Obavijesti

News

Komentari 162

U kući je zatekla migrante iz Sirije i - ponudila im sendviče

U kući je zatekla migrante iz Sirije i - ponudila im sendviče
5

NOVA IZBJEGLIČKA RUTA Vrata su bila zaključana. Ušli su kroz prozor, a grijali su se na električnu grijalicu. Isprva sam bila u šoku, rekla nam je Radmila Majstorović (67)

VIDEO

Otključala sam kuću i u spavaćoj sobi na podu ugledala odjeću i obuću, razbacane krevete. Prema vratima su pojurila četiri muškaraca, od šoka sam stala i zanijemila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

radmila majstorović 01:02

Ispričala nam je to Radmila Majstorović (67) iz Zagreba, koja je u srijedu došla obići kuću u zabačenom selu Grobnik kraj Slunja. Unutra je zatekla četiri migranta iz Sirije.

- Sklapali su ruke i molili da ne zovem policiju - dodala je Radmila, koja je sa suprugom obišla imanje na kojem žive ljeti.

Kad je u kući zatekla nepoznate muškarce, šokirala se.

- U prvi mah sam, naravno, bila u šoku. Nisam znala o čemu je riječ, što žele, no onda sam shvatila da su to migranti. Dvojica su maloljetna, a dvojica mlađe dobi. Slabo govore engleski, tvrde da nemaju dokumente, a koliko sam ih shvatila, u kuću su ušli kroz prozor. Vrata su bila zaključana. Grijali su se na električnu grijalicu. Sa sobom su imali konzerve. Bilo mi ih je žao, pa sam im dala sendviče koje smo sebi pripremili. Napravila sam im još sendviča i dala im vode. Odmah smo i mi i susjedi alarmirali policiju, koja je vrlo brzo došla i odvela ih - govori nam još pod dojmom Radmila dodajući da joj je žao ljudi, no nije joj normalno da im u kuću samo tako ulaze.

migranti

- Nisu nam ništa otuđili iz kuće, niti uništili, što su nas i sami uvjeravali, dok sam za slične slučajeve čula da znaju ljudima i uništiti kuće - govori Radmila. Njena kći požalila nam se kako ju je na dojavu o provali u kuću i pronalasku migranata u njoj policijski službenik umirivao “da su imali već takvih dojava i da se ne brinemo jer su vjerojatno samo prenoćili u kući”, na što je ostala zatečena. Smatra da bi policija trebala štititi imovinu građana.

Malobrojni mještani koji žive u zabačenim naseljima rekli su nam da migranti već dugo prolaze tim područjem.

- Odavde do Velike Kladuše u BiH ima 25 kilometara i stalno ovuda prolaze migranti. Cijelu zimu u snijegu sam viđao njihove tragove. Inače, riječ je o skupinama od nekoliko ljudi. Nedavno je u jednoj kući pronađeno njih 20-ak. Česte su provale, provaljuju u kuće kako bi se odmorili i osušili, a nerijetko u kućama založe vatru da se ugriju, ali na podu umjesto u peći, pa tako ljudima uništavaju imovinu. I prije ovog migrantskog vala ovuda je jednom prošla kolona, njih stotinjak. No za to se ne zna, o tome se ne govori, kao da se taji - kaže nam jedan mještanin.

migranti

Slično nam potvrđuje i muškarac iz Lapovca, koji kaže da je nedavno bilo provaljeno u tri kuće uz glavnu cestu.

- Ista priča, provaljuju u kuće da se odmore i ugriju, ako im zatreba, uzmu nešto odjeće i hrane te nastavljaju put. Bude svega, a ovi što ih prevoze ostavljaju ih ovdje uz Koranu tvrdeći im da je to Sava - kaže nam mještanin.

Iz policije su rekli kako su utvrdili da su četiri muškarca nezakonito ušli u Hrvatsku i da će sukladno zakonskom roku morati napustiti RH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.