Obavijesti

News

Komentari 102

U školama mirno, novi sindikat poziva na štrajk, nastavnik dao otkaz jer se ne želi testirati

U školama mirno, novi sindikat poziva na štrajk, nastavnik dao otkaz jer se ne želi testirati
1

Prosvjetni sindikati ističu kako je bilo malobrojnih incidenata poput situacije pred srednjom školom u Virovitičko-podravskoj, gdje nekoliko djelatnika nije pušteno jer nisu imali test, pa je pozvana policija

VIDEO

Iako još prikupljaju podatke jer dio nastavnika tek treba doći na posao u popodnevnu smjenu, iz dva najveća prosvjetna sindikata kažu nam kako zasad imaju tek nekoliko prijava članova o incidentima.

- Žao mi je što je uopće došlo do ovakve situacije, no zasad imamo tek pritužbe o neovlaštenom prikupljanju zakonom zaštićenih podataka - dio ravnatelja je u najboljoj namjeri unaprijed zatražio podatke o Covid-potvrdama, no to se ne bi smjelo raditi prema Uredbi o zaštiti zdravstvenih podataka. Nažalost, imamo slučaj da je jedan nastavnik u Virovitičko-podravskoj županiji dao sporazumni otkaz jer se iz principa ne želi ni testirati. Trebao je pričekati da mu se dadne otkaz, kako bi ostvario prava, no što je tu je. Ima i bizarnih situacija, primjerice, u jednoj je školi zaposlenik došao bez potvrde ili testa, ravnatelj ga je pustio uz dogovor da napravi test kasnije, a on je onda pozvao policiju jer je ravnatelj prekršio propise - navodi nam Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, za HRT je rekao kako se tijekom vikenda mnogo nastavnika i učitelja cijepilo kako bi si "skinuli brigu s vrata", no sindikati prema zakonu te podatke ne mogu prikupljati. 

Iz Ministarstva su nas izvijestili kako, prema njihovim informacijama, oko 22.000 zaposlenika nije ni cijepljeno ni preboljelo COVID (oko 25 posto).

- Prema našim saznanjima nije bilo većih teškoća izuzev sporadičnih slučajeva, ali ono što je najbitnije jest da se nastava redovno odvija. Za provođenje odluke zaduženi su poslodavci, odnosno ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova te oni određuju na koji način (tko i gdje) će se kontrolirati tko od zaposlenika ima kakvu potvrdu kojom dokazuje izuzeće od testiranja - poručuju iz Ministarstva.

 Prema podacima sindikata, i u Virovitičko-podravskoj županiji u jednoj srednjoj školi zvala se policija jer nekoliko djelatnika nije pušteno u školu. Nisu imali potvrde ili pozitivan test. Prema neslužbenim informacijama, dio ovakvih akcija organizirao je novoosnovani prosvjetni sindikat "Prosvjetitelj", čija je predsjednica Ljubica Vugić, učiteljica glazbene kulture iz OŠ Mate Lovraka iz Petrinje, a zamjenica profesorica iz Velike Gorice Silvija Zovak. Vugić je prije ovog angažmana bila sindikalna povjerenica u Preporodu, a Zovak je osnivačica Udruge za razvoj školstva, te je bila angažirana u velikogoričkoj podružnici Domovinskog pokreta. 

A da se radi o,po svemu sudeći, organiziranim incidentima, potvrdila nam je i Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica OŠ Novska. 

- U više od 97% osnovnih škola diljem Hrvatske sve je bilo u redu. Od oko 900 škola, u pet smo imali probleme, svugdje drugdje uspjeli smo kao ravnatelji spustiti tenzije i riješiti probleme hladne glave. Ni danas se nije trebalo ništa dogoditi, ovo nije odluka koju smo mi donijeli. Ako netko i nije imao test, dogovoreno je da ga donesu sutra. Medijacijom je riješena većina situacija, no bilo je onih koji se nisu htjeli ni testirati, koji su prosvjedovali i u organizaciji s roditeljima. Oni će morati donijeti odluke kako dalje. Ističem da nikome nije u interesu da se daju otkazi - kazala nam je Mirosavljević, dodajući kako su nastavnici koji su prosvjedovali isticali, primjerice, da to rade "zbog viših ciljeva", te da se "bore za svu djecu" koju "žele zaštititi od prisilnog cijepljenja". Kako kaže predsjednica HUROŠ-a, većina ih je povezana s novim sindikatom, no radilo se o vrlo malom broju pojedinaca, među kojima su neki koji nisu pušteni u škole zvali policiju.

- Dosta kolega je ljutito. Mi ravnatelji smo opet prepušteni sami sebi, iako se iz Ministarstva zaista javljaju na sve upite. No oni su jednostavno prebacili sve na nas, kao i obično. No, držimo se zajedno i podupiremo i zajedno rješavamo - zaključila je.

Inače, rema objavama na društvenim mrežama, ovaj sindikat okuplja antivaksere i antimaskere, a danas, u utorak, najavili su i kako pokreću protokol štrajka zbog najnovijih mjera Stožera i Vlade, koje smatraju pritiskom i nezakonitim djelovanjem. Zasad nam nisu odgovorili na upit koliko imaju članova, te koji su im ciljevi.

- Zasad nismo dobili povratne obrasce o problemima pri ulasku u škole koje smo podijelili članovima. Prema našim informacijama, u jednoj školi zaposlenici su ulazili bez potvrda, iz Splitsko-dalmatinske županije su nam javili da su u jednoj školi zaposlenici bez potvrda i testova pušteni u školu, ali je i u razred, u Šibensko-kninskoj, kako saznajemo, županija je odlučila da se u školu pušta sve, a ravnatelji da sami rješavaju eventualne probleme - kaže nam Ana Tuškan, pravnica Sindikata hrvatskih učitelja, koji broji oko 22.000 članova.

Ona ističe kako je najviše prijava došlo zbog nedostatka mjesta za testiranja, te načina na koji će se refundirati novac za testove. Naime, iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo popis s oko 6.000 mjesta za testiranje, sindikatima članovi javljaju kako dio tih mjesta ne radi, ili nisu u mogućnosti odraditi testiranja na vrijeme.

- No pitanje je kako će se cijela ova situacija pravno riješiti. Kao sindikat tražimo odgovor od Vlade zašto se nije moglo pristupiti s nekim drugim mjerama i zašto u odluku nisu bili uključeni i socijalni partneri. Ove mjere nisu zakonski uređene i previše je pitanja bez odgovora - kaže Tuškan, a slično razmišlja i Nada Lovrić.

- Stvorena je umjetna podjela na cijepljene i necijepljene, da ne govorimo o tome u koliko neugodnu i nepoštenu situaciju su dovedeni zaposleni u školama. Kako bi se trebali osjećati dok ih se pregledava na ulazima škola? Mi kao sindikat poštujemo odluke Vlade, no pravno ćemo štititi naše članove - poručuje ona.

Željko Stipić svojim je sindikalnim povjerenicima u školama poslao upute o tome kako da zaštite svoje članove kojima će biti zabranjen ulazak u škole. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa