Obavijesti

News

Komentari 35

''U mandatu ove Vlade smo izgubili 30.000 radnih mjesta''

''U mandatu ove Vlade smo izgubili 30.000 radnih mjesta''
1

Ta brojka je dramatična, ali nije nešto što nismo očekivali, rekao je Grčić i dodao kako je u prvom kvartalu bilo 36 posto više novozaposlenih nego 2012. godine

VIDEO

U Hrvatskoj je u posljednje četiri godine izgubljeno 177.000 radnih mjesta, od toga je u mandatu ove Vlade izgubljeno oko 30.000 radnih mjesta, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić. Time je demantirao, kako je rekao, nekonzistentne, nepoštene i netočne brojke, koje su se mogle vidjeti zadnjih dana. Napomenuo je da je duboki proces restrukturiranja, koje je započela ova Vlada, doveo i do gubitka neodrživih radnih mjesta.

- Onda ova brojka od 30.000 jest dramatična, ali nije nešto što nismo očekivali - rekao je. 

S druge strani vesele ga indikatori koji pokazuju da je u prvom kvartalu broj novozaposlenih sa Zavoda za zapošljavanje porastao za 12.000 ljudi, odnosno 36 posto više nego u isto vrijeme lani, a ti podaci ističe, govore da se ipak nešto događa. 

Plan investicija je vrlo optimističan, a Grčić je kazao da Vlada radi sve da se investicije posebno one privatne dogode u Hrvatskoj. Žele što više iskoristiti i ulazak u Europsku uniju da bi se investicije pokrenule i da bi doveli strani kapital u zemlju. Grčić je kazao da ova Vlada  nije zatekla pripremljene projekte te se sada u to ulažu ogromni novci i trud. Napomenuo je da za planirane investicije države i javnih poduzeća uopće nema dileme, te da mogu garantirati veliki stupanj izvršenja. U ovoj godini javna poduzeća investirat će 14 milijardi kuna, dok će na investicije iz proračuna otići 5 milijardi kuna. Od privatnog sektora očekuju investicije vrijedne 50,2 milijarde kuna. Time se nadaju kakvoj takvoj pozitivnoj stopi gospodarskog rasta.   

- U privatnim investicijama ne tražimo čuda. Tražimo milijardu i 700 milijuna veće investicije nego prošle godine, ali nažalost bojimo se još uvijek postoji li dovoljno optimizma i hrabrosti - rekao je Grčić.     

Kazao je i da postoji ogroman napredak iskorištenja europskih fondova, a isto očekuju u idućim godinama.  

- Projekti pripremani za europske fondove postat će uporište za jedan novi investicijski bum u Hrvatskoj, koji će se mjeriti milijardama eura i koji će, odgovorno tvrdim, idućih godina dovesti do oporavka najugroženijeg sektora, a to je građevinarstvo, te potom i industrije koja je naslonjena na tu granu. To je ono na čemu najviše radimo, a na čemu naši prethodnici nisu, a to je priprema velikih projekata čija vrijednost se mjeri u stotinama milijuna eura, a nekima i u milijardama eura. Tu prvenstveno govorim o prugama, regionalnim odlagalištima otpada, sustavu vodovoda i odvodnje, navodnjavanja.- pobrojao je Grčić.

Ova Vlada ne govori o Potemkinovim selima, nego o vrlo konkretnim projektima koji imaju svoju vrijednost iza kojih stojimo i svojim položajem garantiramo da će biti realizirani, ustvrdio je Grčić. Ministar Ivan Vrdoljak izvijestio je da kako bi se poboljšala poslovna klima usvojeno 60 mjera. Iako se do sada tvrdilo da u Hrvatskoj postoji 245 neporeznih prihoda i to prema registru iz 2009. godine, Vrdoljak je otkrio da je situacija po tom pitanju znatno gora: 

-  Evidentirali smo 572 vrste neporeznih prihoda. Sve prethodne Vlade ili su lagale ili jednostavno nisu znale. Ni jedno ni drugo nije dobro - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...