Obavijesti

News

Komentari 57

U prihvatni kamp u Sl. Brodu stigao prvi vlak s izbjeglicama

U prihvatni kamp u Sl. Brodu stigao prvi vlak s izbjeglicama
15

U privremeni zimski centar u utorak u 8 sati stigao je prvi vlak s 1000 izbjeglica iz kampa u Opatovcu. Očekuje se da će tijekom dana stići još dva vlaka

VIDEO

U ponedjeljak je do 21 sat u Hrvatsku ušlo 8442 izbjeglice,  a od početka izbjegličke krize 312. 113, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Franjo Lepan/24sata

Sinoć je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu bilo 3900 osoba, a i dalje se očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice u Slavonskom Brodu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:25

U slavonskobrodski privremeni zimski tranzitni centar za izbjeglice u utorak u 8 sati stigao je prvi vlak s 1000 izbjeglica iz kampa u Opatovcu. U tijeku je registracija izbjeglica koje će se potom opet vratiti u vlak i nastaviti svoj put prema Sloveniji.

Izbjeglice su od Crvenog križa dobili pakete s hranom, a one kojima je to potrebno, pregledat će ih liječnici.

- Unatoč dogovoru da će sutra krenuti vlakovi iz Šida, već danas će početi funkcionirati prijevoz prema Slavonskom Brodu, a potom dalje za Sloveniju. U tijeku je ukrcavanje izbjeglica u prvi vlak u Šidu. Iz Tovarnika će tijekom dana doći još dva vlaka s izbjeglicama koje su došle preko Bapske - rekao je ministar Ranko Ostojić.

Objasnio je kako se s današnjim danom prihvatni centar u Opatovcu polako zatvara. Šatori koji su tamo korišteni bit će vraćeni u robne rezerve, a dio ljudi koji je tamo radio doći će u Slavonski Brod.

- Trenutno je u Slavonskom Brodu 400 ljudi, od kojih je 200 zaposleno na javnim radovima. Očekujemo da će danas kroz ovaj kamp proći 5000-6000 ljudi. Za sada prijem izbjeglica u Sloveniji funkcionira bez zastoja i vjerujemo da ćemo uspjeti ispuniti kvotu dnevnog odvoza oko 6500 izbjeglica koliko trenutno prima Njemačka - rekao je Ostojić.

Ivica Galović/PIXSELL

Nedugo iza toga u kamp je došao drugi vlak s oko 1100 izbjeglica i to iz Šida. U utorak bi trebala stići još dva vlaka iz Tovarnika koji će dovesti izbjeglice koje su ušle preko zelene granice Bapska, i dva vlaka iz Šida. Od srijede jedina veza za izbjeglice kroz Hrvatsku biti će vlakom iz Šida do Slavonskog Broda, a nakon toga prema Dobovi u Sloveniji.

Ivica Galović/PIXSELL

Centar u Opatovcu neće se u potpunosti zatvoriti

Prihvatni Centar u Opatovcu, kroz kojeg je od početka izbjegličke krize prošlo oko 300 tisuća izbjeglica i migranata, neće se u potpunosti ugasiti s početkom rada zimskog centra u Slavonskom Brodu, nego će se u njemu održavati 'hladni pogon' za slučaj da ponovo bude potreba za aktivacijom, potvrdio je u utorak glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džimugović.

U Dobovu stiglo preko 4000 izbjeglica

Ukupno su 4333 migranta četirima vlakovima prebačena tijekom noći i jutra u Dobovu i smještena u prihvatne centre, pri čemu su dvije trećine prebačene u izbjeglički kamp u Šentilju, a ostali u Dobovu, Gornju Radgonu i druge centre, objavila je u utorak ujutro slovenska policija.

Po podacima policijske uprave Maribor, Austrija je preko Šentilja u ponedjeljak primila 6580 izbjeglica i migranata, a odljev izbjeglica migrantskom rutom prema Austriji i Njemačkoj trebao bi se nastaviti i sljedećih dana.

Prema podacima slovenske uprave za zaštitu i spašavanje, sinoć je bilo prazno gotovo 80 posto mjesta u tranzitnim centrima, koji mogu primiti nešto iznad 10 tisuća ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 57

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Srna na A3, prometna nesreća na Braču, na A2 i staroj karlovačkoj kolone
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Srna na A3, prometna nesreća na Braču, na A2 i staroj karlovačkoj kolone

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.