Obavijesti

News

Komentari 0

U Saboru o zajmu IBRD-a za unaprjeđenje obrazovanja

U Saboru o zajmu IBRD-a za unaprjeđenje obrazovanja

Projekt „Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovitom obrazovanju“ za izradu modela cjelodnevne nastave temeljen je na najboljim europskim praksama

VIDEO

Saborski zastupnici u četvrtak su raspravljali o zakonskom prijedlogu potvrđivanja Ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za Projekt izrade modela cjelodnevne nastave za prilagodbu 50 škola, vrijedan 25 milijuna eura.

Projekt „Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovitom obrazovanju“ za izradu modela cjelodnevne nastave temeljen je na najboljim europskim praksama, a eksperimentalno bi se uveo u 50-ak škola.

Zajam je namijenjen infrastrukturnoj prilagodbi za novi koncept škole i vremena koje učenici provode u njoj, evaluaciji eksperimentalne provedbe koju će provoditi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje paralelno s nacionalnim ispitima, te za jačanje kapaciteta Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu reformi.

Sabor o slanju 70 vojnika u Mađarsku: 'Izuzetno je važno sudjelovanje u ovoj misiji'
Sabor o slanju 70 vojnika u Mađarsku: 'Izuzetno je važno sudjelovanje u ovoj misiji'

Najveći dio zajma utrošit će se na prilagodbu infrastrukture 50 škola i provedbu standardiziranih ispita, rekao je u Saboru državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

Marija Selak Raspudić (klub Mosta) upozorila je kako u raspravi kroz jedno čitanje nije moguće mijenjati zakonski prijedlog, a važna je i njegova kritička evaluacija. Ustvrdila je da u školama nema temeljnih higijenskih standarda, a predlaže se produljenje boravka u školama.

Pedagoškim standardima obećavali su se i bazeni, a nema ni sapuna, dodala je Selak Raspudić. Ustvrdila je da se u školskim menijima nalazi hrana koja se ne bi smjela konzumirati - kao što su čokoladni namazi, hrenovke u pecivu i pašteta. Kaže kako je potrebno podignuti kvalitetu obrazovanja, upozorivši da velik dio roditelja plaća instrukcije djeci da bi mogla pratiti nastavni plan i program.

Katica Glamuzina (klub SDP-a) najavila je potporu zakonskom prijedlogu. Istaknula je kako je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost i da djeci trebamo omogućit najbolje moguće obrazovanje u, kako kaže, sumornoj slici Hrvatske. Nemamo operativni plan na uvid, osim da vjerujemo na riječ, potrebna su kadrovska i programska rješenje gdje smo "najtanji", poručila je Glamuzina.

Upozorila je da kvaliteta obrazovanja nije standardizirana i ujednačena u cijeloj Hrvatskoj izrazivši nadu da reforma neće zaobići škole u Dalmatinskoj zagori i otocima.

Zastupnici izglasali novog ministra graditeljstva: Ivan Paladina naslijedio Horvata
Zastupnici izglasali novog ministra graditeljstva: Ivan Paladina naslijedio Horvata

Damir Bakić (Klub zelenolijevog bloka) drži da je naknada od 0,25 posto za nepovučena sredstva previsoka te upitao koliko zajam zapravo košta. Također je upitao i kako će se, kojim novce i koliko u idućoj školskoj godini financirati pomoćnici u nastavi.

Sanja Radolović (klub SDP-a) neprihvatljivim drži samo jedno čitanje zakonskog prijedloga. Upozorila je na nedostatak učionica pa imamo dvosmjensku pa čak i trosmjensku nastavu, a dvosmjensku nastavu imaju još samo neke istočnoeuropske zemlje kao što su Rumunjska i Bugarska.

Marijana Puljak (klub Centar-Glas) ocijenila je da sustav obrazovanja ovisi o entuzijastičnim pojedincima, a "zemlja znanja" nam je pobjegla u Irsku, Njemačku i drugdje. Podsjetila je da je samo 40 posto učenika u jednosmjenskoj nastavi te istaknula kako je cilj jednosmjenska nastava s mogućnošću cjelodnevnog boravka u školi. Upitala je i kako će se birati 50 škola koje će obuhvatiti programom i po kojem kriteriju.

Burno u Saboru, Plenković: 'Teza da je Ivan Paladina nekakav ruski igrač je smiješna'
Burno u Saboru, Plenković: 'Teza da je Ivan Paladina nekakav ruski igrač je smiješna'

Vesna Bedeković (klub HDZ-a) podsjetila je kako je rok otplate zajma za projekt „Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovitom obrazovanju“ u iznosu od 25 milijuna eura, 10,5 godina uz 5 godina počeka, odnosno u razdoblju od 2027. do 2032.

Zastupnici su također izviješteni da se odlukom saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove razrješuje član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Prkačin, a na tu dužnost imenovan je zastupnik Stephen Nikola Bartulica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović