Obavijesti

News

Komentari 129

'Covid bolnica u Dubravi radi jer je u Infektivnoj sve više ljudi...'

'Covid bolnica u Dubravi radi jer je u Infektivnoj sve više ljudi...'
1

U posljednja 24 sata zabilježeno je 145 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2492

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22:35

Lukšić: COVID bolnica je otvorena zato što svaki dan raste broj oboljelih u infektivnoj bolnici

Covid bolnica u KB Dubravi otvorena je zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević" kontinuirano raste već nekoliko dana, rekao je Ivica Lukšić, dr. med. koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19 u KB Dubravi.

U Hrvatskoj je trenutačno malo manje od dvije i pol tisuće oboljelih. Na bolničkom je liječenju 258 pacijenata, od čega na respiratoru njih 14. Ponovno je otvorena covid bolnica u KB Dubravi.

"Trenutačno imamo dva pacijenta koja su covid pozitivna koji osim te infekcije imaju i druge bolesti zbog kojih su primljeni u naš centar. Otvoreni smo zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević" kontinuirano raste već nekoliko dana. U stalnoj smo komunikaciji s infektivnom klinikom i pripravnosti. U onom trenutku kad infektivna klinika popuni svoje kapacitete za covid bolesnike, KBC Dubrava u svojem kliničkom centru primit će ostatak bolesnih", rekao je Lukšić gostujući u Temi dana HRT-a.

21:15

Njemački mediji: Elon Musk je u Berlinu zbog 'tajnih' razgovora o covid-cjepivu

Osnivač kompanije Tesla Elon Musk, prema Das Bildu, u srijedu će se susresti s njemačkim ministarstvom gospodarstva. Musk je u nedjelju najavio da je povod za posjet Njemačkoj i potraga za cjepivom, a njemački div za proizvodnju cjepiva CureVac to je sada potvrdio.

"Osnivač Tesle Elon Musk od ponedjeljka je u zemlji i planira, prema informacijama Bilda, između ostalog tajni razgovor s njemačkim ministrom gospodarstva Peterom Altmaierom", objavio je Das Bild.

Mediji u Njemačkoj prenose potvrdu vodstva CureVac-a da će se Musk i uprava kompanije ove tvrtke iz Tübingena sastati "tijekom ovog tjedna".

CureVac je, inače, jedna od najizglednijih kompanija u svijetu za uspješnu proizvodnju cjepiva protiv covida-19. Koliko je riječ o ozbiljnom kandidatu za pronalazak cjepiva, pokazuje i to što je Vlada Savezne Republike Njemačke još u lipnju osigurala svoje interese time što je otkupila 17 posto kompanije po cijeni od 300 milijuna eura.

Još puno ranije, 2. ožujka ove godine, svijet je obišla vijest o tome da je predsjednik SAD-a Donald Trump ponudio  milijardu dolara za ekskluzivna prava na cjepivo na kojem je ova tvrtka već tada počela raditi. Nekoliko dana poslije, 15. ožujka, njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer potvrdio je medijima da će kancelarka Angela Merkel "voditi krizni sastanak s ministrima", te da će biti riječi i o "obrambenoj strategiji tvrtke" CureVac.

"Koronavirus više nije samo zdravstvena kriza, nego i pitanje nacionalne sigurnosti", prenio je tada izjavu New York Times.

Seehofer je tada potvrdio da je o pokušaju Trumpovog preuzimanja CureVaca "čuo od nekoliko članova vlade".

Musk i CureVac povezani su, inače, još od početka srpnja, kad su zajednički prijavili patent za "moguće revolucionarni bioreaktor RNA". Musk je tada objavio da je s tvrtkom sklopio ugovor po kojem će njegov Tesla graditi "RNA mikrotvornice" za CureVac. U tom smjeru išla je u subotu i Muskova objava na Twitteru da se sprema na put u Njemačku:

"Razgovori s epidemiolozima s Harvarda potvrdili su da superbrzi RNA printer ima potencijal za cjepiva i lijekove u mnogim područjima."

U tjednu u kojem je Musk i doputovao u Njemačku, tamošnji mediji analiziraju zašto je njegov posjet CureVacu planiran daleko od medija i s puno nepoznanica, dotle da čak i Der Spiegel donosi naslov: "CureVacova tajna Elona Muska."

"Elon Musk posjetit će CureVac kako bi se raspitao o napretku u razvoju cjepiva protiv covida-19. Još nije sasvim jasno dolazi li on kao partner ili kao osvajač", navodi se u analizi u kojoj Der Spiegel ostavlja otvorenim da Musk možda samo dolazi vidjeti kako se stvari razvijaju ili možda želi "ostvariti još veći utjecaj".

 

19:53

U Otočcu u jednoj obitelji petero zaraženih korona virusom

Na području Ličko-senjske županije pet je novooboljelih osoba od covida-19, svi su iz Otočca i bliski kontakti prije oboljele osobe, izvijestio je popodne Stožer, a od županijskog epidemiologa Ivana Stanića se doznaje da su svi iz iste obitelji i otprije u samoizolaciji.

