Obavijesti

News

Komentari 68

''Neka neradna nedjelja bude mjera populacijske politike''

''Neka neradna nedjelja bude mjera populacijske politike''

U Hrvatskoj građani ne iseljavaju samo zato što ne mogu naći posao nego zato što i imaju posao, ali su izrabljivani na način na koji nisu u drugim zemljama EU, poručil su iz Udruge

VIDEO

Udruga "U ime obitelji" čestitala je u utorak svim trgovačkim lancima koji su odlučili ne raditi na Božić i blagdan sv. Stjepana. Stoga pozivaju HDZ, SDP i sve političke stranke da zaštite neradnu nedjelju i da poštuju Ustavno pravo radnika na tjedni odmor.

- Ta će odluka omogućiti za oko 180.000 hrvatskih radnika da blagdane provedu sa svojom obitelji. U društvu postoji konsenzus da je potrebno zaštiti neradne nedjelje, samo ne postoji politička volja da se to provede u djelo - istakuo je Ivan Munjin iz udruge.

Blanka Magdić istaknula kako su više od 100.000 zaposlenih u trgovinama žene.

- One rade šest dana u tjednu i često zato što moraju raditi nedjeljom, tjednima nisu sa svojim obiteljima. U Hrvatskoj građani ne iseljavaju samo zato što ne mogu naći posao nego zato što i imaju posao, ali su na svom radnom mjestu izrabljivani na način na koji nisu u drugim zemljama EU - poručila je dodavši kako Udruga očekuje od Vlade da neradna nedjelja, dan za obitelj, bude prva konkretna mjera populacijske politike.

Iz Udruge poručuju da Zakon o radu omogućuje poslodavcima da iskorištavaju radnike.

- Prisiljavaju da rade nedjeljom i blagdanima zato što je odluka o tome kada će iskorištavati pravo na tjedni odmor isključivo u rukama poslodavaca. Iako je odreba Zakona jasna da poslodavac mora platiti radnika za rad nedjeljom povećano, nije definirano koliko pa poslodavci to zloupotrebljavaju - istaknuo je Luka Mlinarić.

Zato je "U ime obitelji" još u ožujku podnijela prijedlog izmjena Zakona u Sabor, no ističu kako ih se uporno ignorira.

- Našim prijedlogom bi odluka o radu nedjeljom bila u rukama radnika te ukoliko žele raditi nedjeljom da im to bude barem 50 posto plaćeno. Saborski Odbor za rad, tj ni prošli predsjednik Mirando Mrsić, ni sadašnji Gordan Maras, još se nije očitovali o tome, što je njihova dužnost - istaknuo je Mlinarić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"