News

Komentari 1

U potresu izgubili kuću, a onda im u požaru izgorio kontejner

U potresu izgubili kuću, a onda im u požaru izgorio kontejner

Obitelj Matijašević iz Donje Velešnje u potresu je ostala bez kuće zbog čega su dobili kontejner kroz privatnu donaciju anonimnog donatora iz Švicarske. A onda su u tri minute ostali i bez kontejnera...

Oko sedam ujutro, kontejner obitelj Matijašević iz Donje Velešnje je planuo i nije mu bilo spasa.

- Sin i ja smo spavali tu u ovoj kući pored, unutra nema ničega i nikoga pa su nam susjedi dali da uđemo unutra ako ne stanemo svi u kontejner. Ja sam se probudio oko sedam ujutro i vidim nema struje. Rekao sam Dušanu da izađe van i vidi što se događa, a ono kontejner u plamenu - priča nam Stevo Matijašević.

Kratki spoj

Kontejner je bio spojen na struju kabelom iz druge kuće jer u njihovo dvorište kontejner ne stane. Radnici HEP Elektre su spojili struju, a obitelj je uključila samo jednu grijalicu. Kako je došlo do kratkog spoja - još se ne zna.

- Izjurio je brat, pa tata i susjed. Odjednom je eksplodiralo i ni vatrogasci nisu mogli pomoći - govori Stevina kćer, Bojana. Pravo je čudo da nije nikoga bilo u kontejneru.

- Ne bi smjeli boraviti u kući, ali spavamo tu u kuhinji - priča Bojana.

Riskiraju i kad idu na toalet

Na obje strane kuće su kružna uleknuća u zidovima, a unutrašnjost je popucala.

Riskiraju čak i kad idu na wc.

- Evo ostala je samo ova metalna konstrukcija. Ni klime nema više. Unutra nije bilo ni osigurača, ni sklopke. Što se dogodilo, ne znam. Policija je napravila očevid i zaključili su da je požar uzrokovao kvar na instalacijama, a kakav, još ne znaju. Dobro da nije puhao vjetar jer bi se vatra proširila na ovu kuću pored - zaključuje Bojana. Ona inače radi u Velikoj Gorici gdje boravi preko tjedna, a vikendom dolazi pomagati roditeljima.

Samo da se nešto pokrene

- Uzela sam godišnji od dva tjedna, krečili smo, popravljali i sve je otišlo u potresu. Vrata od kuće još moramo otplatiti, a praktički ih više nemamo. Bili su nekakvi injženeri koji ne znaju kako da postave skelu za rušenje, kamoli sanaciju. Samo da se više krene u izradu elaborata i da se nešto pokrene. Rekli su mi iz SNV-a da bismo danas ili sutra trebali dobiti novi kontejner - govori nam.

Njezin brat Dušan čisti zgarište.

Od kontejnera punog obiteljskih stvari i uspomena, sad je ostala samo metalna konstrukcija.

Najčitaniji članci