Obavijesti

News

Komentari 583

Kosovska vlada odgodila odluku. Obratio se Vučič: 'Nastavljamo dijalog sa svima'

Kosovska vlada odgodila odluku. Obratio se Vučič: 'Nastavljamo dijalog sa svima'

Jačaju napetosti na Kosovu. Od 1. kolovoza Kosovo uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij ljudima s identifikacijskim iskaznicama Srbije. U nedjelju su se oglasile sirene, bilo je i pucnjave...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
0.27

Kosovska vlada na mjesec dana odgodila spornu odluku

U kasnim večernjim satima stigla je vijest da je kosovska vlada odlučila odgoditi provedbu odluke o srpskim tablicama i dokumentima za mjesec dana, do 1. rujna.

- Odluka je donesena nakon konzultacija kosovskih dužnosnika s američkim i europskim predstavnicima. Kosovski premijer Albin Kurti, zajedno s Vjosom Osmani, Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom, kontaktirali su i sastali se s europskim i američkim predstavnicima. Ovom prilikom vlada Kosova se obavezuje da će od ponedjeljka 1. kolovoza 2022. odgoditi provođenje odluke do 1. rujna 2022. - stoji u priopćenju kosovske Vlade.

Kosovska vlada osudila je barikade i pucnjavu na sjeveru.

0.13

Kosovski medij: Odluka o reciprocitetu odgođena na 30 dana

Vlada Kosova priopćila je da odgađa odluku o reciprocitetu za osobne iskaznice i registarske oznake do 1. rujna, odnosno na 30 dana. Do odluke je došlo nakon sastanka s američkim ambasadorom na Kosovu, javlja Jehona Hulaj, novinarka kosovarskog portala Telegrafi.

0.05

Vučić se obratio javnosti

Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon što je bio na sastanku u glavnom Stožeru srpske vojske.

- Završili smo sastanak u Glavnom stožeru. Prije toga je general Mojsilović razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a, što je proteklo u korektnoj atmosferi.  U ponoć očekujemo razgovor zapovjednika KFOR-a s Goranom Rakićem i predstavnicima Srba. Za nas je strašno važno da se dijalog nastavi i da počnemo rješavati stvari mirnim putem - rekao je Vučić.

Naglasio je da su molili međunarodne predstavnike da učine sve što je moguće da se ovo zaustavi.

- Veliko hvala Srbima s Kosova i Metohije zbog suzdržanosti i hrabrosti. Predstoji nam najteža politička borba. Hvala što čuvate srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji. Želim se zahvaliti onima koji su podržali Srbiju. Radimo na smirivanju svega. Bez obzira na to koliko teško bilo, predaje neće biti, pobijedit će Srbija - prenosi Kurir.

23.59

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey M. Hovenier rekao je da je od kosovskih lidera zatražio da odgode primjenu odluke o reciprocitetu za osobne iskaznice i tablice za 30 dana.

On je rekao da je odluka o reciprocitetu za osobne iskaznice i tablice potpuno odgovarajuća i u skladu sa Briselskim sporazumom, ali je zatražio odgodu za 30 dana, jer je, prema njegovim riječima, bilo dezinformacija i nesporazuma u ​​vezi sa odlukama.

- SAD nije bio zabrinut zbog ove odluke. Imao sam sastanak sa predsjednikom Osmanijem, premijerom Kurtijem, zamjenikom premijera Osmanijem i ministrom vanjskih poslova Gervalom, da postavim jasan zahtev od vlade SAD da odgodi sprovođenje odluke za 30 dana. Mislim da bi odgoda implementacije bila neophodna, jer se čini da je bilo dezinformacija i nesporazuma oko odluke. Nadamo se da ćemo raditi sa našim partnerima u EU na smanjenju tenzija. Ne tražimo ukidanje odluke, da bude jasno, već odgodu - rekao je Hovenier.

23.58

KFOR je objavio da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova napeta, te da su snage KFOR-a spremne intervenirati ako stabilnost bude ugrožena.

- Ukupna sigurnosna situacija u sjevernim općinama na Kosovu je napeta, a misija KFOR-a je pomno prati i spremna je intervenirati ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 SB UN - navodi se u priopćenju KFOR-a koje je dostavljeno srpskoj agenciji Tanjug.

Komentari 583