News

Komentari 0

U palači vlade Gvineje Bisau u tijeku pokušaj državnog udara

U palači vlade Gvineje Bisau u tijeku pokušaj državnog udara

Pucnjava u dijelu vladine palače u glavnome gradu Gvineje Bisau odjekivala je u utorak poslije podne, a Organizacija zapadnoafričkih država priopćenjem je događaje nazvala pokušajem državnog udara

"CEDEAO osuđuje ovaj pokušaj državnog udara i smatra da vojska treba odgovarati za fizički integritet predsjednika Gvineje Bisao", navodi u priopćenju Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država u priopćenju.

Gvineja Bisau možda je poprište petog pokušaja državnog udara u regiji u manje od dvije godine.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je "hitan prekid" sukoba u državi Bisau i "puno poštovanje demokratskih institucija zemlje".

Razmjena vatre odjekivala je poslije podne unutar palače u kojoj su predsjednik Umaro Sissoco Embalo i premijer Nuno Gomes Nabiam trebali održati izvanrednu sjednicu s ministrima.

Gvineja Bisau, država od nekih dva milijuna ljudi koja graniči sa Senegalom i Gvinejom, doživjela je više državnih udara.

Otkako je stekla neovisnost od Portugala 1974. nakon dugog rata za oslobođenje, doživjela je četiri puča, od kojih je zadnji bio 2012., te niz pokušaja puča i puno smjena vlada.

Od 20134. vlasti su se obvezale na ponovnu uspostavu ustavnog poretka.

U zemlji vlada endemska korupcija i raskrižje je za trgovinu kokaina između Latinske Amerike i Europe.

Od početka 2020,. na vlasti je Umaro Sissoco Embalo, bivši general nakon pobjede na predsjedničkim izborima kojih rezultate osporava Afrička stranka neovisnosti Gvineje.

Najčitaniji članci