Obavijesti

News

Komentari 71

U plinari radilo 14 članova iste obitelji: 'Oni su tu od 1930-ih'

U plinari radilo 14 članova iste obitelji: 'Oni su tu od 1930-ih'

Obitelj Klanac u gradskoj tvrtki ima čitav niz članova. U Plinari se pravdaju da neki rade i po 35 godina, a neke su u obitelj ušli vjenčanjem nakon što su se upoznali na radnome mjestu. Neki su već i u mirovini

VIDEO

- Nije to ništa čudno ovdje u grupi Gradske plinare, niti je to jedini slučaj. Ima tu slučajeva i da rade suprug i supruga i dvoje djece. Za puno ljudi je posao u Plinari i prvi i zadnji – komentira nam tako sugovornik iz zagrebačke Gradske Plinare priču o obiteljskom zapošljavanju u toj tvrtki u vlasništvu Grada Zagreba. 

Niti njega niti druge s kojima smo razgovarali nije iznenadila priča koju je objavio portal Telegram.hr. Našli su obitelj Klanac od kojih pet članova radi u Gradskoj plinari. Ali u jednom trenutku ih je bilo čak 14.

"Prvo je zaposlen Ivan Klanac. Uz njega posao u istoj tvrtki pronalaze i njegovi bratići Joso Jurjević te Ante Klanac. Potom Ivanova sestra Ika Marić i brat Ante Klanca – Mirko Klanac. No, tu nije kraj. U plinari je zaposlen još jedan bratić iz drugog koljena – Ante Jurjević. U međuvremenu u posao ulazi i supruga nešto ranije spomenutog Ante Klanca – Iva Klanac. Na red potom dolazi brat Ivana Klanca, Mile Klanac. On se pak u plinari zaljubio pa tako nakon vjenčanja radi sa svojom ženom Renatom Klanac.

U plinari je zaposlen i njegov nećak, odnosno sin Ike Marić, Krešimir Marić. Uskoro je zaposlena i kći Ivana Klanca – Mateja Klanac Vukičević. posljednji pridošlice u gradsku tvrtku iz ove loze su kćer i sin Mile Klanca – Luka, zaposlen u listopadu 2018., te Ana Klanac zaposlena na određeno vrijeme prije nekoliko mjeseci. U zagrebačkoj Gradskoj plinari posao je kroz godine tako pronašlo 14 članova iste obitelji, objavio je Telegram.hr.

Mnogi su već završili u mirovini, a neki su otišli i u prijevremene mirovine s otpremninama. Telegram je napomenuo da je jedan široke obitelji Klanac, Mile, bio zamjenik načelnika postaje prometne policije 2002. godine i tražio je od policajaca koji su zaustavili pijanog gradonačelnika Milana Bandića i tražio da izbace iz izvješća podatke o alkotestiranju i opiranju policajcima. No, taj član obitelji je i dalje unutar sustava MUP-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Plinari drugi sugovornici neslužbeno odbacuju povezanost zapošljavanja i Bandićeva pijanstva.
- Prvi iz obitelji su došli još između dva svjetska rata kada se još radilo na kotlovnicama na ugljen i drva. A onda su kroz vrijeme povukli dijelove obitelji. A znate kako to ide.... Nitko od trenutačno zaposlenih nema neke visoke funkcije nego su radnici– kaže nam drugi sugovornik.

Pitali smo i službeno Gradsku plinaru i potvrdili su nam većinu zaposlenih. Negiraju da je Ana Klanac samo njihova zaposlenica, ali moguće je da je u drugoj tvrtki Gradska plinara opskrba. Poslali su nam i radna mjesta i gdje su prije bili zaposleni, te ističu da su posljednji zaposleni na natječaju. Odgovor odnosa sa javnošću prenosimo u cijelosti jer je za razliku od nekih drugih institucija, veoma detaljan.

"Nastavno na Vaš upit i interes javnosti za kontekst objavljene priče, osobe koje se spominju kao bivši zaposlenici Gradske plinare Zagreb zaposlene su u razdoblju između 1968. i 1986. godine. S obzirom na kratkoću rokova za odgovor, teško je ustanoviti proceduru zapošljavanja u spomenutom razdoblju, no učenici koji su se u to vrijeme obrazovali za plinoinstalatere praksu su odrađivali u Gradskoj plinari Zagreb, nakon čega bi tvrtka angažirala potreban broj montera koji su se istaknuli kroz rad na praksi. Svi spomenuti muškarci radili su na poslovima montera, neki su GPZ napustili umirovljenjem, a neki su rad nastavili u privatnoj praksi. Spomenute ženske osobe su obavljale poslove administratora, pri čemu su rodbinski postale povezane udajom za kolege koje su upoznale u radnom okruženju.

Zaposlenici Mile Klanac i Krešimir Marić zaposleni su prije 35, odnosno 22 godine. G. Klanac radi na poslovima održavanja elemenata na sustavu i plinske javne rasvjete, a g. Marić je terenski tehničar.

G. Luka Klanac 2017. godine, nakon provedenog natječaja na koji su prijavljena 2 kandidata, pri čemu drugi nije pristupio razgovoru, zaposlen je kao pripravnik na terenskim poslovima u struci, nakon šestomjesečnog pripravništva suradnja mu je produžena ugovorom na određeno, a stalno je zaposlen prije 8 mjeseci. L. Klanac je tehničar za elektroniku i radi tu struku.

Mateja Klanac Vukičević obavlja poslove referenta na koje je zaposlena prije dvije godine, po zahtjevu nadređenog zbog povećanja obima posla, nakon što je tri godine pomagala na administrativnim poslovima suradnjom preko studentskog ugovora.

Ana Klanac nije zaposlenica GPZ-a." stoji u odgovoru.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u