News

Komentari 0

U Međimurju su zbog suše proglasili prirodnu nepogodu

U Međimurju su zbog suše proglasili prirodnu nepogodu

Naime, sušno razdoblje tijekom proteklih mjeseci uzrokovalo je velike materijalne štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama u Međimurju a poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti sami sanirati nastalu štetu

Međimurski župan Matija Posavec proglasio je u utorak prirodnu nepogodu zbog dugotrajne suše, za područje tri grada i 21 općine na području te županije.

Naime, sušno razdoblje tijekom proteklih mjeseci uzrokovalo je velike materijalne štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama u Međimurju a poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti sami sanirati nastalu štetu, naveli su iz Međimurske županije.

"Prema prvoj procjeni, šteta na području županije iznosi oko 150 milijuna kuna. Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Čakovec, Prelog i Mursko Središće te općina Belica, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec", potvrdio je za Hinu župan Posavec.

Ujedno poziva sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da to prijave nadležnom općinskom povjerenstvu te da prijavljuju samo štetu na imovini koja nije osigurana od suše.

Ističe kako će općinska i gradska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimati prijavu šteta, nakon čega su dužni konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana proglašenja prirodne nepogode.

"Županijsko povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi zbirno izvješće o šteti za područje županije", zaključio je Posavec.

Ovo je treća prirodna nepogoda koju je župan Posavec proglasio ove godine.

Prva prirodna nepogoda proglašena je u travnju nakon nepogode pomora pčela, dok je druga prirodna nepogoda proglašena 2. lipnja zbog šteta nastalih uslijed tuče i to za područje gradova Mursko Središće i Prelog te općina Sveta Marija, Mala Subotica i Orehovica.