Obavijesti

News

Komentari 255

Korona uzima sve više života: U Francuskoj umrlo 30 tisuća ljudi

Korona uzima sve više života: U Francuskoj umrlo 30 tisuća ljudi
3

Činjenica da se stožer sastao dvaput upućuje da je situacija u Hrvatskoj ozbiljna, a najveći problem predstavljaju javna okupljanja, naročito svadbe oko kojih su veliki pritisci

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

Francuska ima preko 30 tisuća umrlih od posljedica zaraze korona virusom

Francuska je u petak postala šesta zemlja na svijetu koja je registrirala više od 30.000 umrlih u pandemiji koronavirusa, nakon što je već treći dan zabilježila preko 600 novih slučajeva zaraze.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u posljednja 24 sata 25 osoba umrlo povezano sa zarazom koronavirusom, čime je ukupan broj umrlih od početka ožujka porastao na 30.004.

U lipnju je Francuska prosječno dnevno bilježila 34 umrle osobe koje su bile zaražene Covidom-19, u svibnju 143, a u travnju 695.
Porast koji se bilježi u petak uslijedio je nakon što je prethodnih sedam dana u zemlji prosječno bilo 15 novih slučajeva smrti.
Broj zaraženih Covidom 19 koji su u bolnici pao je za 115 na 7.062, a broj slučajeva koji su na hitnim odjelima pao je za 16 na 496 osoba, što je prvi put od sredine ožujka da je broj osoba na intenzivnoj njezi pao ispod 500.
Ukupan broj zaraženih u Francuskoj pao je za 658 i iznosi 170.752.

20.28

Rekordan broj novozaraženih u svijetu

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je u petak da je u posljednja 24 sata u svijetu zabilježeno rekordnih novih 228.102 slučaja zaraze novim koronavirusom.

Najveća povećanja broja zaraženih su u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi, po dnevnom izvješću na stranici WHO-a. Raniji rekord od 212.326  novih slučajeva dogodio se 4. srpnja. Broj umrlih od zaraze novim koronavirusom ostaje na oko 5000 dnevno.

Broj slučajeva covida-19 u svijetu u srijedu je prešao 12 milijuna, po podacima agencije Reuters, a u sedam mjeseci širenja ta je bolest ubila više od 555.000 ljudi.

Mike Ryan, voditelj WHO-ovog programa za izvanredna stanja, rekao je u petak da nije vjerojatno da će se novi koronavirus iskorijeniti.

"U sadašnjoj situaciji nije vjerojatno da možemo iskorijeniti virus", rekao je na konferenciji za medije u Ženevi.

On je rekao da bi svijet eliminiranjem klastera, grozdova, zaraze "potencijalno mogao izbjeći najgore, nove vrhunce pandemije i vraćanje unatrag s mjerama karantene". 

Ryan je rekao i da je pojava, često smrtonosne, upale pluća u Kazahstanu "sigurno na našem radaru",  no dodao je da je moguće da se radi o covidu-19.

"Uzlazna putanja covida-19 u toj zemlji sugerira da su mnogi slučajevi zapravo nedijagnosticirani slučajevi covida-19", ocijenio je. 

Maria Van Kerkhove, dužnosnica WHO-a nadležna za pandemiju covida-19, je rekla da je prijenos novog koronavirusa zrakom uvijek bio razlog zabrinutosti, no da izgleda da su kapljice najuobičajeniji put zaraze. 

"Transmisija aerosolima jedan je od oblika transmisije koji nas je zabrinjavao od početka, posebice u zdravstvenim ustanovama gdje znamo da se te kapljice mogu pretvoriti u aerosole, što znači da mogu duže ostati u zraku", rekla je na konferenciji za medije u Ženevi.  

WHO je u četvrtak objavio nove smjernice glede prijenosa zaraze koronavirusom, u kojima je naveo da postoje neka izvješća o transmisiji zrakom, ali ipak nije i potvrdio da se širi putem zraka, što se ne može spriječiti socijalnim distanciranjem.

19.12

Hrvatska ostaje na žutoj listi Slovencima

Hrvatska za sada ostaje na žutoj listi Slovenije, zaključak je nakon sastanka u petak slovenskog i hrvatskog premijera Janeza Janše i Andreja Plenkovića u Otočcu ob Krki, na kojem su dvojica premijera dogovorila još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Predsjednici dviju vlada ocijenili su uspješnim sastanak na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana. 

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

- Samo koordinirane akcije mogu donijeti plodove - rekao je slovenski premijer ističući važnost suradnje na stručnoj i političkoj razini dviju država.

Hrvatski premijer istaknuo je da sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je "poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima". 

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca. 

Njegov slovenski kolega rekao je da imaju slična iskustva i informacije o "najopasnijim okruženjima za širenje zaraze", ali i da po iskustvima obje strane turistička djelatnost to nije. 

Dodao je kako je zadovoljan što je doznao da se i u Hrvatskoj priprema mobilna aplikacija kojom će se pratiti potencijalni kontakti s već inficiranim osobama, što je po njemu "ključan instrument" kako bi se "koliko-toliko" mogle obavljati sve aktivnosti, pa i u ljetno vrijeme turizma i dopusta.

