Obavijesti

News

Komentari 3

U školama je 2077 ponavljača, najviše u Primorsko-goranskoj

'Budući da je sve manje učenika, a sve više upisnih mjesta mnogi učenici su upisali srednje strukovne četverogodišnje škole unatoč slabim rezultatima iz osnovne škole', izjavio je ravnatelj škole u Bakru

VIDEO

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u hrvatskim učionicama ove je godine 2.077 ponavljača. To je 1,37 posto od ukupnog broja učenika, a neke su županije puno lošije od državnog prosjeka, piše srednja.hr

Prema omjeru broja učenika i broja ponavljača, najlošije stoji Primorsko-goranska županija u kojoj 2,19 posto ponavlja razred. Slijedi Istarska županija s 2,01 posto. Na Na trećem i četvrtom mjestu su Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija.

Novinarka srednje.hr nazvala je šest ravnatelja nasumično odabranih škola u Primorsko-goranskoj županiji, od kojih je samo tri bilo raspoloženo za razgovor na tu temu.

Što kažu ravnatelji

– Mi ove godine imamo ukupno šest ponavljača, troje je prvi, dvoje drugi i jedan treći razred. To je povećanje u odnosu na prijašnje godine, ali kod nas je taj slučaj koincidirao sa zdravstvenim poteškoćama učenika pa oni nisu polučili uspjeh na kraju godine. U principu, ne postoji trend povećanja ili smanjenja. Ovu godinu smatramo iznimkom koja ne potvrđuje nikakvo pravilo, kaže nam ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci Radenko Bradić.

Kakva je situacija u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji objasnila je ravnateljica Jane Sclaunich. Od 520 učenika u prošloj školskoj godini, dvoje su ponavljači, pa nema osjetnijeg povećanja ni pada. 

– Mogli bi reći da je to svake školske godine do maksimalno tri učenika i to vrlo često iz različitih generacija - izjavila je Sclaunich.

Situacija nešto lošija u Pomorskoj školi Bakar. Tamo je razred ponavljalo ukupno 20 učenika, što je 5,42 posto. Najviše, njih 14, palo je prvi razred.

– Dio učenika nakon toga nastavi školovanje u drugim školama, a dio učenika se upiše ponovno. Naših deset učenika prvih razreda upisalo se ponovno u našu školu, a učenici starijih razreda redovito ponavljaju razred i rjeđe se ispisuju iz škole - objasnio je ravnatelj škole, kapetan Gordan Papeš.

'Mnogo je faktora za porast broja ponavljača'

Zašto je tome tako, Papeš smatra da je u pitanju mnogo faktora, a u svakom slučaju, izostanak bodovnog praga, a upisivanje na temelju ranga tome je sigurno pridonijelo.

- Budući da je sve manje učenika, a sve više upisnih mjesta mnogi učenici su upisali srednje strukovne četverogodišnje škole unatoč slabim rezultatima iz osnovne škole. Nedostatak radnih navika, nekvalitetno predznanje, velik broj izostanaka koji roditelji redovito opravdavaju, pogrešan izbor srednje škole utječu sigurno na konačni uspjeh - zaključuje Papeš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"