Obavijesti

News

Komentari 101

Horvat: Kreće se s rušenjem objekata koji mogu biti opasni

Horvat: Kreće se s rušenjem objekata koji mogu biti opasni

Najjači potres u noći bio je u 1.37 sati - 3.4 po Richteru, šest kilometara jugozapadno od Petrinje, objavila je Hrvatska seizmološka služba. Uslijedila su još dva potresa, 1.9 i 2.8 po Richteru

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.09

Dosad pregledano 21.382 objekata od 34.883 prijavljenih oštećenja

Nakon potresa koji su pogodili  Sisačko-moslavačku županiju prijavljeno je 34 883 oštećenih stambenih objekata, od kojih je dosad pregledano njih 21 382, priopćeno je u ponedjeljak iz te županije.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 254 objekata, zbog oštećenja njih 2 637.

Oznaku 'privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled' dobilo je 2 176, a 'privremeno neuporabljivo - potrebne mjere hitne intervencije' 2 591.

Uporabljivo - bez oštećenja je 551 objekata, uporabljivo bez ograničenja njih 4 985, a uporabljivo s preporukom o postupanju 8 188.

20.24

Ministarstvo napravio popis štete na kulturnim dobrima

 Ministarstvo kulture i medija izvijestilo je u ponedjeljak da je završen popis šteta na kulturnim dobrima na kojemu su bili angažirani konzervatori iz cijele Hrvatske, koji su nakon razornoga potresa obišli sve stradale građevine, uz ostalo i zaštićenu povijesnu jezgru Petrinje.

Ministarstvo u priopćenju navodi da su od 11. do 18. siječnja konzervatorski timovi u kojima je bilo više od 40 konzervatora iz cijele Hrvatske, obišli su sve stradale građevine, registrirana zaštićena pojedinačna kulturna dobra na potresom pogođenom području, uključivo sve pojedinačne objekte i cijelu zaštićenu povijesnu jezgru Petrinje.

U Sisačko-moslavačkoj, ali i svim ostalim županijama u kojima su evidentirane štete na kulturnim dobrima, uz obavljen pregled stradale baštine i završen popis šteta u tijeku je evakuacija pokretnih kulturnih dobara, zbirki i inventara.

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora, restauratora i muzealaca te pripadnicima talijanskih Plavih kaciga za zaštitu baštine uspješno su evakuirali dio kulturnih dobara.

U koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite u četvrtak, 7. siječnja, evakuirano je 300 umjetnina iz Galerije Krsto Hegedušić u Petrinji, podsjećaju iz Ministarstva, a dan nakon toga iz oštećenog Sabirnog arhivskog centra u Petrinji evakuirano je arhivsko gradivo, 223 arhivska fonda i zbirke, ukupno 450 dužnih metara arhivskog gradiva nastalog na petrinjskom području.

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stručni tim konzervatora i talijanske Plave kacige evakuirali su Etnografsku zbirku Hosi iz zgrade Srednje škole te ikone s ikonostasa pravoslavne crkve sv. Nikole u Petrinji, čime se završila misija talijanskih stručnjaka u Hrvatskoj, a zadnja evakuacija inventara iz župne crkve sv. Pohoda Blažene Djevice Marije u Starom Farkašiću obavljena je 22. siječnja.

Nakon razornoga potresa 28. i 29. prosinca, Ministarstvo je 31. prosinca donijelo dvije odluke kojima se službama za zaštitu kulturne baštine naređuje provođenje hitnih mjera zaštite i utvrđivanje popisa šteta te postupanje za provođenje hitnih mjera zaštite na pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini.

Donesene su i Upute za provođenje zahvata hitnih mjera zaštite na pojedinačno zaštićenim zgradama i zgradama u povijesnim jezgrama, oštećenim potresom od 29. prosinca 2020. godine, za koje nije potrebno ishoditi suglasnost nadležnog tijela, a odluka o provođenju hitnih mjera zaštite zbog progresivne štete na pojedinačno zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima oštećenim u potresu donesena je 5. siječnja, podsjećaju iz Ministarstva..

