News

Komentari 0

U Sloveniji parlament danas odlučuje o povjerenju vladi

Slovenski parlament u ponedjeljak odlučuje o prijedlogu oporbe da se koalicijskoj vladi Janeza Janše izrekne nepovjerenje, a na mjesto mandatara za sastav nove imenuje Karl Erjavec

Izvanredna sjednica započela je u 10 sati, prijavljeno je 11 sati rasprave, nakon čega slijedi tajno glasovanje. Rezultati glasovanja, po riječima predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, mogu se  očekivati kasno navečer.

Da bi uspio prijedlog oporbene Koalicije ustavnog luka (KUL) o izricanju "konstruktivnog nepovjerenja" sadašnjoj vladi i premijeru te imenovanju Erjavca kao njenog kandidata za sastav nove vlade, na tajnom bi  glasanju za to trebalo glasati najmanje 46 zastupnika,  više od polovice od 90, koliko ih broji slovenski Državni zbor.

Zastupnicima će se tijekom sjednice obratiti premijer Janez Janša i njegov izazivač Karl Erjavec.
Janša je zadnjih dana u više navrata izrazio uvjerenje da inicijativa oporbe da smijeni sadašnju vladu neće uspjeti, odnosno da od nje "neće biti ništa", te ju je ocijenio destruktivnim političkim potezom, s obzirom na epidemiju koronavirusa i pripreme Slovenije na preuzimanje predsjedavanja Vijećem Europske unije polovicom godine.

Erjavca za mandatara, uz njegove zastupnike, predlažu još Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijalni demokrati (SD),  Ljevica (L), te Stranka Alenke Bratušek  (SAB), koje zajedno imaju  39 zastupničkih glasova,  ali vjeruju da bi smjenu vlade mogli na tajnom glasovanju podržati i neki nezadovoljni zastupnici iz Janšine koalicije.

Sadašnju vladu, a posebno Janšu i njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS), oporba optužuje za narušavanje ustavnih načela, loše upravljenje epidemijom Covida-19. Zamjeraju im i navodni autoritarni stil vladanja, a tvrde da je  vlada koju vodi Janša pogrešnim potezima na planu vanjske politike udaljila državu od središnjeg dijela Europske unije i načela parlamentarne demokracije. Također im se zamjera i ugrožavanje slobode medija. 

Najčitaniji članci