Obavijesti

News

Komentari 305

Vladimir Putin naredio jačanje osiguranja Krimskog mosta

Vladimir Putin naredio jačanje osiguranja Krimskog mosta

Sjedinjene Države ne vide nikakve znakove da se Rusija aktivno priprema koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, priopćila je Bijela kuća

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.46

Broj mrtvih u napadu ruskih dronova kamikaza na Zaporižji narastao na 19

Broj mrtvih u ruskom napadu na Zaporožju porastao je na 19, javlja Ukrinform.

Kako javlja ta ukrajinska državna novinaska agencija, tijelo devetnaeste žrtve otkriveno je danas ispod ruševina.

21.45

Kako je Putin 'ukrao' Božić: Ruski gradovi otkazuju proslave za blagdane, novac ide vojsci...

>>> Više pročitajte OVDJE...

20.41

Ukrajinski obavještajci: Krenula su vojna uhićenja u Moskvi.

>>> Više pročitajte OVDJE...

20.28

Putin naredio jačanje osiguranja Kerčkog mosta - Interfax

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je naredio jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavu struje i plina poluotoku, prenosi agencija Interfax iz Moskve nakon jutrošnje eksplozije na tom objektu u kojoj su poginule najmanje tri osobe. 

Uredbom koju je potpisao nekoliko sati nakon eksplozije na mostu Putin je rekao da će sigurnosna služba FSB biti odgovorna za jačanje mjera zaštite, javlja Reuters.

Eksplozija na Kerčkom mostu, strateški važnom cestovnom i željezničkom objektu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom,  u subotu je urušila dionicu mosta s dvije kolničke trake. 

24sata

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s cestovnom i željezničkom mrežom Rusije, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine kasnije, vozeći kamion. 

Kerčki most važna je opskrbna rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Ruski stručnjak: eksplozija je teroristički čin Kijeva

Vodeći ruski stručnjak za vanjsku politiku Leonid Sluzki opisao je eksploziju na mostu kao "teroristički čin" i upozorio na "neizbježive posljedice".

"Odgovor će biti oštar, no ne nužno i frontalan", rekao je.

Kako ukrajinska protuofenziva napreduje, Moskva opetovano prijeti napadima na zapovjedne centre u Kijevu, piše njemačka agencija  dpa. 

Sluzki je rekao da su mnoge izjave vodećih ukrajinskih zastupnika dale naslutiti da je Kijev organizirao napad na Kerčki most pošto je ukrajinski medij izvijestio da je tajna obavještajna služba SBU izvela operaciju. 

"To bi mogao biti čin terorizma kojemu, kako vidimo, plješću europske prijestolnice", rekao je Sluzki koji je predsjednik vanjskopolitičkog odbora u Dumi (donji dom ruskog parlamenta).

Rođendanski poklon Putinu

Savjetnik ukrajinskog predsjednika je na Twitteru objavio da je incident "samo početak", no nije rekao da su ukrajinske snage odgovorne za eksploziju.

"Sve nezakonito, mora biti uništeno, sve što je ukradeno, mora biti vraćeno Ukrajini, sve gdje je Rusija, mora biti izbačeno", napisao je Mihajlo Podoljak.

Putin je vladi naredio vladi osnutak državne komisije koja će istražiti incident, objavila je novinska agencija TASS, citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

Eksplozija se dogodila dan pošto je Putin proslavio 70. rođendan. 

Tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov postavio je snimke požara na mostu uz pjesmu koju je glumica Marilyn Monroe pjevala 1962. američkom predsjedniku Johnu F. Kennedy "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče".

Danilova objava naveliko se dijelila na društvenim mrežama, a mnogi su komentirali da je to poseban dar Putinu za rođendan, piše dpa.

20.14

Ruski okupatori u Hersonu pripremaju veliku evakuaciju civila

Pod pritiskom brzih uspjeha ukrajinske vojske ruski okupatori u Hersonu, regiji na jugu Ukrajine, pripremaju evakuaciju desetaka tisuća civila, objavili su lokalni proruski dužnosnici.

Ruske južne regije Krasnodar i Stavropolj spremne su primiti ukrajinsku djecu i odrasle, objavio je na Telegramu Vladimir Soldo, čelnik te regije kojega je na dužnost postavila Rusija.

Kiril Stremousov, drugi dužnosnik u Hersonu, kojega je također postavila Rusija, priznao je u izjavi za rusku državnu televiziju da se uprava te regije priprema za "teška vremena".

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24 veljače, a nakon sedam mjeseci rata, ukrajinska vojska u protuofenzivi oslobodila je od ruskih okupatora velike dijelove istočnih regija Harkiv i Doneck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u u četvrtak da je ukrajinska vojska od 1. listopada vratila pod svoj nadzor više od 500 četvornih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson.

U rujnu su provedeni referendumi o pridruživanju četiriju ukrajinskih regija Rusiji, koja je rezultate glasanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, a Zapad i Ukrajina odbacili su te referendume kao "lažne" i "namještene". 

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske i posljedično tomu odluke Moskve da mobilizira 300.000 ruskih pričuvnika, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine iako se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu u tim regijama i unatoč tome što nijednu od njih u potpunosti ne kontroliraju.

Komentari 305