Obavijesti

News

Komentari 13

U Rusiji umrla najstarija žena na svijetu: Imala je 123 godine

U Rusiji umrla najstarija žena na svijetu: Imala je 123 godine
1

Pila je kefir, hranila se prirodnim namirnicama, a prijatelji su rekli da joj je bilo preko 100 godina prije nego što je otišla kod liječnika

VIDEO

Praprabaka koja je živjela u Rusiji i za koju se pričalo da je najstarija žena na svijetu, umrla je u dobi od 123 godine. Tanzilya Bisembeyeva, rođena je dva mjeseca prije krunidbe posljednjeg cara Nikole II 1896.godine, a živjela je čak tijekom tri stoljeća. Preživjela je Rusku revoluciju kad joj je bila 21 godina, tiraniju Staljina, kolaps Sovjeta i to samo uz 'optimizam i naporan rad', obitelj kaže da nikad nije mirovala te da je živjela zdravim načinom života. Nije pušila, a kao eliksir mladosti pila je - kefir, odnosno fermentirano mlijeko. 

Tanzilya je u 53. godini s drugim mužem rodila prvo dijete, sina. Nakon toga, imala je još dva sina, zatim 10 unučadi, 25 praunuka i dva prapraunuka. 

- Moja je majka puno toga vidjela tijekom svog dugog života. Živjela je od Rasputina do Putina. Upoznala je mog oca 1946. kad je imala 50, a on preko 60 godina. Nakon rata, moji su roditelji živjeli u vojničkom skloništu, a njihov prvi sin umro je u djetinjstvu. Ali kasnije su imali još tri sina, samo razmislite o tome. Rođen sam kad je moja majka imala 53 godine, a najmlađi brat rođen kad je imala 59. To još uvijek zvuči nevjerojatno. - rekao je njezin sin Shintas koji je sada u 70-ima. 

- Život nije bio lak i često smo bili gladni. Još se sjećam kako sam kao petogodišnjak pomagao roditeljima u polju. Mogu reći i da, unatoč tome što je bila najstariji ruski državljanin, ona jedva govorila jezik, umjesto toga preferirala je svoj maternji kazahstanski jezik - dodao je Shintas. 

Tanzilya je umrla mirno, a sahranjena je na obiteljskom groblju. Čak ju je cijelo selo došlo pozdraviti na njezinom posljednjem putovanju. 

Njenu tvrdnju da je najstarija žena u svojoj zemlji, priznala je i Ruska knjiga rekorda, a samim tim i ruska vlada. Smatra se da je proživjela vlast Nikole II., Kerenskog, Lenjina, Staljina, Hruščova, Brežnjeva, Andropova, Černenka, Gorbačova, 
Jeljcina, Putina i Medvedeva.

Druge dvije Ruskinje koje su glasile kao najstarije - Koku Istambulova (129) i Nanu Shaova (128) godina, umrle su ranije ove godine. No te se informacije ne mogu uzeti zdravo za gotovo ponajviše zbog nedostatka izvorne dokumentacije o njihovom rođenju, dijelom zbog nemira za vrijeme trajanja revolucije, a dijelom zbog rata u Rusiji. 

Najstariji dokumentirani životni vijek je Jeanne Calment, iz Francuske, koja je živjela 122 godine i 164 dana, a umrla je 1997. godine. 

U ožujku ove godine Kane Tanaka iz Fukuoke u Japanu službeno je potvrđen kao najstarija provjerena živa osoba sa 116 godina. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...