Ministarstvo u priopćenju navodi i da su zgrade u kojima su djelovali Radio Sisak i Radio Petrinja neuporabljive, ali je intervencijom Ministarstva, Stožera civilne zaštite, Udruge HURIN i Vijeća za elektroničke medije organizirana druga lokacija i dostava sve potrebne opreme kako bi nastavili s radom.

Sve navedene aktivnosti Ministarstva popraćene su i na službenoj stranici Stožera civilne zaštite https://potresinfo.gov.hr/.

"Iz svega navedenog vide se brojne aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva kulture i medija koje su poduzete od razornog potresa do danas, a sukladno nadležnosti i obvezama utvrđenima prijedlogom Zakona, Ministarstvo će i dalje aktivno i angažirano sudjelovati u pripremi obnove i brizi o svim kulturnim djelatnostima", poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

18.51

Horvat: Kreće se s rušenjem opasnih objekata

Ovoga tjedna krenut će se s rušenjem objekata koji predstavljaju najveću opasnost za građane na potresom pogođenim područjima, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sastanka s predstavnicima građevinske struke vezano uz obnovu potresom pogođenih područja. 

Nakon sastanka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Horvat je u izjavi novinarima kazao i da će se napraviti sve da se izbjegne neadekvatna obnova kuća.

Današnji sastanak nastavak je dijaloga s predstavnicima struke oko definiranja djelotvornog koncepta organizirane obnove na područjima pogođenim potresom, rekao je Horvat, dodavši da je u petak održan sastanak u Hrvatskom zavodu za norme na kojem su definirani svi inputi potrebni za eventualnom korekcijom tehničkih propisa.

Horvat je rekao da se na stol stavljaju svi relevantni inputi koji će biti potrebni projektantima da bi definirali čvrsti i protupotresno otporni temelj, na koji će se potom slagati nova kuća, klasično zidana ili montažna, određenih konstruktivnih rješenja.

Istaknuo je da se neće obnavljati kuće bez adekvatne projektne dokumentacije, odnosno svih potrebnih proračuna koji rade Arhitektonski, Geološki i Građevinski fakultet. Cilj je, kazao je, da se izbjegne "ono što smo u bližoj povijesti imali prilike vidjeti, a to je možda ne adekvatna obnova nakon rata". 

Damir Šantek iz Državne geodetske uprave podsjetio je da je već predstavljen portal sa svim podacima kojima država raspolaže vezano za potresom pogođeno područje.

"Na tom portalu nalaze se podaci o prebivalištu, kućnim brojevima, jedinicama gdje ljudi žive i obzirom na te podatke razgovaramo o tome na koji način ćemo ih iskoristiti za obnovu kuća na tom području", istaknuo je Šantek.

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić naveo je da se sada očekuju podaci od geologa o tome na kojim područjima je moguće raditi. Nakon toga se kreće s geotehničkim ispitnim radovima, potom sa izradom elaborata da bi se dobile karakteristike tla i dr. 

Po njegovim riječima, arhitekti razrađuju tipska rješenja kuća površina od 50, 75 i 80 četvornih metara. Napomenuo je da se razmišlja i o obnovi gospodarskih objekata.   

17.48

Crveni križ skupio 44 milijuna kuna za pogođene potresom

Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je u ponedjeljak da je na ime Apela za pomoć stradalima u potresu do 24. siječnja uplaćeno 68.378 donacija, u ukupnom iznosu od 44.305.654,97 kuna.

Stradalom stanovništvu moguće je pomoći i kriptovalutama, a upravo na taj način pristiglo je 100.852,94 kuna, priopćeno je iz HCK-a.

Sve valute uplaćene na žiro račun HCK uključujući i kriptovalute, automatski se pretvaraju u hrvatske kune i pribrajaju u gore navedeni ukupan iznos prikupljenih sredstava.

Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 92196 poziva u vrijednosti od 576.225,00 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).

HCK evidentirao 3368 osoba koje su nakon potresa napustile svoje domove 

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa u sklopu prikupljanja podataka o osobama koje su evakuirane u izmještajne centre ili su otišle u druge dijelove Hrvatske, do sada je evidentirala 3368 osoba koje su napustile svoje domove.

