Obavijesti

News

Komentari 593

Horvatinčić oslobođen optužbi: Nije kriv za smrt dvoje Talijana

Horvatinčić oslobođen optužbi: Nije kriv za smrt dvoje Talijana
4

Nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Tomislav Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe, rekla je sutkinja Maja Šupe...

VIDEO

Sudsko vijeće Općinskog suda u Šibeniku, pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe, oslobodilo je Tomislava Horvatinčića optužbi zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. godine kod Primoštena gliserom udario u jedrilicu i usmrtio bračni par nautičara iz Italije Francisca Salpietra i Marinellu Salpietro Patel.  

Riječ je u ponovljenom suđenu. Ukinutom presudom od 18. studenog 2015. godine pred istom sutkinjom je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci s rokom kušnje na tri godine i plaćanje troškova suđenja,  a sada je potpuno oslobođen jer je obrana uspjela dovesti u pitanje njegovu ubrojivost. 
 

POGLEDAJTE LIVE:

Horvatinčić nije kriv za smrt Talijana, sud ga je oslobodio! http://bit.ly/2i7gsBq Reporter Hrvoslav Pavić

Posted by 24sata on Friday, October 13, 2017

- Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom na činjenicu da se nije nedvojbeno i na siguran način utvrdilo da je djelo počinjeno neizravnom namjerom, sud je donio oslobađajuću presudu - rekla je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe.

Na Horvatinčićevom licu moglo se iščitati olakšanje. Gotovo ganutost. 

Sud je presudio da djelo nije počinio iz neizravne namjere, kako je tvrdila optužnica, ali ni iz nehata. Uvažene su, naime, tvrdnje obrane da je u trenutku pred nalet glisera  na jedrilicu Horvatinčić doživio tzv. vazovagalnu sinkopu, iznenadni kratkotrajni gubitak svijesti.  Prema vještačenjima, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je Horvatinčić tada doživio sinkopu, ali se to sa sigurnošću ne može ni isključiti. Uz svjedočenje Horvatinčićeve djevojke Anice Dilber Đerđe koja je tada bila s njim na brodu, to je bilo dovoljno da se, poštujući presumpciju nevinosti i pravilo da se u dvojbi presuđuje u korist optuženika, za oslobađajuću presudu.

 - Dakle, optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz podignute optužnice - rekla je Šupe. 
 

 

Tužiteljica Irena Senečić nakon izricanja presude kaže da je razočarana i najavljuje žalbu.

- Ja sam razočarana presudom. Ne slažemo se nikako s pravnim stajalištem Suda, žalit ćemo se. Sud je odlučio prihvatiti obranu okrivljenog koja je tvrdila da je on pao u nesvijest. Smatram da smo ponudili dovoljno dokaza i po nama je ovo presedan. Ja ne znam za niti jednu presudu da bi nekome padanje u nesvijest bilo uvaženo kao razlog nesreće - rekla je Senečić. 

Horvatinčić: Izražavam sućut, sastat ću se s obitelji poginulih

Nakon izlaska iz sudnice, Horvatinčić se kratko obratio novinarima:

- Koristim priliku da izrazim sućut obitelji poginulih.  Pokušat ću što prije dogovoriti sastanak s obitelji poginulih kako bi pokušali ublažiti ovu tešku nesreću u kojoj sam i sam sudjelovao. Sve ove godine nosim psihičke i zdravstvene tragove ove velike nesreće, još jednom izražavam sućut i žaljenje i želju da pokušamo na bilo koji način ublažiti posljedice ove strašne tragedije - rekao je Horvatinčić po izlasku iz sudnice i nastavio:

- Bez obzira na ishod procesa moji odvjetnici i ja sam pokušat ćemo dovesti za stol obitelj stradalih kako bi na neki način ublažili posljedice tragedije, ako je to uopće moguće - rekao je.

Na primjedbu novinara da sin poginulih Federico Salpietro tvrdi da im nikad nije ponudio nikakvu pomoć i  nazvao ga lažljivcem Horvatinčić nije htio odgovoriti.

- Vrijeme je za ozbiljna pitanja - rekao je i odšetao.  

Pismo sina poginulih Talijana

Obitelj stradalih neće doći na izricanje presude. No njihov sin Federico HRT-u je poslao pismo:

Gospodin Horvatinčić je očito svima ponovio da je spreman meni i mojoj sestri ponuditi financijsku naknadu. Što se toga tiče, mogu službeno izjaviti da nije nikad (NIKAD!) konkretno ponudio nikakav novčani iznos. Stoga pred sudom i pred svima mogu sa sigurnošću reći da je on lažljivac. To zvuči uvredljivo i jasno pokazuje koliko se u njega ne može pouzdati.

Što se suđenja tiče, ta Horvatinčićeva nepouzdanost koju je pokazao i dok je govorio o dokazivim činjenicama (npr. činjenici da je napravio skicu nesreće odmah nakon što se dogodila, činjenici da je izjavio da su svi brodski sustavi bili u kvaru i da je pokušao upozoriti moje roditelje mašući rukama, činjenici da je na sudu rekao da od mene i moje sestre nikad nije tražio novac, a postoji službeni dokument koji dokazuje da je od nas tražio gotovo 240 tisuća eura) trebala bi svima biti dovoljna da zaključe da je pogrešku napravio on, da je on ubio naše roditelje, a nama nepovratno upropastio život i da to ne želi priznati pa samo laže u pokušaju da spasi sebe.

Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će taj smiješni izgovor o "sinkopi" napokon biti prihvaćen kao ono što zapravo jest: nikada dokazana činjenica iz usta nepouzdanog čovjeka. Horvatinčić se mora ponijeti ljudski i prihvatiti odgovornost za strašnu pogrešku koju je skrivio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 593
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"