LIVE Anesteziologinja: Idući tjedan očekuje nas veći broj bolesnika, respiratorom kupujemo vrijeme | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 115

Anesteziologinja: Idući tjedan očekuje nas veći broj bolesnika, respiratorom kupujemo vrijeme

Anesteziologinja: Idući tjedan očekuje nas veći broj bolesnika, respiratorom kupujemo vrijeme

Sanda Stojanović Stipić, anesteziologinja iz KBC-a Split kazala je kako okupljanja za Božić i Novu godinu prezentirat će se tek krajem ovog tjedna ili sljedećeg tjedna

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.27

Zastupnica Marijana Puljak pozitivna na koronavirus

Marijana Puljak, saborska zastupnica Centra i supruga splitskog gradonačelnika Ivice Puljka objavila je u ponedjeljak na Facebooku da je pozitivna na koronavirus, ističe da su joj simptomi lagani jer se tri puta cijepila te poziva građane na cijepljenje.

"Meni je ova nova 2022. godina počela pozitivno. Srećom, cijepljena sam tri puta pa su simptomi lagani. Slijedi 10 dana izolacije, puno čaja i skupljanja snage za nove radne pobjede. Čuvajte se i cijepite se", navela je večeras u Facebook objavi Marijana Puljak. 

22.05

Anesteziologinja o blagdanskim okupljanjima: Očekuje nas još veći broj bolesnika

Sanda Stojanović Stipić, anesteziologinja iz KBC-a Split gostovala je u Dnevniku N1 televizije, a komentirala je epidemiološku situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Još uvijek me brine ovaj delta soj budući da imamo 50 bolesnika koji su u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 41 na respiratoru. Kad to usporedimo s prošlom godinom, to je gotovo duplo veći broj bolesnika koji zahtjeva intenzivno liječenje i respirator. Prošle godine u ovo doba najveći broj bolesnika kod nas bio je 26 - kazala je.

Usporedila je trenutnu situaciju u županiji sa stanjem prošle godine.

- Prošle godine kad nismo imali cjepivo imali smo puno blažu kliničku sliku nego sada, a to znači da se stanovnici Splitsko-dalmatinske županije ne pridržavaju epidemioloških mjera koje su vrlo jednostavne – držati razmak, nositi maske, ne okupljati se u zatvorenom i cijepiti se. To su jedine metode i jedini načini kojima se možemo zaštititi od pandemije, a to se nažalost ne poštuje - rekla je Stojanović Stipić.

Komentirala je i kako bi okupljanja tijekom blagdana mogla utjecati na epidemiološku sliku. 

- Okupljanja za Božić i Novu godinu prezentirat će se tek krajem ovog tjedna ili sljedećeg tjedna. Bojim se da nas očekuje još veći broj bolesnika koji će zahtijevati našu pomoć - kazala je.

Otkrila je i koliko je pacijenata od početka pandemije zahtijevalo mehaničku ventilaciju. 

-Više od 900 bolesnika smo imali na mehaničkoj ventilaciji. To je strahovito opterećenje- govori.

- U Splitu je vladala fama da je respirator smrt, što je potpuno suprotno. Respirator je uređaj kojim kupujemo vrijeme da se pluća bolesnika oporave od upale pluća - zaključuje Stojanović Stipić.

21.06

Deseci putnika kruzera u Genovi pozitivni na koronavirus

Najmanje 45 putnika kruzera u Italiji moralo se u ponedjeljak iskrcati s broda u luci u Genovi jer su pozitivni na koronavirus, objavila je tvrtka MSC.

Po talijanskim medijima, testovi provedeni na brodu "Grandiosa" tvrtke MSC, koji je stigao u ponedjeljak ujutro u Genovu iz Marseillea, pokazali su da je oko 150 ljudi pozitivno.

MSC je to zanijekao, potvrdivši da se u Genovi iskrcalo samo 45 zaraženih i da su bili "većinom asimptomatski".

Ali tvrtka je poslije priznala da na brodu ima još pozitivnih putnika, ne preciziravši njihov broj. Oni će se iskrcati kada brod idući put stane.

"U skladu s protokolom, pozitivni putnici i njima bliske osobe odmah su bili izolirani u kabinama s balkonom i dobili su medicinsku skrb. Iskrcali su se danas u Genovi kako bi se sigurno vratili kući" na trošak tvrtke, objavio je MSC u vezi 45 putnika koji su se iskrcali u Genovi.

Lučke vlasti nisu precizirale broj putnika koji su se iskrcali, ali su potvrdile da su talijanski državljani vraćeni kući u organizaciji civilne zaštite, a stranci prebačeni u medicinske ustanove.

Krstarenje nije prekinuto i brod će nastaviti put prema idućoj postaji, Civitavecchiji, luci u blizini Rima.

17.54

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 73 uzorka i zabilježeno 22 nova slučaja zaraze koronavirusom,  a 48-godišnji muškarac je umro, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je 24 pacijenta od kojih jedan na respiratoru. Jedna je pacijentica s područja Virovitičko-podravske županije u Klinici "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 10.139 osoba, a 266 je preminulo.

17.43

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

U Požeško-slavonskoj je devet novozaraženih i nema umrlih od koronavirusa.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u ponedjeljak je potvrdio devet novih slučajeva  zaraze koronavirusom.

U toj županiji od zaraze koronavirusom trenutno se liječi 229  osoba, od kojih je 16 osoba na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 187 osoba.

Komentari 115