U Rusiji umrla najstarija žena na svijetu: Imala je 123 godine | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 13

U Rusiji umrla najstarija žena na svijetu: Imala je 123 godine

U Rusiji umrla najstarija žena na svijetu: Imala je 123 godine
1

Pila je kefir, hranila se prirodnim namirnicama, a prijatelji su rekli da joj je bilo preko 100 godina prije nego što je otišla kod liječnika

VIDEO

Praprabaka koja je živjela u Rusiji i za koju se pričalo da je najstarija žena na svijetu, umrla je u dobi od 123 godine. Tanzilya Bisembeyeva, rođena je dva mjeseca prije krunidbe posljednjeg cara Nikole II 1896.godine, a živjela je čak tijekom tri stoljeća. Preživjela je Rusku revoluciju kad joj je bila 21 godina, tiraniju Staljina, kolaps Sovjeta i to samo uz 'optimizam i naporan rad', obitelj kaže da nikad nije mirovala te da je živjela zdravim načinom života. Nije pušila, a kao eliksir mladosti pila je - kefir, odnosno fermentirano mlijeko. 

Tanzilya je u 53. godini s drugim mužem rodila prvo dijete, sina. Nakon toga, imala je još dva sina, zatim 10 unučadi, 25 praunuka i dva prapraunuka. 

- Moja je majka puno toga vidjela tijekom svog dugog života. Živjela je od Rasputina do Putina. Upoznala je mog oca 1946. kad je imala 50, a on preko 60 godina. Nakon rata, moji su roditelji živjeli u vojničkom skloništu, a njihov prvi sin umro je u djetinjstvu. Ali kasnije su imali još tri sina, samo razmislite o tome. Rođen sam kad je moja majka imala 53 godine, a najmlađi brat rođen kad je imala 59. To još uvijek zvuči nevjerojatno. - rekao je njezin sin Shintas koji je sada u 70-ima. 

- Život nije bio lak i često smo bili gladni. Još se sjećam kako sam kao petogodišnjak pomagao roditeljima u polju. Mogu reći i da, unatoč tome što je bila najstariji ruski državljanin, ona jedva govorila jezik, umjesto toga preferirala je svoj maternji kazahstanski jezik - dodao je Shintas. 

Tanzilya je umrla mirno, a sahranjena je na obiteljskom groblju. Čak ju je cijelo selo došlo pozdraviti na njezinom posljednjem putovanju. 

Njenu tvrdnju da je najstarija žena u svojoj zemlji, priznala je i Ruska knjiga rekorda, a samim tim i ruska vlada. Smatra se da je proživjela vlast Nikole II., Kerenskog, Lenjina, Staljina, Hruščova, Brežnjeva, Andropova, Černenka, Gorbačova, 
Jeljcina, Putina i Medvedeva.

Druge dvije Ruskinje koje su glasile kao najstarije - Koku Istambulova (129) i Nanu Shaova (128) godina, umrle su ranije ove godine. No te se informacije ne mogu uzeti zdravo za gotovo ponajviše zbog nedostatka izvorne dokumentacije o njihovom rođenju, dijelom zbog nemira za vrijeme trajanja revolucije, a dijelom zbog rata u Rusiji. 

Najstariji dokumentirani životni vijek je Jeanne Calment, iz Francuske, koja je živjela 122 godine i 164 dana, a umrla je 1997. godine. 

U ožujku ove godine Kane Tanaka iz Fukuoke u Japanu službeno je potvrđen kao najstarija provjerena živa osoba sa 116 godina. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'
POKUPILI I TREĆI AUTO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'

Sudar je bio na zagrebačkoj Ilici, blizu Vojnog učilišta Franjo Tuđman. Jedan auto završio je u izlogu trgovine. Policija kaže da će imati informacije za javnost oko 11 sati

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.
Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.