Obavijesti

News

Komentari 4

U Saloni u tijeku rekonstrukcija groba Sv. Duje, zaštitnika Splita

U Saloni u tijeku rekonstrukcija groba Sv. Duje, zaštitnika Splita
3

Obnovit će se svečeva grobnica na starokršćanskom kompleksu Manastirine u Saloni. Javnosti će predstaviti cijeli lokalitet uz njegov grob, kao i sarkofag njegova nećaka i nasljednika, biskupa Prima

VIDEO

Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj, svake godine 7.svibnja slavi feštu svetog Duje, zaštitnika grada. No, ove godine proslave blagdana svetoga Dujma, splitskoga zaštitnika, salonitanskog biskupa i mučenika, posebnosti događaja će uvelike pridonijeti Arheološki muzej u Splitu zajedno sa suradnicima.

Naime, obnovit će se svečeva grobnica na starokršćanskom kompleksu Manastirine u Saloni. Ubrzo će se javnosti predstaviti cijeli lokalitet uz njegov grob, kao i sarkofag njegova nećaka i nasljednika, biskupa Prima.

Sveti Patrik: Legenda koja živi i danas, čudesni zaštitnik Irske potjerao je otrovnice iz zemlje
Sveti Patrik: Legenda koja živi i danas, čudesni zaštitnik Irske potjerao je otrovnice iz zemlje

Sarkofag biskupa Prima je prenesen u muzej u Splitu te je u tijeku njegova restauracija i konzervacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

– Naša ustanova pokrenula je veliku inicijativu uređenja svih naših ranokršćanskih crkava, odnosno crkava u kojima su sahranjeni solinski mučenici. To su tri bazilike izvan gradskih zidina, ponajprije lokalitet na Manastirinama i uređenje groba svetog Dujma, kao i grob biskupa Prima, njegova nećaka, zatim bazilike na Kapljuču posvećene svećeniku Asteriju i četvorici vojnika careve straže, te one na Marusincu koja je najočuvanija od sve tri bazilike, i u kojoj je pokopan sv. Anastazije, odnosno Staš, također solinski mučenik i suzaštitnik grada Splita – rekao je Ante Jurčević, ravnatelj arheološkog muzeja za Slobodnu Dalmaciju.

– Koncentrirali smo se najprije na mehaničko i kemijsko čišćenje unutrašnjosti groba, što podrazumijeva čišćenje kamena i originalne žbuke. Unutra smo zatekli puno smeća, pa je prvo trebalo to otkloniti, a budući da je padala kiša bilo je i puno blata. Kada smo to sve uklonili tek onda smo zapravo došli do žbukanog sloja na kojem smo mogli vidjeti da ima dosta kalcifikata koji se, što je uobičajeno, stvorio nakon pustih godina. Sada smo u fazi njegova čišćenja, a usporedno s tim smo čistili i biološki obraštaj. Moramo konsolidirati i žbuku, isto tako i dijelove kamenog ziđa od kojeg je napravljena grobnica treba učvrstiti – nabrajaju Anđela Krivić i njezin kolega Dejan Ružić. Upravo oni su restauratori-konzervatori iz "Kvinara" koji rade na uređenju unutrašnjosti groba sv. Dujma.

Manastirine je jedno od najvećih starokršćanskih groblja pod vedrim nebom. Prije iskapanja, započetih prije stotinjak godina, tu su u vinogradima i među maslinama stršili ostaci zidova, a samo ime je upozoravalo da se radi o ostacima nekog samostana ili crkve.

Arheološka iskapanja su pokazala da je tu u početku uz malo groblje bio i privatni posjed, koji je možda pripadao nekom kršćaninu, i zato je sv. Dujam nakon mučenja bio tu pokopan. Kršćani su vruće željeli da se ukopaju u blizini mučenika vjerujući u moć njihova zagovora, piše Vjeronaučni portal.

Tradicija iz Moslavine: Kruh se za svetkovine ukrašavao i nikada se nije darovao cijeli
Tradicija iz Moslavine: Kruh se za svetkovine ukrašavao i nikada se nije darovao cijeli

Sveti Duje rođen je u Siriji, u Antiohiji, a stradao je 304. godine, mučeničkom smrću za vrijeme cara Dioklecijana odsijecanjem glave u salonitanskom amfiteatru.

Kršćani su njegovo tijelo donijeli na Manastirine i sahranili, na groblje koje je tada glasilo kao pogansko. Njegovim pokopom ovdje se događa postupna transformacija od poganskoga groblja u kršćansko.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda