Obavijesti

News

Komentari 171

Ravnatelj KBC-a Split: Očekujem veći broj pacijenata u bolnici

Ravnatelj KBC-a Split: Očekujem veći broj pacijenata u bolnici

Još jednom koristim ovu priliku i nećemo se nikad umoriti ponavljati da se moramo cijepiti jer je to jedini način zaštite, prva, druga pa treća doza, poručio je Meštrović

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.14

Ravnatelj KBC-a Split: Očekujemo veći broj pacijenata u bolnicama

Točno je da, nažalost, možemo očekivati veći broj bolesnika u bolnicama jer nova varijanta, prema onome što zasada znamo, izaziva blaže simptome, ali je veći broj zaraženih. Zbog tog većeg broja zaraženih možemo očekivati i veći broj onih s težim simptomima, odnosnosno onih koji će morati biti hospitalizirani. Prema tome, KBC Split, kao i ostale bolnice u Hrvatskoj moraju biti spremne za prihvat i većih brojeva, pa i težih bolesnika, rekao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović u razgovoru za N1.

Kaže kako trenutno imaju 176 hospitaliziranih zbog korone.

- Zdravstveni djelatnici su divni, nemam riječi kojima bih se zahvalio svim doktorima, sestrama, tehničarima, spremačicama i svom osoblju KBC-a Split, ali i u ostalim bolnicama. Svi slično radimo skoro dvije godine. Imamo onih koji mjesecima ne izlaze iz respiratornog centra jer kažu da je njihova dužnost raditi tu koliko god mogu. Divni ljudi. Nemam riječi zahvale i ne može se ni na koji način te ljude nagraditi - rekao je Meštrović.

Kaže kako je 85 posto onih na respiratorima necijepljeno.

- Još jednom koristim ovu priliku i nećemo se nikad umoriti ponavljati da se moramo cijepiti jer je to jedini način zaštite, prva, druga pa treća doza, to je tako i to tako treba prihvatiti - rekao je Meštrović.

- Mi imamo nekoliko velikih projekata koji su započeti, nijedan nije zaustavljen, ali su morali biti usporeni. Ali evo, objedinjeni hitni bolnički prijem se radi i prva polovica će početi raditi za turističku sezonu, radi se i regionalni tansfuzijski centar, to su dva velika ulaganja, 70 odnosno 54 milijuna kuna. Mi radimo i druge strateške projekte i ništa se ne prekida i ne zaustavlja, svi mi u Hrvatskoj liječimo i sve ostale bolesnike i rade se planovi za napredak struke - zaključio je Meštrović.

17.52

Omikorn postao dominantan u Nizozemskoj

Varijanta omikron covida-19 postala je dominantna u Nizozemskoj, objavile su vlasti i upozorile na povećani broj prijema oboljelih u bolnice. 

Unatoč padu broja zaraženih na 9213 pozitivnih u utorak, visoka zaraznost varijante omikron izazvat će nove zaraze sljedećih dana, objavio je nacionalni institut za javno zdravstvo, "što će odvesti do povećanja broja hospitaliziranih", dodali su u priopćenju.  

Nizozemska je najavila prije deset dana zatvaranje tijekom blagdana krajem godine kako bi zaustavila širenje novih slučajeva omikrona. 

Trgovine koje nisu nužne, restorani, kafići, kina i muzeji će biti zatvoreni do 14. siječnja.

Čini se da je ta odluka donijela pozitivne učinke, navodi nacionalni institut javnog zdravstva, uz pad hospitalizacija ovog tjedna. "Pravi učinak mjere očekujemo početkom siječnja", priopćile su vlasti.

Više od 20 posto odraslog stanovništva primilo je treću dozu cjepiva, prema podacima nacionalnog instituta javnog zdravstva.

17.29

Finska blokira ulaz u zemlju necijepljenim putnicima

Strani putnici koji nisu cijepljeni protiv covida-19, čak i s negativnim testom, od utorka više neće moći ući u Finsku, objavila je vlada predstavljajući mjere za suzbijanje varijante omikrona.

Ulazak u zemlju će biti moguć samo za strane putnike s negativnim testom na covid-19, i one koji mogu dokazati da su u potpunosti cijepljeni ili da su preboljeli zarazu, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova nakon sastanka vlade.

Glasnogovornik pogranične službe potvrdio je agenciji France presse da će necijepljeni stranci biti odbijeni, osim mlađih od 16 godina ili onih koji su na popisu izuzetaka.

"Bez obzira na podrijetlo stranog državljana, svi moraju pokazati potvrdu o cijepljenju i negativan test koji nije stariji od 48 sati", rekao je Tomi Kivenjuuri, predstavnik finske granične straže.

I na građane Europske unije odnosi se mjera koja je stupila na snagu u 14 sati, a primjenjuje se na osobe rođene prije 2006. 

Iznimke predstavljaju zdravstveno i osoblje koje osigurava transport, ozbiljni obiteljski razlozi ili osobe kojima je nužna humanitarna pomoć, kao i poneki stanovnici pograničnih područja Švedske i Norveške.

Finska je najavila prošlog tjedna da će od 28. prosinca zahtijevati negativan test od svih putnika, i od državljana EU i cijepljenih putnika, kako bi zaustavila porast broja slučajeva covid a-19 povezanih s omikron varijantom.

17.28

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata PCR testom otkriveno je 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica te zaraze umrle su dvije osobe, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite

Stožer je izvijestio da je na covid odjelu karlovačke Opće bolnice umro pacijent rođen 1939. godine, a na covid odjelu Specijalne bolnice za produženo liječenje u Dugoj Resi pacijentica rođena 1932. godine.

Na covid odjelima karlovačke bolnice je 37 osoba pozitivnih na covid, u ogulinskoj bolnici 15,  a Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi su 22 covid pozitivne osobe.

Na respiratore su priključene dvije osobe.

Po izvješću karlovačke Policijske uprave, pod mjerama samoizolacije je 255 osoba.

16.34

Alarm u Crnoj Gori: Udvostručen broj zaraženih koronavirusom

Crnogorski epidemiolozi registrirali su u utorak 1120 novih slučajeva koronavirusa, skoro dvostruko više nego u ponedjeljak kada ih je bilo 580, zbog čega su zdravstvene vlasti najavile pooštravanje mjera.

Zdravstvene vlasti Crne Gore su, najavljujući nove epidemiološke mjere, priopćile i da je prema dosadašnjim istraživanjima, najviše inficiranih omikron varijantom među mlađima od 40 godina.

"Zbog naglog rasta oboljelih omikron varijantom ministarstvo zdravlja sutra će donijeti odluku o pooštravanju epidemioloških mjera", priopćeno je iz te institucije, te je istaknuto da su u toku konzultacije na svim nivoima zdravstvenog sustava kako bi već sutra počela drugačija organizacija rada, koja predviđa dodatni angažman lijećnika i medicinskog osoblja sa sekundarnog nivoa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Crnogorske zdravstvene vlasti prošlog tjedna, zbog pada broja oboljelih, dozvolile su rad ugostiteljskim objektima tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i nakon ponoći, ali uz obavezno posjedovanje nacionalne covid potvrde.

Od ranije su zabranjeni organizirani dočeci nove godine na gradskim trgovima, a nošenje maske obavezno je u zatvorenom prostoru.

Crna Gora je s dvije doze imunizirala oko 60 posto odraslog stanovništva, dok je treću dozu primilo 75 tisuća stanovnika Crne Gore.

Od početka pandemije od koronavirusa je u Crnoj Gori preminulo 2398 osoba.

Komentari 171