Obavijesti

News

Komentari 35

U koroni vam je istekla osobna? Evo do kad morate izraditi novu nakon što objave kraj epidemije

U koroni vam je istekla osobna? Evo do kad morate izraditi novu nakon što objave kraj epidemije

Kada je proglašena epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, svi dokumenti koji su istekli su i dalje ostali valjani i to 30 dana nakon što se proglasi kraj epidemije. Policija apelira da se ti dokumenti što prije zamijene

VIDEO

Nakon što je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila da COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu, uskoro bi mogli proglasiti i kraj pandemije.

Kada je proglašena epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, svi dokumenti koji su istekli su i dalje ostali valjani i to 30 dana nakon što se proglasi kraj epidemije. Policija apelira da se ti dokumenti što prije zamijene.

Podsjetimo, nakon što je epidemija koronavirusa i službeno proglašena u Hrvatskoj, građani nisu morali izrađivati dokumente koji su im istekli. Tako su se osobne, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi i dalje mogle koristiti ako im je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije i smatrale su se valjanima unutar Republike Hrvatske.

Odnosno, njihovo je važenje produženo na najdulje 30 dana od proglašenja prestanka epidemije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava - poručuju iz policije. 

Iz MUP-a navode kako je u protekle gotovo tri godine istekao rok važenja za 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačkih dozvola. Sve one se i dalje koriste i smatraju se važećima. 

- Svakako valja istaknuti kako putovnica i vozačka dozvola nisu obavezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom - navode iz MUP-a. 

Također, građanima se savjetuje da za podnošenje zahtjeva za zamjene isteklih osobnih iskaznica koriste uslugu rezerviranja čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat, a moguće je aktivirati i elektroničku osobnu iskaznicu eOI putem koje se može podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole elektroničkim putem. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1