News

Komentari 0

U pokolju na zapadu Etiopije umrlo je 207 ljudi, a 103 su civili

U pokolju na zapadu Etiopije umrlo je 207 ljudi, a 103 su civili

Oko 42 muškaraca koji su sudjelovali u napadu su ubijena, priopćila je regionalna vlada, dodajući da je pet lokalnih dužnosnika pritvoreno. Radi se o sukobu između etničkih skupina

Broj ubijenih u pokolju na zapadu Etiopije koji se dogodio u srijedu narastao je na 207, objavili su u petak dužnosnici.  

Amnesty International (AI) je u četvrtak javio o 103 ubijena civila iz zajednica naroda Amhara, Oromo i Shinasha koja su vatrenim i hladnim oružjem napali pripadnici druge etničke skupine.

Ured okruga Bulen u regiji Benishangul Gumuz proslijedio je fotografiju groba u kojem su zakopani svi civili zajedno.

Oko 42 muškaraca koji su sudjelovali u napadu su ubijena, priopćila je regionalna vlada, dodajući da je pet lokalnih dužnosnika pritvoreno. 

Napetosti između različitih etničkih skupina poajačane su dolaskom na vlast premijera Abiya Ahmeda 2018.

Abiyeva Stranka prosperiteta, panetiopski pokret osnovan prije godinu dana, pod pritiskom je političkih stranaka koje djeluju po etničkom ključu i traže veće ovlasti za svoje pokrajine.

Dok Abiy nastoji zaustaviti politički i etnički  motivirano nasilje u više regija, etiopsko Nacionalno izborno povjerenstvo je u petak objavilo da će se u zemlji 5. lipnja 2021. održati parlamentarni izbori koji su trebali biti održani u kolovozu, ali su zbog pandemije covida-19 odgođeni.  

Etiopija, druga najnapučenija afrička država i regionalna sila, ima federalni sustav i 10 pokrajinskih vlada od kojih mnoge imaju granične sporove ili se suočavaju s manjim nemirima.

Najčitaniji članci