Hrvatski premijer istaknuo je da su Hrvatska i Slovenija i inače široko upućene jedna na drugu i zato je dobro da se i na ovom području surađuje.

- Dobro je da naše mjere protiv širenja koronavirusa konvergiraju jer će tada i epidemiološka slika u obje države konvergirati - naglasio je Plenković.

U vezi mogućnosti da Slovenija Hrvatsku stavi na tzv. "crvenu listu" riskantnih zemalja u kojima je velik broj novozaraženih i loša epidemiološka slika i medijskim nagađanjima vezano na to, Plenković je u odgovoru na novinarsko pitanje kazao da Slovenija ima svoje kriterije i matematičke izračune.

- Na nama je da smanjimo brzinu širenja i broj zaraženih - kazao je Plenković.

Hrvatski premijer nije htio govoriti o strožoj kontroli granica sa Srbijom i BiH, o čemu će izvijestiti Nacionalni stožer po povratku u Zagreb.

Dvojica predsjednika vlada dogovorili su svakodnevne kontakte po pitanju covida-19.

- Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh - istaknuo je Janša. Dodao je da je u pandemiji koronavirusa najvažnije prevenirati zaraze. 

- Tri su magične riječi - higijena, dezinfekcija i distanca - rekao je Plenković. 

Dvojica premijera razgovarali su samo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a o drugim temama, uključujući pitanje arbitraže, nije bilo riječi.

- Postoje teme koje mogu pričekati i one koje ne mogu - rekao je slovenski premijer. 

18.47

Korona slabije hara Slavonijom

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije evidentirao je u petak pet osoba zaraženih koronavirusom, a u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji samo je jedna novozaražena osoba, priopćili su stožeri tih županija.

Na području Požeško-slavonske županije u petak je potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom od 37 testiranih osoba. U dnevnom izvješću Županijskog stožera se navodi da je dosad zabilježen 71 aktivni slučaj zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji trenutačno je 66 osoba, pet je pod liječničkim nadzorom u bolnici, a u samoizolaciji je 550 osoba. U drugom razdoblju zaraze koronavirusom(od 17. lipnja) u županiji je manji broj zaraženih, a u četiri dana otkriveno je pet novih slučajeva. 

U Brodsko-posavskoj županiji pak u drugom su razdoblju zaražene 62 osobe. Od početka pandemije ukupno je zaraženo 107 osoba, a jedna je umrla.

16.41

Od 17 zaraženih Splićana sedmero su kontakti sa svadbe

Među 17 novooboljelih od koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji sedmero njih su kontakti osoba zaraženih na nedavnoj svadbi, uz koju su dosad vezana 23 slučaja zaraze, izvijestila je u petak ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

- Troje novooboljelih su kontakti s ranije zaraženima koronavirusom, a za preostalih sedam novooboljelih utvrđuje se izvor zaraze i u tijeku je njihova epidemiološka obrada  te će svi njihovi kontakti biti stavljeni u samoizolaciju - rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Karin.

Po njezinim riječima, povećava se broj testova i broj novooboljelih, ali situacija je, kako se ocijenila, "donekle zadovoljavajuća i pod kontrolom".

Na konferenciji za novinare potvrđeno je kako je novooboljeli s otoka Brača pacijent odjela hemodijalize u Supetru.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa je rekao kako će taj pacijent danas biti prevezen u splitski KBC, gdje će nastaviti s hemodijalizom.

- Svim drugim pacijentima i osoblju hemodijalize u Supetru su uzeti brisevi, a nalazi bi trebali biti gotovi večeras ili sutra ujutro - rekao je Rađa.

Dodao je kako je sedam pacijenata i tri medicinske sestre s odjela hemodijalize u Supetru na Braču u samoizolaciji. Objasnio je kako se  pacijentima ne može prekinuti hemodijaliza jer ona "spašava život" te će za pacijente koji su na hemodijalizi u Supetru a sad su u samoizolaciji sljedećeg tjedna biti nastavljena hemodijaliza na koju će biti dovezeni organizirano sanitetskim vozilom. 

Rađa je odbacio mogućnost da se prilikom hemodijalize koronavirus širi putem krvi. Također je rekao da odjel hemodijalize u Supetru na Braču može primiti devet pacijenata, ali njihovi su kreveti međusobno udaljeni oko dva metra te među njima nije bilo izravnog kontakta. Dodao je da su pacijenti prilikom ulaska u prostorije i tijekom hemodijalize obvezno nosili zaštitne maske, a postupak hemodijalize je specifičan pa je osoblje na tom odjelu i prije epidemije koronavirusa nosilo zaštitne maske.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Željka Karin je rekla kako su na području Splitsko-dalmatinske županije dva stranca zaražena koronavirusom - jedan državljanin Velike Britanije koji je došao raditi u Hrvatsku i "Australka koja je došla iz Irske kao turist".

Voditeljica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Diana Novković upozorila je da su "kontakti kontakata potencijalno nova žarišta" za širenje koronavirusa.

S tim u vezi je rekla kako postoji bojazan da od koronavirusa obole zdravstveni djelatnici pa ga "prenesu na najranjivije".

Rečeno je i kako su  županiji od ukupno 87 oboljelih dva zdravstvena djelatnika te da je njih 24 u samoizolaciji.

Komentari 255