“Još je prerano reći da je sve pod kontrolom jer nam nije poznato ni tko se od njih prvi zarazio ni gdje jer nitko od njih nije imao neko mjesto jasnog izlaganja rizičnom čimbeniku, pa je moguće da se kroz koji dan ustanovi još pokoji pozitivan slučaj”, rekao je Stanić za Hinu.

U Ličko-senjskoj županiji dosad je oboljelo 69 osoba od kojih je 25 aktivnih slučajeva, a sve su to, dodao je, "neke mikrolokacije bez većeg rizika".

“Novalja je specifična po tome što se, osim u ambulanti hitne pomoći, bolest pojavila među taksistima, zbog čega se testirao veći broj ljudi da nam nešto ne promakne”, rekao je Stanić.

Objasnio je da su se zarazila četvorica taksista, što i ne smatra čudnim kad se zna da oni u malom prostoru automobila na dan prevezu velik broj putnika.

Aktivni su slučajevi iz Udbine, Korenice, Perušića, Ličkog Osika, Otočca i Novalje.

Od 25 aktivnih slučajeva hospitalizirano je samo dvoje bolesnika iz Novalje, a ostali se s blažim simptomima bolesti liječe kod kuće.

Pod aktivnom mjerom samoizolacije je 89 osoba.

19:14

Nijemci: Alarmantno u Hrvatskoj, pozitivnih testova više od 12 posto

Jedna od najvećih njemačkih dnevnih novina Süddeutsche Zeitung objavila je da je stanje s covidom-19 u Hrvatskoj "alarmantno", što dokazuje izrazito visokim postotkom pozitivnih rezultata testova. Stoga se zaključuje da "Hrvatska premalo testira".

"Tamo laboratorijski liječnici dokazuju prisutnost koronavirusa i u više od 12 posto svih testova, što je uvjerljiv dokaz za to da ova zemlja premalo testira", navodi list.

Süddeutsche Zeitung dalje piše da "savezna njemačka vlada zasad rizičnima tretira ipak samo Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju". U članku se konstatira da je dosadašnja pojavnost pozitivnih slučajeva u Hrvatskoj bila "ispod 50", misli se na broj tjedno novootkrivenih na 100.000 stanovnika:

"Međutim, s obzirom na mali broj testiranja, ovakva vrijednost ima tek uvjetni značaj."

List citira glasnogovornika ministarstva zdravstva Njemačke, koji je ustvrdio da bilo "trenutno nesrazmjerno" proglasiti cijelu Hrvatsku rizičnim područjem, kao i to da "ne može točno reći testira li cijela ta zemlja u dovoljno velikom broju".

U tjednu od 21. do zaključno 27. kolovoza list se poziva na rezultate Instituta Robert Koch o uvozu slučaja zaraze iz Hrvatske:

"Iz Hrvatske je samo u tom tjednu (u Njemačku) došlo 940 pozitivnih slučajeva, koliko nije niti iz jedne druge zemlje. Stvaran broj mogao bi biti i bitno veći, jer kako Hrvatska dugo vremena nije smatrana rizičnim područjem, povratnici odatle nisu se morali testirati."

18:47

Stožer Sisačko-moslavačke županije: Osigurano 40 tisuća zaštitnih maski

 Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je u utorak da je epidemiološko stanje u županiji posljednjih dana sve bolje, a u vezi s mjerama Županijskog stožera Civilne zaštite za početak školske godine za učenike i nastavnike osigurano je 40 tisuća zaštitnih maski.

"Županija se pripremila za početak nove školske godine, koja počinje u ponedjeljak. Svi učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i svi učenici srednjih škola dobit će četiri kompleta platnenih zaštitnih maski, a ukupno smo nabavili 40.000 zaštitnih maski za oko 9000 učenika, djelatnika i nastavnika", rekao je župan Žinić nakon sastanka županijskog stožera.

Kako je dodao, u školama koje ne mogu osigurati dovoljno prostora, kao na primjer u Petrinji, Glini, Popovači i Novskoj, nastava će se održavati u dvije smjene, a u drugim školama će se organizirati jednosmjenski rad uz poštovanje svih protuepidemijskih mjera.

I u prijevozu učenika će se poštovati te mjere pa ćemo prema potrebi angažirati više prijevoznih sredstava, najavio je u utorak na konferenciji za novinare Ivo Žinić.

Rekao je da u županiji nema novih žarišta, da je zaraza prenesena iz drugih sredina, uglavnom preko mlađih osoba iz noćnih klubova.  U ustanovama za starije i nemoćne nema zaraze, ali je produžena mjera zabrane posjeta kao i u bolnicama. 

Načelnik Županijskog stožera Roman Rosavec je rekao da su na današnjem sastanku bili i predsjednici stožera iz jedinica lokalne samouprave, a pozvao je sve građane da i dalje budu odgovorni i strogo poštuju sve mjere koje su na snazi.

Uz poštovanje usvojenih mjera, kako je rekao, mogu se održavati sve svadbene, kulturne, sportske i druge svečanosti i priredbe i na otvorenome i u zatvorenom prostoru.

Najavio je i obvezno testiranje svih korisnika i djelatnika domova umirovljenika te starijih i nemoćnih osoba. Stožer je izdao preporuku da se odgode svi sajmovi i maturalna putovanja. 

Komentari 129