Volonteri i djelatnici Crvenoga križa pomažu stradalim osobama u obnovi kontakta s njihovim obiteljima putem telefona, a najviše u tehničkoj podršci - nabavci kartica ili mobitela, punjenju mobitela i sl. dodaju iz HCK-a.

"Odgovara se i na pojedinačne upite građana vezane uz traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti, a ne nalaze se u evakuacijskim centrima. Riječ je o osobama koje ne žele ići u drugi smještaj, borave u svojim kućama ili pored njih, a katkada i o osobama koje borave u inozemstvu. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa informacije o aktivnostima poduzetima na potresom pogođenom području prosljeđuje Međunarodnom odboru Crvenoga križa i mreži službi traženja svih društava Crvenoga križa u zemljama diljem svijeta. Zahvaljujući tim informacijama, olakšava se i ubrzava mogućnost pokretanja zahtjeva za traženje tražitelja koji ne borave u Hrvatskoj", ističu iz HCK-a.

Timovi Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno djeluju u evakuacijskim centrima i na terenu obilaze stradale i pružaju im pomoć u obnovi kontakata s članovima obitelji ili drugim osobama.

Podijeljeno više od 580 tona hrane i 94 tone higijenskih potrepština 

Također Hrvatski Crveni križ do sada je podijelio više od 580 tona hrane, 94 tone higijenskih potrepština, 46 tona odjeće, 2174 grijalice, 2602 deke, 114 agregata, više od 3000 paketa dječje hrane i opreme te više od 260 paketa za životinje, uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove, mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć.

Stanovnici potresom pogođenog područja bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno pružaju individualnu pomoć, a do sada je pruženo više od 7200 usluga psihosocijalne podrške, naveli su iz HCK-a.

Dumbović zadovoljan pripremom za kontejnersko naselje

 

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je u ponedjeljak kako je zadovoljan dosadašnjom tehničkom pripremom za izgradnju kontejnerskog naselja te je inzistirao da naselje, osim stambenog, bude i poslovnog karaktera.

"Zadovoljan sam kada je u pitanju tehnički dio, priprema samog kontejnerskog naselja. Kao gradonačelnik inzistiram da to ne bude samo naselje za život, nego da bude i poslovnog karaktera", rekao je Dumbović nakon sastanka s izaslanicima 10 muslimanskih zemalja i muftijom Azizom Hasanovićem.

Naglasio je kako u centru Petrinje postoji stotinjak poduzetnika koji samostalno žive od svojeg rada i traže brza rješenja.

"Zato smo išli na Sajmište, gdje smo uložili 17 milijuna kuna u komunalnu i cestovnu infrastrukturu. Kraj Sajmišta je 18.000 kvadrata mješovite gradnje, pripremljene zemlje koja je slobodna za posao. Požurili smo proceduru koja je uvijek najveći problem kod ovakvih katastrofa. Drago mi je što je politika stala iza tog projekta, mislim da ćemo ga zajednički završiti za mjesec dana", kazao je Dumbović.

Kontejneri su naručeni i čekaju postavljanje, a Dumbović želi da u naselju bude 117 objekata za poduzetnike, uz pučku kuhinju i jedan objekt za psihološku pomoć djeci.

"Želim da ti objekti rade u dvije smjene, moramo upaliti reflektore i raditi non-stop da građani dobiju sigurnost. Moramo u budućnosti raditi tako da nam u fokusu bude čovjek koji nema krov nad glavom i koji u ovoj zimi proživljava jednu od najtežih sudbina koje su u novijoj povijesti doživjeli kao generacija", poručio je Dumbović.

Na upit novinara radi li se ondje ili postoje određeni problemi, Dumbović odgovara da, što se njega tiče, mora se početi raditi sutra ili prekosutra.

"Operativno tu neće biti problema. Sutra moramo imati sva rješenja i u srijedu moramo operativno početi raditi da se radi danonoćno. Sve ostalo je veliki promašaj, od mene pa do premijera", poručio je.

Komentari 101