Obavijesti

News

Komentari 3

U Rijeci podignuta optužnica protiv dvojice 'martićevaca'

Zbog ratnog zločina nad hrvatskim zarobljenicima 1991. i 1992. u Staroj Gradiški riječko ŽDO je nakon istrage podignulo optužnicu protiv dvojice 'martićevaca'

VIDEO

Zbog ratnog zločina nad hrvatskim zarobljenicima 1991. i 1992. u Staroj Gradiški riječko Županijsko državno odvjetništvo je nakon provedene istrage podignulo optužnicu protiv dvojice tzv. martićevaca, državljana Republike Srbije starosti 59 i 66 godina.

Kako se obojica nalaze u Srbiji i nisu dostupni hrvatskom pravosuđu za njima je izdana međunarodna tjeralica i određen im je istražni zatvor, izvijestilo je riječko tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

"Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1956. i 1949.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnih prava - ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH. (18. 5. 2015.)

Okrivljenike se tereti da su od studenog 1991. do svibnja 1992. godini u Staroj Gradiški; za vrijeme oružanog sukoba između aktivnog i rezervnog sastava JNA i teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine te policijskih i vojnih jedinica Republike Hrvatske nakon što su neprijateljske postrojbe zarobile i odvele u logor Staru Gradišku 36 pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava Policijske postaje Slunj i Zbora Narodne garde; kao pripadnici tzv. Martićeve policije te čuvari u logoru zajedno s drugim nepoznatim čuvarima protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti i postupanju s ratnim zarobljenicima, držali ih u neprimjerenim i neljudskim uvjetima, psihički ih maltretirali, polijevali naizmjenično hladnom i toplom vodom te ih tjerali da takvi stoje na zimi, uskraćivali im hranu i vodu i kontinuirano ih fizički zlostavljali udarajući ih rukama, nogama, pendrecima, kablovima i drvenim palicama. Uslijed takvog postupanja pojedini zatočenici su zadobili teške tjelesne ozljede dok je kod svih teško narušeno njihovo zdravlje. 

Obojica okrivljenika su u Republici Srbiji i nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske te je protiv njih izdana međunarodna tjeralica i određen istražni zatvor", objavljeno je na stranicama DORH-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.