Obavijesti

News

Komentari 0

U Karlovcu počeli s rušenjem opasnih zgrada koje su potresi oštetili. Rušit će ih tri tjedna

U Karlovcu počeli s rušenjem opasnih zgrada koje su potresi oštetili. Rušit će ih tri tjedna
3

U Karlovcu je nakon petrinjskog potresa 36 zgrada označeno crvenom naljepnicom i Grad će intervenirati prema Državnom inspektoratu da se riješe i te zgrade

VIDEO

Započinjemo s uklanjanjem prve tri zgrade od ukupno sedam koje su za predviđene za uklanjanje jer su opasne za okolinu. Radovi bi trebali trajati do tri tjedna. Uklonjena je skela s prvog objekta u Ulici Dragojle Jarnević i dalje će se ići u koordinaciji s izvođačem radova rušenja. Za sva ta uklanjanja nadležan je Državni inspektorat po službenoj dužnosti budući su zgrade opasne po život i zdravlje ljudi. Sukladno propisima iz područja Obnove i Državnog inspektorata uklanjanje vrši Državni inspektorat, rekla je Irena Grčić, pročelnica Službe za javnu nabavu Grada Karlovca

U centru grada u ponedjeljak su počeli  s uklanjanjem ruševnih zgrada koje su dodatno oštećene uslijed potresa te predstavljaju opasnost za građane. Grčić je istaknula da je posebno važno bilo riješiti uklanjanje ruševne zgrade u Gajevoj 20 budući se nalazi uz cestovni pravac prema Banijanskom mostu koji je jedini predviđen za prijevoz teških tereta.

– Zgrada u Gajevoj 20 je u većinskom vlasništvu države tako da je država podnijela zahtjev za djelomično uklanjanje, a Grad se nalazi u procesu projektiranja za zaštitne radove preostalog dijela objekta. Biti ćemo puno pametniji kad se objekt ukloni da vidimo što ostane da bi se završilo projektiranje. - kazala je Grčić, dodajući da se nakon uklanjanja prvih tri zgrada nastavlja s uklanjanjem još četiri zgrade na području grada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dogradonačelnica Ivana Fočić je kazala da je do danas, vezano uz potres, zatraženo ukupno 13,5 milijuna kuna za obnovu oštećenih zgrada i infrastrukture na području Karlovca.

- To su značajna sredstva, a ona uključuju i Fond solidarnosti koji je najizdašniji i radi se o oko 11 milijuna eura koje očekujemo. Isto tako vezano uz klizišta, propust u Vukmaniću, a dobit ćemo i sredstva za zid u Mačekovoj i Plitvičkoj. Povukli smo i sredstva vezano uz sam rad naših djelatnika kad je započeo potres. Tu su uključene i skele. Znači sve novce koje trošimo vezano uz potres isključivo povlačimo od države, iz Fonda solidarnosti ili od strane ministarstava ili putem natječaja županije. To su izdašna sredstva i vjerujemo da ćemo sve realizirati u što kraćem roku jer za sam Fond solidarnosti rokovi su nam do 30. lipnja kada moramo platiti usluge koje su izvršene. - kazala je Fočić.

Inače su opasne ruševne zgrade osigurane skelama koje su financirane iz županijskih sredstava predviđenih za potrese, a njihovim uklanjanjem mjesečno će uštedjeti oko 300 eura koliko je stajao njihov najam. U Karlovcu je nakon petrinjskog potresa 36 zgrada označeno crvenom naljepnicom i Grad će intervenirati prema Državnom inspektoratu da se riješe i te zgrade, bile one u državnom ili privatnom vlasništvu, a potom i da se obnove i one koje su označene žutim naljepnicama, zaključila je Fočić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'
VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!
INCIDENT U CENTRU ZAGREBA

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!

ZAGREB U subotu oko podneva kolona muškaraca među kojima je bilo i žena stigla je pred pravoslavnu crkvu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Imali su zastave s prvim bijelim poljem i puštali su Thompsonove pjesme. Radi se o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec, koji je jednom već pravomoćno osuđen zbog urlanja ustaškog pozdrava 'za dom spremni'.