Obavijesti

News

Komentari 91

Eksplozija kafića u Sankt Peterburgu. Blinken traži hitno oslobađanje novinara iz SAD-a

Eksplozija kafića u Sankt Peterburgu. Blinken traži hitno oslobađanje novinara iz SAD-a

Ukrajina je u petak rekla da njezinim sportašima neće biti dopušteno sudjelovati u kvalifikacijama za Igre 2024. ako se budu morali natjecati protiv Rusa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.01

Blinken od Lavrova zatražio hitno oslobađanje američkog novinara Gershkovicha

Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim pozvao na hitno oslobađanje američkog novinara uhićenog ovaj tjedan u Rusiji pod sumnjom za špijunažu, na što mu je Lavrov odgovorio da je neprihvatljivo politizirati taj slučaj. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

17.29

Američki institut: 'Zimska ofenziva koju je planirala ruska vojska u Ukrajini nije uspjela'

Zimska ofenziva ruske vojske u istočnoj Ukrajini nije uspjela postići cilj Kremlja da do 31. ožujka zauzme administrativne granice Donjecke i Luganske oblasti - izvijestio je u nedjelju američki Institut, a britansko izvješće veliku smrtnost ruskih vojnika pripisuje, između ostalog, i alkoholu.

To je rašireno stajalište među ruskim, ukrajinskim i zapadnim izvorima, objavio je američki Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

13.56

U ruskom granatiranju ukrajinskog grada 6 ubijenih, 8 ranjenih

U ruskom granatiranju grada Kostjantinivke na istoku Ukrajine u nedjelju ujutro ubijeno je šest civila, a osam ih je ranjeno, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.

Grad Kostjantinivka, u kojemu je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi, smješten je 20 km zapadno od Bahmuta, epicentra borbi koje traju najmanje osam mjeseci dok ruske snage pokušavaju zauzeti grad.

"Rusi su žestoko granatirali grad Kostjantinivku", rekao je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Kazao je i da je u granatiranju oštećeno 16 stambenih zgrada, osam privatnih kuća, dječji vrtić i jedna administrativna zgrada.

Jermak je priložio i fotografije koje pokazuju djelomično uništene zgrade i kratere od eksplozija.

Reuters nije uspio provjeriti autentičnost fotografija niti broj žrtava iz neovisnih izvora.
 

12.26

Ubijen francuski dobrovoljac

Francuski borac iz Ukrajinske međunarodne legije, identificiran samo s "T", ubijen je na bojnom polju, izvijestila je televizija BMFTV pozivajući se na francusko ministarstvo vanjskih poslova. "Čuli smo tužnu vijest o ovoj smrti. Izražavamo sućut obitelji s kojom su u kontaktu nadležne službe ministarstva", priopćilo je ministarstvo.

Le Monde je doznao da su u posljednja dva tjedna ubijena dva francuska dobrovoljca koji su služili u Ukrajini. Kevin David je ubijen 21. ožujka u Bahmutu, a "T" je ubijen prije tjedan dana. Prošli tjedan francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je Davidovu smrt u području Bahmuta, gdje su u tijeku najžešće borbe. Kevin David bio je bivši humanitarac koji se otišao boriti uz Ukrajince.

Ministarstvo nije dalo detalje o tome gdje je "T" ubijen. Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu osam francuskih državljana ubijeno je u toj zemlji, navodi Le Monde. Ukrajinska međunarodna legija osnovana je krajem veljače 2022. za strane borce posvećene obrani Ukrajine.

11.34

Tri civila ubijena u ruskom granatiranju

Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Zelenskog, objavio je kako su najmanje tri civila ubijena, a šest ih je ranjeno u ruskom granatiranju Kostiantinivke u Donjeckoj oblasti. Riječ je o gradu od oko 70.000 ljudi, koji je udaljen oko 20 kilometara od Bahmuta. Jermak je dodao da su u jutrošnjem "masovnom granatiranju" također oštećeni stambeni blokovi u gradu.

Komentari 91