News

Komentari 0

U Jasenovcu održana svečanost u spomen na stradale Židove

U Jasenovcu održana svečanost u spomen na stradale Židove

Ovogodišnji Jon Hašoa posvećen je transportima Židova u koncentracijske logore, a najveći dio transporta na području NDH je vodio upravo na ovo mjesto, jasenovački logor smrti, kazao je Kraus

U četvrtak je u Jasenovcu održana komemorativna svečanost povodom dana obilježavanja Jom Hašoa - spomen na šest milijuna Židova stradalih u nacističkim i fašističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata. Komemoracija, šest dana nakon što je obilježena godišnjica proboja logoraša iz logora NDH u Jasenovcu, koji je bio 22. travnja 1945. godine kod spomenika Kameni cvijet položeni su vijenci i cvijeće.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus pozdravio one koji su preživjeli holokaust kao i sve sudionike komemoracije s nadom „da su svi došli iz istih pobuda, razloga i osjećaja“, te naglasio da je Jasenovac najveće stratište rasnih zakona u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj, u kojoj je bilo više od 50 logora smrti. U NDH je nestalo gotovo 35 tisuća Židova, odnosno više od 80 posto populacije.

- Šalom dragi prijatelji. Prvo želim pozdraviti preživjele holokausta, pa onda sve vas koji ste se odazvali s vjerom da smo ovdje zajedno za Jom Hašoa iz istih pobuda, razloga i osjećaja. Ove godine Jom Hašoa pao je šest dana nakon dana tradicionalne komemoracije proboja jasenovačkog logora u kojemu su sudjelovali i Židovi. Odlučili smo ove godine obilježiti Jom Hašoa zbog blizine ta dva datuma, a još jedan od razloga je to i to što je ovogodišnji Jom Hašoa posvećen transportima Židova u koncentracijske logore. Podsjećam da je najveći dio transporta Židova s teritorija NDH se dogodio upravo na ovom mjestu, u Jasenovački logor smrti. Jasenovac je bio najveće stratište Židova i svih žrtava rasnih zakona NDH- rekao je Ognjen Kraus

Kraus je pozdravio sve s kojima se židovska zajednica zajednički bori za Hrvatsku koja je izborila pobjedu sa saveznicima u Drugom svjetskom ratu, na temeljima ZAVNOH-a i europskih civilizacijskih principa.

Glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević u molitvi je, uz ostalo, zaiskao da svijetom zavlada duh sloge i ljubavi, te da svi narodi žive mirno i sretno, a s njima i narod Izraelov. Neka se oni koji su stradali nauživaju vječne nebeske slasti u raskošnom raju.

Komemoraciji su bili nazočni saborski zastupnici predstavnici manjina - predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi i Furio Radin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin, savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić i drugi.