Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

U ovom vrtiću djeca uzgajaju povrće, hrane patke i ribice

Križevci: Dječji vrtić Zraka sunca proglašen je najboljim vrtićem u zemlji. Tu prestižnu nagradu su osvojili prvenstveno zbog uređenja vrta, okoliša i prilagođavanju djece da kroz igru i rad uče živjeti u skladu s prirodom

Foto: Privatna arhiva
3 komentara

Jako smo ponosni što smo nedavno proglašeni za najbolji dječji vrtić u Hrvatskoj. To priznanje nam je dodijeljeno u sklopu Ekološko – obrazovnog projekt, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Hrvatske radiotelevizije, kazala nam je ravnateljica, Terezija Horvat, za posjeta križevačkom Dječjem vrtiću Zraka sunca. 

Tu prestižnu nagradu su osvojili prvenstveno zbog uređenja vrta, okoliša i prilagođavanju djece da kroz igru i rad uče živjeti u skladu s prirodom. 

Inače je ovaj po svemu sudeći izuzetan vrtić osnovan prije 21 godina, od strane laičkog pokreta u Katoličkoj crkvi - Fokolara – Djelo Marino. Ta jedinstvena metoda rada je Agazzi, prema sestrama Karolini i Rosi. Vrtić pohađa 122 djece u dobi od jedne godine do polaska u školu. 

Kako je vrtić smješten van gradskog središta na velikom prostoru, to djeca imaju prigodu puno boraviti u prirodi. U dvorištu vrtića nalazi se park ali i povrtnjak gdje djeca od najranije dobi uče uzgajati zdrave plodove. Sve je uređeno kao i u povrtnjaku za odrasle, jer je u blizini kompostište, te vrtna kućica u kojoj mališani odlažu alatke za uređenje povrtnjaka i travnjaka. 

- U povrtnjaku djeca siju razne biljke i prate njihov rast. U sklopu je i jezero na kojemu plivaju patke i ribe i razne vrste biljaka. Na taj se način djeca susreću sa stvarnom prirodom – kazala nam je ravnateljica. Djeca su oduševljena hranjenjem ribica i pataka. U ove jesenske dane, mališani sami sakupljaju lišće i tačkama prilagođenim, kao i ostala pomagala njihovoj dobi, voze na određeno mjesto. 

Zeleni kutić

Na suprotnoj strani nalazi se Zeleni kutić prema kojemu vodi uredan puteljak poput labirinta koji održavaju polaznici prema kućici za učenje u prirodi. U kućici se nalaze razne biljke kako bi djeca izoštrila svoja osjetila. Poput mirisa, zvuka ili dodira Uz to u kućici se nalaze dalekozori, povećala, enciklopedije s likovnim priborom kako bi djeca na papir prenijela svoje doživljaje. Prilikom ulaza u vrtić svakome će za oko „zapeti“ kocka mira, gdje se ispisuju poruke koje osmišljavaju djeca. 

No, to nije sve. U planu je izgradnja pješčanika, sportskog kutića kao i natkrivanje vanjske terase. U tim obimnijim zahvatima djeci će pomagati njihovi roditelji, jer se na taj način produbljuju odnosi između generacija. Kad smo kod generacija u sklopu vrtića je i voćnjak koji su posadili učenici osnovne škole, a polaznici vrtića ga zajedno s njima održavaju. Nerijetko im u posjete dolaze i iz Doma umirovljenika gdje i oni imaju svoj povrtnjak uz dječji i jedni drugima daju ispomoć. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message