Obavijesti

News

Komentari 9

U šibenskom zaleđu haraju vukovi: Tik uz kuće i usred dana ubijaju stoku i napadaju ljude

U šibenskom zaleđu haraju vukovi: Tik uz kuće i usred dana ubijaju stoku i napadaju ljude

Da je šteta znatna, potvrđuju i službeni podaci resornog ministarstva. U 3 mjeseca samo u Šibensko-kninskoj županiji 342 prijavljena slučaja. Vuk samo u ovoj županiji mjesečno usmrti 114 grla stoke

Napadi vukova u zaleđu Šibensko-kninske županije postali su sve učestaliji, a ljudi su prestrašeni jer su vukovi počeli napadati tik uz kujće i to usred bijela dana.

Stoke je iz dana u dan sve manje pa stočari traže hitnu intervenciju države. Saša Štrbac iz Kistanja kaže kako je prije 2 tjedna ostao bez trećine svojih koza, a tvrdi da je i on skoro nastradao.

- Dva vuka su krenula na mene, napali su me, a dva su otišla okolo. Izvukli su ovog psa. Vidjeli ste da je sav u ranama. Ivukli su ga i ovdje su mi udavili tih 6 grla životinja. (...) Gladni su, ovo nije njihov teritorij za hranjenje kvalitetno. U biti, ostaju im domaće životinje koje napadaju i jedu - ispričao je Saša za HRT.

Vukovi haraju Likom: "Sedam krava svladaju bez problema"
Vukovi haraju Likom: "Sedam krava svladaju bez problema"

Da je šteta znatna, potvrđuju i službeni podaci resornog ministarstva. U 3 mjeseca samo u Šibensko-kninskoj županiji 342 prijavljena slučaja. Vuk samo u ovoj županiji mjesečno usmrti 114 grla stoke, no taj broj nije konačan.

- Od njih osam dobit ću odštetu za njih 2 ili 3, jer ove ostale nisam pronašao. Kao što sam rekao, nije da samo ja imam štetu, moj susjed ima 10 ovaca. Njemu je kad su radili reportažu nekoliko dana kasnije zaklalo 6 u dvorištu. Hoću da kažem šteta se dešava, i jako je velika - kaže Goran Šorgić kojem su vukovi pojeli 8 koza i ovaca.

'Opkolili su ga, jelen je pao s litice, pa su ga jeli nasred ceste'
'Opkolili su ga, jelen je pao s litice, pa su ga jeli nasred ceste'

U posljednja tri mjeseca porastao je i broj jedinki vukova. Ministarstvo ih je sada pobrojalo nešto manje od 200, a po prijašnjim podacima bilo ih je 81.

- Teško je kazati u jedinku. Taj broj sigurno premašuje na području Hrvatske i dijela Bosne koji gravitira gdje vuk obitava preko 400 jedinki. Ja vam moram samo napomenuti da primjerice u Sloveniji imaju znatno manji broj jedinki. Promtno se donosi odluka o izlučenju određenih broja jedinki i nema uvijek ovako napete situacije kakve ima kod nas - rekao je Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Pokolj kraj Gračaca: Četiri vuka preskočila su ogradu visoku dva metra pa zaklala čak 87 ovaca
Pokolj kraj Gračaca: Četiri vuka preskočila su ogradu visoku dva metra  pa zaklala čak 87 ovaca

- Mi ćemo slijedeći natječaj iz operacije 441 programa ruralnog razvoja, a ta operacija pokriva i opremu i sredstva za zaštitu ppdručja - osigurati veća sredstva za gorsko planinska područja i za područja koja su posebno izložena štetama od vukova - najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.