News

Komentari 11

U Indoneziji preko Zooma dijele smrtnu kaznu: 'To je nehumano'

U Indoneziji preko Zooma dijele smrtnu kaznu: 'To je nehumano'

Indonezija se zbog pandemije u potpunosti okrenula virtualnim suđenjima. Dosad je gotovo 100 zatvorenika osuđeno na smrt, a još ih bar 500, uključujući i brojne strance, čeka na pogubljenje

Indonezija je od početka pandemije počela provodit praksu virtualnih suđenja i na taj način su dosad na smrt osudili stotine zatvorenika. Organizacije posvećene zaštiti ljudskih prava upozoravaju kako se radi o izrazito nehumanoj praksi i pozivaju na ukidanje presuda putem video veze.

Nakon što su zbog pandemije prekinuta suđenja uživo, Indonezija se gotovo u potpunosti okrenula online ročištima.

Prema podacima Amnesty Internationala, od početka prošle godine suci su na smrt osudili gotovo stotinu ljudi koji su ih mogli vidjeti samo putem ekrana, prenosi Al Jazeera.

Indonezija ima većinski muslimansko stanovništvo i jedan od najstrožih zakona o drogama na svijetu.

Početkom ovog mjeseca 13 trgovaca drogom osuđeno je na smrt zbog krijumčarenja 400 kilograma amfetamina u Indoneziju. Za svoju sudbinu doznali su putem video veze.

Ovog tjedna osuđeno je i 6 islamskih militanata koji su 2018. godine digli pobunu u zatvoru zbog čega je poginulo 5 pripadnika antiterorističkih postrojbi.  Svi oni također su osuđeni virtualnim putem.

- Virtualna saslušanja narušavaju prava optuženika kojima prijete smrtne kazne - riječ je o nečijem životu i smrti - poručio je ravnatelj Amnesty International Indonesia Usman Hamid.

- Smrtna kazna uvijek je bila okrutna kazna. Međutim, ovaj internetski trend pridonosi nepravdi i nehumanosti - smatra Hamid.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava također ističu kako brojni optuženici ne mogu ni sudjelovati na vlastitim suđenjima zbog loše internetske veze.

- Virtualne platforme mogu izložiti optuženika značajnim kršenjima njegovih prava i narušiti kvalitetu obrane - priopćili su iz nevladine udruge Harm Minition International.

Odvjetnici optuženika također su se žalili kako je nemoguće komunicirati s klijentima zbog strogih mjera uvedenih zbog pandemije. U pojedinim slučajevima je i članovima obitelji optuženih bilo zabranjeno prisustvovati suđenjima koja su prije bila otvorena za javnost.

- Virtualna saslušanja predstavljaju očiti nedostatak za optuženike - poručio je indonezijski odvjetnik Dedi Setiadi.

Vjeruje kako bi mnoge presude bile blaže da su suđenja uživo bila dozvoljena.

- Presuda je mogla biti drugačija da su suci izravno razgovarali s optuženicima i vidjeli njihove izraze - smatra Setiadi.

Indonezijsko državno pravosudno povjerenstvo tvrdi da je tražilo od najvišeg suda da za teška kaznena djela dopuste ročišta u sudnicama.

Indonezija nije jedina koja se za vrijeme pandemije okrenula online suđenjima. Singapur i Nigerija također su osuđivali zatvorenike na smrt vješanjem preko online platformi.

U Indoneziji se pogubljenja vrše na način da se zatvorenika odvede u džunglu, zaveže ga se za stup i strijelja.

Tijekom pandemije u Indoneziji su smrtne kazne dobile snažnu potporu javnosti.

- Zagovornici smrtne kazne misle da ti kriminalci nastavljaju činiti zločine čak i za vrijeme krize kada svi pate. Dakle, vjeruju da im se zbog toga mora izreći najteža moguća kazna - rekli su iz Amnesty Internationala.

Najčitaniji članci