Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
105 komentara

U Karlovac stiže 48 Sirijaca: 'Hvala puno na susretljivosti'

Prvih deset pristiglih obitelji je već započelo s intregracijom u gradu Sisku kao novoj sredini trajnog boravka, dok drugih deset obitelji trenutno boravi u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini

Foto: Wikipedia
105 komentara

Sredinom studenog u Karlovac će stići 48 državljana Sirije, odnosno deset obitelji koje su u izbjegličkom statusu, pristiglih u Hrvatsku temeljem odluke Vlade RH, izvijestila je u utorak Isusovačka služba za izbjeglice (JRS), pojašnjavajući da se radi o slijedu odluke Vlade RH o prihvatu 250 izbjeglica. Dodaju da je ova nevladina organizacija 27. prosinca 2018. potpisala s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinović, sporazum o suradnji na području integracije dvadeset obitelji koje su, temeljem prethodno donesenih odluka Vlade RH, u Hrvatsku iz Turske preseljene u prethodnim mjesecima.

- Prvih deset pristiglih obitelji je već započelo s integracijom u gradu Sisku kao novoj sredini trajnog boravka, dok drugih deset obitelji trenutno boravi u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini te će sredinom studenog biti preseljenje u Karlovac, u državne stanove koje je za tu priliku pripremilo i europskih sredstvima opremilo nadležno tijelo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Na ovaj način se u dvogodišnjem razdoblju osobama pruža podrška u integraciji, kako bi po isteku dvogodišnjeg razdoblja nastavili samostalno skrbiti za sve svoje životne potrebe - navodi Isusovačka služba, dodajući da su izbjeglice prije samog dolaska prošle sve sigurnosne, zdravstvene i druge preglede, utvrđen im je izbjeglički status te su upoznati za svim zakonima, propisima, običajima i načinom života u Hrvatskoj.

- Dolaskom u grad Karlovac, osobe pristigle putem projekta preseljenja nastavljaju s intenzivnim tečajem hrvatskog jezika te kreću u proces integracije i pripreme za pristupanje tržištu rada, kako bi što prije i uspješnije postali samostalni i ravnopravni građani koji će svojim radom, kulturom, zalaganjem i vještinama doprinositi zajedničkoj dobrobiti grada i svih sugrađana - kažu u Isusovačkoj službi za izbjeglice, koja kao provedbeni partner Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH u projektu integracije izbjeglica u projektu preseljenja, zadužena je za sve integracijske aktivnosti, te ovim putem pozivaju na razumijevanje i susretljivost svih građana i građanki Karlovca spram potreba i prava izbjeglica u Hrvatskoj, a Gradu Karlovcu zahvaljuju na susretljivosti, podršci i partnerstvu pri provedbi programa.

Napominju da je integracija dvosmjeran proces, te su upravo otvorenost i susretljivost lokalne zajednice i institucija koje djeluju kao dionici u procesu integracije novih sugrađana u hrvatsko društvo te uže lokalne mikrosredine, ključan preduvjet dugoročno uspješne integracije. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message