Obavijesti

News

Komentari 231

Brojke Kijeva: Od početka rata eliminirano 118.530 okupatora; Prigožin hvali ukrajinsku vojsku

Brojke Kijeva: Od početka rata eliminirano 118.530 okupatora; Prigožin hvali ukrajinsku vojsku

Ušli smo u 330. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kraj Kijeva je u srijedu pao helikopter, a poginulo je 14 ljudi, među kojima je bilo i jedno dijete. U helikopteru su život izgubili i čelni ljudi ukrajiskog MUP-a

Najvažniji događaji: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.51

Čečen Kadirov: 'Ruski vojnici ne smiju imati bradu? Pa ona je sastavni dio za nas muslimane'

Čečenski vođa Ramzan Kadirov kritizirao je odluku ruskih vlasti kojom vojnici ne smiju imati brade u ratu protiv Ukrajine. On je naveo kako je brada sastavni dio vjerskih obilježja za muslimane, piše Al Jazeera.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

21.41

Novi njemački ministar obrane kaže da Berlin neće solirati u vezi tenkova za Ukrajinu

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je u četvrtak da Berlin neće unilateralno djelovati kada je riječ o slanju borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

"Morat ćemo pričekati i vidjeti kako će to ići dalje. U pregovorima smo, naročito s našim transatlantskim partnerom Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo kao što smo postupili u svim ranijim slučajevima: bit je ne djelovati samostalno", rekao je Pistorius za televiziju RTL.

Dodao je da se radi o "usklađenom" djelovanju kao što je nedavno bio slučaj s vozilima Marder, čime je ponovio višemjesečni stav njemačkih dužnosnika.

Pistorius je naglasio da je Njemačka postojano podupirala Ukrajinu od početka rata i da će nastaviti to činiti.

"Rusiji ne smije biti dopušteno da pobijedi u ratu, a Savezna Republika Njemačka će dati svaki doprinos u tu svrhu", rekao je.

Kijev je u četvrtak pozvao zapadne saveznike da požure s opskrbom tenkovima i protuzračnim obrambenim sustavima, rekavši da Ukrajina plaća životima dok se odugovlače rasprave u stranim prijestolnicama.

21.00

Mađari blokirali paket pomoći za Ukrajinu

20.09

EU se dogovorila: Daju stotine tenkova Ukrajini

18.56

Ukrajinci greškom ubili svog pregovarača: 'Nije izdajica, bez njega bi Kijev vjerojatno pao...'

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) je, tijekom uhićenja, iz vatrenog oružja ubila člana ukrajinske pregovaračke skupine Denisa Kirejeva, koji je bio osumnjičen za veleizdaju, rekao je zastupnik Oleksej Hončarenko, tamo početkom rata, 5. ožujka 2022. godine.

Rekao je tad da je, prema riječima sugovornika u političkim krugovima, Služba sigurnosti imala jasne dokaze o izdaji Kirejeva, uključujući i telefonske razgovore.

Tijelo Kirejeva pronađeno je s prostrjelnom ranom na glavi na ulici u Kijevu. Za cijelu naciju bio je izdajnik. Ali čini se da to nije bila istina..

Nekoliko dana nakon što je ubijen, pokopan je kao heroj. Kako je za Wall Street Journal ispričao ukrajinski general Kiril Budanov, šef vojno-obavještajne službe, Kirejev je Kijevu davao informacije koje je dobio preko svojih kontakata u Rusiji i koje su pomogle u obrani Kijeva.

- Da nije bilo njega, Kijev bi vjerojatno pao - rekao je Budanov.

Kirejeva je za njegovu 'službu u obrani države' posthumno odlikovao Zelenski.

- Bio je povezan s Glavnom obavještajnom upravom, a do njegovog ubojstva došlo je zbog činjenice da nije postojala jedinstvena koordinacija između agencija za provođenje zakona. S jedne strane, postojale su određene optužbe protiv njega, s druge strane, nisu imali vremena za rješavanje ovih potraživanja u formatu dijaloga, to nije povezano s radom izaslanstva i s pregovaračkim procesom. On nije bio agent Ruske Federacije - rekao je Mihajlo Podoljak, a prenosi RIA Novosti, savjetnik šefa ureda Volodimira Zelenskog.

Komentari 231