Obavijesti

News

Komentari 8

‘U Požegi nam je bolje nego u Londonu, Chicagu i Miamiju’

‘U Požegi nam je bolje nego u Londonu, Chicagu i Miamiju’
3

STRANE STUDENTICE: Španjolke Sara (30) i Laura (23) došle su iz Madrida na stručnu praksu u Hrvatsku. Oduševljene su Slavonijom i požeškim Veleučilištem

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Zahvaljujući europskim programima razmjene, s madridskog Sveučilišta Escuela Profesional Javerijana u Požegu su stigle studentice Sara Pons Guenaga (30) i Laura de las Heras Lopez (23). Na požeškom Veleučilištu sljedeća tri mjeseca djevojke će odraditi stručnu praksu.

- U sklopu stručne prakse studentice će obići neka od najuspješnijih poduzeća naše županije te će u svakom koje će posjetiti raditi po tjedan dana. Njihov fakultet osigurao im je sredstva za smještaj u požeškom đačkom domu. One ne slušaju predavanja jer su se prijavile samo za projekt stručne prakse te su prve strankinje koje su u projektu mobilnosti stigle u Požegu - objasnio je Berislav Andrlić, v.d. prodekana za razvoj.

Mihael Hnatyšyn/24sata

Sara Pons Guenaga u Španjolskoj na Ekonomskom fakultetu studira financije i administraciju, a dosad je u projektu europske mobilnosti već boravila u Nizozemskoj i Irskoj.

– Ovoga puta nisam htjela ići u zemlju gdje dominira engleski jezik pa sam izabrala Hrvatsku. Zanimaju me i računovodstvo te ljudski potencijali. Sad kad je Hrvatska članica EU nastojim što više naučiti kako su se vaše kompanije i poslodavci prilagodili regulativama EU. U Slavoniji ostajemo do 5. lipnja – rekla nam je Španjolka koja se rodila u Barceloni, ali već godinama živi u Madridu. U Požegu je, kaže, doputovala jer je htjela upoznati novu kulturu, a oduševila su je slavonska vina i specijaliteti. Prije dolaska nije znala gotovo ništa o gradu i Veleučilištu, ali je zasad oduševljena.

– Prijatelji i suprug su bili malo šokirani kad sam im rekla da idem u ovako malu sredinu. Imate predivnu prirodu, pogotovo jezera, šume i planine. Svakako ću Veleučilište preporučiti kolegama u Madridu. Vaš način rada je prilično sličan onome u Španjolskoj. Samo mi se čini da je kod vas još opuštenija atmosfera iako se sve mora na vrijeme obaviti i po pravilima struke - smatra Sara. Njezina kolegica Laura de las Heras Lopez u domovini studira na Prehrambenom fakultetu smjer nutricionizam. Želja joj je sljedeće akademske godine upisati smjer za prehrambenog tehnologa te se upravo zbog toga prijavila na projekt mobilnosti i izabrala dolazak u Požegu. Iako je proputovala cijeli svijet te živjela u Londonu, Chicagu i Miamiju, sretna je u Požegi.

Mihael Hnatyšyn/24sata

- Mogla sam ići u Zagreb, ali sam htjela u manju sredinu i sad vidim da nisam pogriješila. Obožavam bijelo vino i moram priznati da su vaše sorte bolje od španjolskih. Profesori su mi prenijeli mnogodosta znanja o vinima koja dosad nisam imala, a pokazali su mi i vaše vinske podrume. Slavonija ima jedne od najboljih uvjeta za proizvodnju vina i to jako dobro iskorištavate - kaže Španjolka. Inače, požeško Veleučilište surađuje s devet gradova iz pet zemalja članica Europske unije s kojima imaju potpisane sporazume o mobilnosti studenata ili profesora.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu