, dok građanske inicijative imaju svoju poziciju.

- Držat ćemo se toga - uzvratio je Leko.

Podsjetio je da je u saborskoj proceduri nekoliko zakonskih prijedloga za izmjenu zbornog zakonodavstva, a želja mu je da se one odrade u zakonskom roku. Markić je podsjetila da rokovi za provjeru potpisa i kada će se raspisati referendum ovise o Saboru te je zamolila da oni budu što kraći kako bi građani što prije dobili odgovor vezano za referendum.

- Ne bih vodio polemike, rekao sam sve što sam imao za reći, svatko u podjeli vlasti ima svoju odgovornost i to samostalnu - uzvratio je predsjednik Sabora.

'Neka referendum bude zajedno s predsjedničkim izborima'

Iz građanske inicijative "U ime obitelji" podsjetili su Leku da su zbog smanjenja troškova referenduma predložili da se on održi zajedno s predsjedničkim izborima, jel to smatraju praktičnim rješenjem. Iako vladajući govore da broj prikupljenih potpisa nije dovoljan, Markić je novinarima u Saboru kazala da najvažnije tumačenje treba dati Ustavni sud.

- Uvjereni smo u našu brojku i ne sumnjamo u to. Ako ništa drugo, vjerujemo da je ovakav značajan broj razlog za promišljanje o promjeni izbornog sustava, ne samo kozmetičkoj promjeni o kojoj danas slušamo od predstavnika Kukuriku koalicije, nego suštinske promjene koje se trebaju dogoditi na način da sposobni ljudi upravljaju ovom zemljom. To je sve što želimo, ne mi nego građani - kazala je.

Uvjerena je da će vlast učiniti sve što može da spriječi referendum ali se nada da će biti dovoljno razuma, poštenja i držanja Ustava da se referendum raspiše. 

'Bandić je bio komunikativan i dostupan i na tome smo mu zahvalni'

S obzirom da je jedan od glavnih sponzora referenduma, Milan Bandić završio u pritvoru, novinare je zanimalo je li Markić iznenađenja njegovim uhićenjem.

- Bandić je jedan od niza gradonačelnika koji su pomogli ovu inicijativu, svima smo jako zahvalni. On je u odnosu prema ovoj inicijativi pokazao da poštuje građanske inicijative, bio je komunikativan, bio nam je dostupan i na tome smo mu zahvalni, sve drugo mi ne znamo - kazala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)