U ratu su mu uništili kuću i 2000 akvarela, ali voljeni grad bio mu je vječna inspiracija | 24sata
Obavijesti

News

U ratu su mu uništili kuću i 2000 akvarela, ali voljeni grad bio mu je vječna inspiracija

U ratu su mu uništili kuću i 2000 akvarela, ali voljeni grad bio mu je vječna inspiracija

Na izložbi 'Od boemstva do vječnosti' je i ulje na platnu 'Povratak s ribolova u Honfleuru', koje je nastalo oko 1935., a čiji je autor francuski slikar Henri de Saint-Delis

VIDEO

Još danas i sutra dijeli nas do zatvaranja izložbe "Od boemstva do vječnosti" u Galeriji Klovićevi dvori. Među najzvučnijim imenima izložbe su Edgar Degas, Amedeo Modigliani i Henri Matisse, ali tu su i djela mnogih drugih autora čije su umjetnine prvi put stigle u Hrvatsku. Stotinjak umjetničkih djela došlo je iz galerije “The Hub of Fine Arts” u Mostaru, a dio su kolekcije privatne zaklade MT Abraham (MTA). U organizaciji 24sata i partnera u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori izložba je otvorena još sutra, a posebno na taj dan moći će se pogledati do 21 sat. 

Ondje je djelo i  "Povratak s ribolova u Honfleuru", koje je nastalo oko 1935., a čiji je autor francuski slikar Henri de Saint-Delis (1878. – 1949.) 

Henri de Saint-Delis (1878. – 1949.)

Kad mu je 1906. dijagnosticirana tuberkuloza bubrega, odlazi u malo švicarsko selo u kantonu Vaud, gdje ostaje do 1919. Često je izlagao svoja djela. Švicarsku napušta 1919. te se vraća u Normandiju, a godinu kasnije nastanio se u Honfleuru, gradiću koji ga oduševio. Godine 1937. objavio je album crteža posvećen Honfleuru, koji se sastojao od 21 velikog crteža izrađenog tušem.Tijekom rata napustio je Honfleur i otišao u malo bretonsko selo Saint-Michel-en-Grève (Côtes-du-Nord). Od 5. do 10. rujna 1944. Le Havre je bombardiran, a tisuće civila su stradale. U obiteljskoj kući Saint-Delisa, koja više nije postojala, uništeno je gotovo 2000 akvarela i deseci platna. Javnost je upoznata s radom Henrija de Saint-Delisa pet godina nakon njegove smrti, na retrospektivnoj izložbi koju je 1953. organizirao Société des Artistes Honfleurais, a na kojoj je izloženo 29 njegovih slika i 15 akvarela.

Ulje na platnu  'Povratak s ribolova u Honfleuru', oko 1935.

 

U gradu Honfleuru lučko područje nedvojbeno je bilo omiljen motiv Henrija de Saint-Delisa. "Nije pretjerano reći da je uspio uhvatiti sve njegove aspekte, od čamaca na vesla koji se vraćaju s ribolova do parobroda koji izlaze iz Le Havre-Honfleur, od iskrcaja ribe do utovara jabuka, od brodogradilišta do udara valova na zapadnome molu. O njegovoj marljivosti svjedoče tisuće slika i akvarela njegove voljene luke. Nalazimo čamce na vesla ('letače' preko morske pjene s prugastim pramcem), trupove čamaca, usamljene stijene, 'karavele', bove, 'bazene' za uzgoj škampa... Čak je naslikao nekoliko platna koja prikazuju prvo putovanje prekooceanskog broda 'Normandie'“.

Pomalo naivna umjetnost Henrija de Saint-Delisa inspirirana je njegovom odanošću voljenom Honfleuru, gdje se umjetnik iz godine u godinu nije prestao diviti vječnom kretanju plime i oseke, prenoseći na svoja platna užitak koji je otkrivao promatrajući zapjenjene morske valove ili jedra na vjetru.

 Partneri projekta su Erste banka, Hitachi Energy, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, HEP, Stega tisak, Orbico Group, SAINTS HILLS, Arena Hospitality Group, Badel 1862, Korlat i JANAF.

Ulaznice za izložbu prodaju se na stranici eventim.hr, a mogu se kupiti i na blagajni Klovićevih dvora. Cijena ulaznica je 7 eura, a za studente, umirovljenike i djecu od 7 do 18 godina 6 eura. Djeca do 7 godina imaju besplatan ulazak.

 

 

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama
VIDEO Djelatnica doma gdje se odvio masakr: 'Skrivali smo se ispod kreveta, samo želim djeci'
STRAVA U DARUVARU

VIDEO Djelatnica doma gdje se odvio masakr: 'Skrivali smo se ispod kreveta, samo želim djeci'

Jedna od žrtva bila je i majka ubojice. Umirovljeni vojni policajac K.P. je inače 1996. odlikovan Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu...