Obavijesti

News

Komentari 0

'U riječkoj Školi primjenjene umjetnosti nismo imali nijednog zaraženog učenika i nastavnika'

'U riječkoj Školi primjenjene umjetnosti nismo imali nijednog zaraženog učenika i nastavnika'
3

Nastava se u ovoj školi od početka školske godine odvija u dvorištu, a male grupe učenica i učenika osiguravaju i kvalitetan rad. Uskoro im stižu i dva šatora za rad vani u zimskom periodu

VIDEO

Riječka Škola za primjenjenu umjetnost, koja broji 158 učenika i 40 profesora, od početka polugodišta nema niti jednu zaraženu osobu Covidom-19, niti je ijedan razred do sad bio u samoizolaciji. 

Dolaskom u školu zatičemo tri male grupe od po četiri učenika kako pod zrakama sunca rade na otvorenom, za svojim stolovima postavljenim na travnatom dijelu školskog vrta okruženog stablima. Ravnatelj Damir Šegota smatra kako upravo takav rad jedan od ključnih čimbenika zašto je ova škola do sada korona free zona.

- Mislim da je prvo i prvenstvena upravo rad na otvorenom i u malim obrazovnim grupama razlog dosadašnjeg izostanka zaraze u našoj školi. Inače su umjetničke škole specifične po takvom načinu rada, ne samo likovne, već plesne i glazbene i mi, Mi možemo to napraviti jer je funkcioniranje škole takvo bez obzira na epidemiju; to smo radili i ranije, a ovo je samo došlo kao mogućnost da iskažemo još veću takvu organizaciju. Dakle što manji broj djece unutar obrazovnih grupa pokazuje bolji rezultat, i organizacijski i epidemiološki. Drugi razlog je mali broj ulazaka u samu zgradu učenika i profesora. Nastavnici odmah nakon obavljene nastave odlaze kućama i ne zadržavaju se u zbornicama - kaže ravnatelj Šegota, ističući kako ove dane očekuju i dostavu dvaju šatora od 10 x 5 metara, koji će biti smješteni u vrtu te i u hladnijim danima omogućavati učenicima da u ugrijanom prostoru rade na otvorenom, tj. na zraku.

Ravnatelj riječkog Špura, inače aktivni sportaš, trkač i biciklist, također dodaje kako smatra da je što veći boravak na otvorenom i u privatnom životu bitan faktor građenja zdravog imuniteta, koji je u ovim teškim vremenima, smatra, ključan kod svake, pa tako i bolesti korone.

- Roditelji su me često na sastancima pitali što mislim - kako da njihova djeca najbolje provode slobodne vrijeme kako bi što bezbolnije prošli ovaj period pandemije i rekao sam - samo stječite imunitet, a to se najbolje postiže provođenjem određenog vremana u vani, na zraku, absorbirajući veće količine vitamina D - ističe Šegota.

Ovako povoljnom situacijom u navedenoj riječkoj školi oduševljen je i glavni epidemiolog PGŽ-a Dobrica Rončević.

- Oduševljava me organizacija koja je spletom okolnosti takva da održavanje nastave čini dodatno sigurnom u odnosu na standarde koje smo u PGŽ, što se tiče školstva, već postigli. Inače ovu školu ističemo kao uzoran primjer, koji uz velike organizacijske napore uspijeva održati vrlo siguran okoliš za odvijanje nastave i boravak učenika te sprječavanje širenja epidemije. Iako, zbog pojedinih slučajeva u drugim školama ,imamo puno razreda koji su u samoizolaciji, općenito imamo vrlo malo širenja bolesti u školama PGŽ. Ti slučajevi uglavnom ne uspiju prenijeti zarazu na ostale učenike i nastavnike uglavnom dolaze iz vanjskog okoliša. U ovoj školi je to dodatno primjereno pedagoškom standardu za održavanje praktične nastave te individualnom radu i radu u malim grupama, a izostanak zaraženih govori da ovakve mjere pale, funkcionalne su i učinkovite - smatra Rončević.

Radom na otvorenom zadovoljni su i učenici, koji kažu da im nije hladno, a i da im neće biti, jer stižu šatori s grijanjem.

- Super nam je u manjim grupama, a pgotovo na zraku; mozak je bistriji, inspiracija veća, sunce sija, ptice pjevaju, more šumi. Ponekad i zaboravimo da smo u školi, radimo, pričamo, kad noge zaštekaju od sjedenja prošećemo par koraka, rastegnemo se, udišemo čisti zrak - kažu nasmijanih lica učenici škole s čije terase puca pogled na nekoliko metara udaljeno more.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.