Obavijesti

News

Komentari 69

Cjepivo možda spremno već ove godine! Nestašica remdesivira

Cjepivo možda spremno već ove godine! Nestašica remdesivira
1

Zbog velikog broja novozaraženih, njujorški guverner Andrew Cuomo naredio je od utorka zatvaranje škola u "žarištima" zaraze koronavirusom u toj saveznoj državi, uključujući njujorške četvrti u Brooklynu i Queensu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.30

Europske zemlje suočavaju se s nestašicama remdesivira, lijeka za covid-19

U srpnju su Europska unija i Velika Britanija, koje zajedno imaju 500 milijuna stanovnika, osigurale doze remdesivira za 30 tisuća pacijenata.

SAD je potpisao s proizvođačem sporazum o prodaji preko 500 tisuća doza, na što je otpala većina Gileadove proizvodnje u rujnu. 

- Ponestalo je remdesivira - rekao je za Reuters glasnogovornik nizozemskog ministarstva zdravstva Martijn Janssen, dodajući ipak da se ubrzo očekuju nove isporuke.

Dokazano je da antivirusni lijek skraćuje oporavak u bolnici u najtežim slučajevima covida-10.

Remdesivir i kortikosteroid deksametazon jedini su lijekovi odobreni u Europi za liječenje covida-19.

Oba lijeka primio je predsjednik Donald Trump koji se liječi i eksperimentalnim koktelom protutijela. 

Broj hospitaliziranih u Europi raste, iako je u većini zemalja još uvijek značajno manji nego u proljeće.

- Zbog povećanog broja hospitalizacija, rapidno raste potražnja za remdesivirom - rekao je Janssen.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski rekao je u utorak da lijeka nedostaje u nekim bolnicama.

Posljednja pošiljka remdesivira za Poljsku stigla je prošlog petka.

18.20

Cjepivo za covid-19 možda će biti spremno do kraja godine

Cjepivo za covid-19 možda će biti spremno do kraja godine, rekao je u utorak direktor Svjetske zdravstvene organizacije, ne navodeći pojedinosti.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je na solidarnost i na političko djelovanje svih čelnika kako bi se osigurala ravnopravna raspodjela cjepiva kada ono bude spremno.

- Trebat će nam cjepivo i postoji mogućnost da ga imamo do kraja godine. Nadamo se - rekao je Tedros na završetku sastanka izvršnog odbora WHO-a posvećenog globalnom odgovoru na pandemiju.

Devet eksperimentalnih cjepiva dio je WHO-ove inicijative Covax u okviru koje se planira raspodijeliti 2 milijarde doza do kraja 2021.

Dosad se 168 zemalja priključilo toj inicijativi, ali Kina, Sjedinjene Države i Rusija nisu među njima. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa rekla je da je sklona bilateralnim dogovorima radi nabave cjepiva od proizvođača.

- Trebamo jedni druge, trebamo solidarnost i moramo se iz sve snage boriti protiv virusa - rekao je Tedros.

17.30

Slavonski Brod: Deset razreda jedne srednje škole na on-line nastavi

Brodsko-posavski Stožer civilne zaštite u utorak je izvijestio o tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a lokalni portali navode i slučaj slavonskobrodske srednje škole u kojoj je navodno zbog zaraze među profesorima, deset razreda prešlo na online nastavu.

Na medijske upite o toj temi Stožer se pozvao na preporuku pravobraniteljice za djecu poručivši kako više u javnost ne daju informacije niti o razredima niti o odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima se pojavi koronavirus, osim iznimno ako se radi o javno-zdravstvenom interesu.

U županiji su trenutno 22 osobe pozitivne na koronavirus, osam je u bolnici, od njih jedna je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije nalaze se ukupno 293 osobe.

U susjednoj Požeško-slavonskoj županiji Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je izvijestio o četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. U toj županiji trenutno je pozitivno 55 osoba od kojih je šest pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji trenutno su 354 osobe.

16.10

U posljednja 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije otkriveno je 27 novooboljelih od covida-19, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

Sedam je novooboljelih iz grada Krapine, šest iz općine Đurmanca, po tri osobe su iz općina Zlatar Bistrice i Marije Bistrice, po dvije iz općina Radoboja i Krapinskih Toplica te po jedna iz gradova Donje Stubice, Pregrade i Zlatara te općine Kraljevca na Sutli.

Istodobno je ozdravilo šest osoba, stiglo je i 116 negativnih nalaza, a čekaju se rezultati za još 64 osobe, stoji u priopćenju Stožera.

Ukupno je aktivno 166 slučajeva zaraze osoba s prebivalištem u Krapinsko-zagorskoj županiji, a u samoizolaciji je 575 ljudi.

15.00

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je 19 novih pozitivnih slučajeva COVID 19 virusa.

Danas do 11 sati, uzeto je 253 uzorka, od čega je 9 nalaza pozitivno, 54 nalaza negativno, a 190 nalaza je u obradi. Od jučer uzetih, neobrađenih 166 uzoraka, 10 je nalaza pozitivno, a 156 nalaza negativno. Do sada je testirano 7907 osoba.

Trenutno je 73 aktivna slučaja - sedam je osoba oporavljeno, za 9 novooboljelih osoba je epidemiološka obrada u tijeku, 8 je osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 4 su osobe sa svadbene svečanosti, 2 osobe kontakti s oboljelim koji su prisustvovali svadbi (sekundarni i tercijarni slučajevi obolijevanja), 48 osoba su kontakti ranije potvrđenih pozitivnih slučajeva, 1 osoba je strani državljanin koji radi na području MŽ, 1 osoba se administrativno vodi pod našu Županiju – ima regulirano prebivalište na području Međimurske županije, a zarazila se i boravi izvan Međimurske županije).

U samoizolaciji je 492 ljudi (oboljeli i njihovi kontakti).

- Budući da unazad tjedan dana na području Međimurske županije bilježimo povećanje broja pozitivnih na COVID 19 virus i grupiranje, za sada manjeg broja oboljelih, u pojedinim tvrtkama, Stožer civilne zaštite apelira na sve poslodavce da dosljedno i striktno primjenjuju sve propisane epidemiološke mjere kako bi pridonijeli zaustavljanju širenja virusa, odnosno pojave virusa u tvrtkama u kojima za sada nema oboljelih - poručuju iz županije.

Komentari 69