Obavijesti

News

Komentari 8

U Sloveniji 248 novozaraženih, brojke rastu i u Crnogorcima...

U Sloveniji 248 novozaraženih, brojke rastu i u Crnogorcima...

Sadašnje trendove razvoja epidemiološke situacije stručnjaci u Sloveniji smatraju zabrinjavajućim. Crnogorski epidemiolozi potvrdili su novih 332 slučaja zaraze, što je najveći dnevni broj oboljelih u posljednja 4 mjeseca

VIDEO

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 248 novih zaraza koronavirusom, skoro dvostruko više nego prije tjedan dana, novih preminulih nije bilo, a sadašnje trendove razvoja epidemiološke situacije stručnjaci smatraju zabrinjavajućim.

Na 1974 testiranih potvrđeno je 248 zaraza, odnosno 12,6 posto pozitivnih nalaza, objavila je vlada na Twitteru.

Vladi blizak portal Siol.net navodi da su epidemiolozi zabrinuti razvojem sitacije. Prethodni je dan bilo 216 novozaraženih uz udio pozitivnih testova 11,7 posto, dok novi rezultati u odnosu na stanje od prije tjedan dana kad je u jednom danu bilo 139 infekcija govori da je došlo do rasta novozaraženih od skoro 100 posto.

Napokon, potpuno ste cijepljeni protiv koronavirusa. I što sad?
Napokon, potpuno ste cijepljeni protiv koronavirusa. I što sad?

Sedmodnevni prosjek potvrđenih dnevnih zaraza trenutno iznosi 142, 14-dnevna incidencija povećana je na 83, a procjenjuje se da su 1752 aktivna slučaja zaraze. Do sada je cijepljeno potrebnim dozama cjepiva skoro 40 posto stanovništva, a 45 posto je primilo barem prvu dozu, objavilo je u srijedu ministarstvo zdravstva.

Broj hospitaliziranih se s druge strane nije povećao, pa je u bolnicama i dalje 36 covid pacijenata, no to je više nego ih je u bolnicama bilo na današnji dan prije godinu dana, prije početka tadašnjeg jesensko-zimskog vala, prenose u srijedu slovenski mediji.

U Crnoj Gori najviše dnevnooboljelih u posljednja četiri mjeseca

Crnogorski epidemiolozi potvrdili su novih 332 slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj oboljelih u posljednja četiri mjeseca.

Među oboljelima je 41 turist i to većinom iz Budve I Ulcinja, dva primorska grada koji bilježe najveći turistički promet ovog ljeta. Budva se s 2635 oboljelih na 100 tisuća stanovnika našla u crvenoj zoni.

Istodobno je zabilježan rast broja pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih, koji je do sada bio u prosjeku ispod 5 posto, na 9,95 posto u srijedu.

Da je situacija složena potvrdio je i direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, koji je ustvrdio da je ponovno uspostavljena lokalna transmisija te da se može govoriti o novom valu zaraze.

Alfa, delta, a sad i 'kolumbijac': Što se zna o novom Covid soju?
Alfa, delta, a sad i 'kolumbijac': Što se zna o novom Covid soju?

“Epidemiološka situacija svakim danom je sve složenija. U svim europskim zemljama došlo je do rasta broja oboljelih, što je slučaj i u Crnoj Gori, pa se može govoriti i o novom valu epidemije”, rekao je Galić za RTCG.

Crna Gora je početkom kolovoza, kada je broj zaraženih počeo rasti, zabranila ulazak u ugostiteljske objekte osobame koje nisu cijepljenje ili nemaju negativan test na koronavirus.

Potvrda o cijepljenju ili negativan test uvjet su i za ulazak u noćne i disko klubove, ali i na glazbene festivale koji su planirani u drugoj polovici kolovoza u gradovima na crnogorskoj obali.

Crna Gora do sada je potpuno imunizirala više od trećine odraslog stanovništva i na začelju je liste europskih država po broju cijepljenih. U želji da potakne stanovnike Crne Gore da se cijepe, vlada u Podgorici dat će svima koji prime cjepivo u kolovozu turistički vaučer od 50 eura koji mogu iskoristiti u privatnom smještaju ili u hotelima u većinskom državnom vlasništvu.

Crnogorski ministar financija: Crna Gora ima “brutalnu” turističku sezonu

Vladina politika otvorenih granica sve češće je na udaru oporbenih stranaka koje tvrde da je izvršna vlast time što je turistima omogućila da bez uvjeta ulaze u Crnu Goru finacije stavila ispred zdravlja stanovništva.

S druge strane, ministar finacija Milojko Spajić, ustvrdio je da Crna Gora ima “brutalnu” turističku sezonu te milijunski suficit državnog pororačuna.

"Mi imamo sezonu koja je brutalna ove godine. Samo u srpnju smo imali 43 milijuna suficita, to je povijesni maksimum”, rekao je Spajić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.