Obavijesti

News

Komentari 103

Crna Gora na rubu uvođenja ograničenja zbog pandemije

Crna Gora na rubu uvođenja ograničenja zbog pandemije
1

Na koronavirus pozitivan je jedan učenik OŠ Brckovljani u Zagrebačkoj županiji. Na području Krapinsko-zagorske županije od četiri novozaražene osobe jedna je zaposlena u Osnovnoj školi Đurmanec

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.53

Šest mjeseci = 900 tisuća žrtava

Šest mjeseci otkad je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju, covid-19 i dalje hara i do sada je u svijetu odnio više od 900.000 ljudskih života. 

Zaraženih je u petak, šest mjeseci od proglašenja epidemije 28.566.134, umrlih 917.395, a oporavljenih 20.482.593 prema podacima na stranici Worldometer.

Indija, Francuska i Češka zabilježile su u petak najveće dnevne poraste slučajeva koronavirusa od početka pandemije, s time da je u Indiji u jednom danu zaraženo rekordnih 96.551 osoba, u Francuskoj 9.843, a u Češkoj 1.382 osobe, prema podacima ministarstava zdravstva tih zemalja, prenose agencije.

Sjedinjene Države (191.802) i Brazil ( 129.522) su imali najveće brojeve smrtnih ishoda, prema proračunu agencije France presse od petka. Do danas je u svijetu zaraženo više od 28 milijuna osoba. 

Na trećem je mjestu Indija sa 77.506,  a Meksiko na četvrtom mjestu po broju žrtava i prema službenim podacima od petka sa 69.649, no strahuje se da je stvarna brojka daleko veća. Ranije u rujnu meksičko ministarstvo zdravstva je reklo da je bilo više od 12.000 "dodatnih" od sredine ožujka do 1. kolovoza, a taj broj dobiven je usporedbom s prosječnom stopom smrtnosti od 2015. do 2018. u Meksiku.

Zbog porasta broja zaraženih, brojne zemlje  postrožuju mjere ograničenja.

U Birminghamu, drugom gradu Velike Britanije, odsada su zabranjeni obiteljski i susreti prijatelja. Britanska vlada je odlučila uvesti karantenu osobama koje stižu iz Portugala, Mađarske i francuskih prekomorskih teritorija.

Kao i drugdje u Europi, epidemija se širi i Švicarskom i pogađa posebice starije. Sedam korisnika domova za starije umrlo je prošlog tjedna u kantonu Fribourg, na zapadu zemlje.

Armenija je u petak najavila da njezine kopnene granice ostaju zatvorene do siječnja 2021. godine.

Izrael je ponovo uveo djelomično ograničenje kretanja u nekim mjestima, a drugim valom pandemije je izrazito zahvaćena zajednica izraelskih Arapa.

Na Kosovu oboljeli proživljavaju pakao u prepunim bolnicama u kojima sve nedostaje. 

S druge strane, venecijanska Mostra bi mogla zabilježiti pobjedu, posljednji film u konkurenciji je prikazan u petak i koronavirus nije zaustavio najveći filmski festival održan tijekom pandemije. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) požalila se u četvrtak na "nedostatak solidarnosti" i pozvala velesile da preuzmu "vodstvo" u suzbijanju pandemije covida-19. Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj tiskovnoj konferenciji naglasio je da svijetu "treba solidarnost i svjetsko vodstvo, napose velesila. Samo tako ćemo moći pobijediti taj virus"

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sljedeća tri mjeseca, za program "ACT Accelerator" WHO-a kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19.

Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterres, a to je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19.

21.18

Svim strancima dopušten ulazak u BiH s negativnim PCR testom

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom su granice Bosne i Hercegovine otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Stranci koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočenje negativnog PCR testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati do trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu, precizirano je Odlukom.

Ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na virus SARS-COV-2 omogućen je za:

- Državljane Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici, koji su državljani drugih zemalja;

- Posade i kabinsko osoblje aviona, čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina;

- Vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu, uz uvjet da njihov boravak u Bosni i Hercegovini ne traje duže od 12 sati;

- Posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu;

21.12

Crna Gora na rubu ponovnog uvođenja ograničenja zbog pandemije

Crnogorske zdravstvene vlasti pozvale su u petak stanovnike te zemlje da poštuju epiedimiološke mjere, a inspekcijskim službama naredile suda pojačano kontroliraju poštivanje mjera kako bi se izbjeglo ponovno uvođenje ograničenja.

U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, broj zaraženih korona virusom naglo je porastao i trenutačno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uvjerljivo najviše u regiji.  

Na sjednici, prvoj nakon parlamentarnih izbora, zdravstveni krizni stožer konstatirao je da se mjere na snazi ne poštuju. U Crnoj Gori obvezno je nošenje maski za sve stanovnike starije od sedam godina, na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a također obavezno je držanje fizičke distance.

- Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti poziva sve građane, institucije, javne ustanove i tvrtke da dosljedno poštuju mjere, a inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu poštovanja propisanih mjera - navodi se u priopćenju.

Dodaje se da "ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije"  Institut će predložiti "uvođenje restriktivnih mjera, posebno u općinama s visokim stupnjem lokalne transmisije"-

Zdravstvene vlasti su rekle da unatoč rastu broja inficiranih, zdravstveni sustav Crne Gore potpuno kontrolira situaciju.

Školska godina u Crnoj Gori počet će 1. listopada, a tada će početi raditi i vrtići, a do tada jedan roditelj djece mlađe od 11 godina može koristiti plaćeni dopust. 

Jedan posto crnogorske populacije bolovao od korone.     

Od sredine ožujka kada je potvrđen prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori do danas virusom Covid-19 u toj zemlji je zaraženo 6.385 građana, više od  jedan posto populacije te zemlje sa 620 tisuća stanovnika.  

U zadnja 24 sata, svaki četvrti uzorak bio je pozitivan, pa je od 617 testiranih 163 bilo pozitivno na korona virus.

- Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 od početka lipnja iznosi 106, a od početka godine 115 - priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje te dodao da je broj aktivnih slučajeva trenutačno 1810.

20.17

Fauci: Život se neće vratiti u normalu sve do kraja 2021. godine

Američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je da se možda nećemo vratiti normalnom životu do kraja 2021. godine, piše CNN

- Vjerujem da ćemo imati cjepivo koje će biti dostupno do kraja ove ili početkom sljedeće godine - objašnjava epidemiolog. 

No, i pojavom toliko očekivanog cjepiva postoji problem: 

- Većina populacije trebala bi biti cijepljenja, a to se vjerojatno neće dogoditi sve do sredine ili kraja 2021. godine - zaključuje. 

19.24

Ministar Ćorić i župan Dobroslavić u Metkoviću razgovarali o mjerama ublažavanja posljedica koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i župan Nikola Dobroslavić održali su u petak u Metkoviću sastanak na temu ”Posljedice korona virusa na gospodarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”.

Sastanku je nazočio i metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, kao i zamjenici župana Žaklina Marević, Joško Cebalo i pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, piše edubrovnik

Ministar Ćorić je ovom prilikom istaknuo kako se na sastanku razgovaralo o mjerama pomoći gospodarstvu na inicijativu župana Dobroslavića i HGK, odnosno gospodarstvenika, naročito u svjetlu činjenice da je turistička sezona bila osjetno lošija od one prošlogodišnje i znatno lošija od svih ostalih primorskih županija.

- Vlada je već produljila mjere pomoći gospodarstvu stoga je na dio zahtjeva već odgovoreno, međutim ima potrebe i za potencijalno druge ideje. Mjere pomoći gospodarstvu su trenutno horizontalno orijentirane. Mjera od 4 tisuće kuna ide do kraja godine i vjerujemo da će ona očuvati najveći broj radnih mjesta u RH. Što se tiče mjera likvidnosti i HAMAG BICRO i HBOR su na raspolaganju i u ovom trenutku vrši se evaluacija zahtjeva za kredite za povećanje likvidnosti. Postoji potreba za takvim kreditima i zahtjevi će biti procesuirani u sljedeća dva mjeseca. Što se tiče ostalih specifičnih zahtjeva za mjerama koje smo dobili od Županije i HGK – Županijske komore Dubrovnik, o njima ćemo tek razgovarati i donijeti odluke u sljedećim tjednima - rekao je ministar Ćorić.

Dogovoreno je da će se sastanak uskoro održati i u Zagrebu, a na kojem će uz ministra gospodarstva nazočiti predstavnici i drugih ministarstava.

Komentari 103