News

Komentari 8

U Sloveniji se uvodi obavezno testiranje studenata i učenika

U Sloveniji se uvodi obavezno testiranje studenata i učenika

Testiranje će se provoditi tri puta tjedno u prostorijama škole ili fakulteta, priopćilo je Ministartsvo obrazovanja, znanosti i sporta

U Sloveniji će se od ponedjeljka svi učenici i studenti, koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus, morati testirati, a testiranje će se provoditi tri puta tjedno u prostorijama škole ili fakulteta, priopćilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta.

Kako će se u praksi odvijati samotestiranje učenika i studenata u školama i jesu li predviđene bilo kakve sankcije za nepoštivanje ove obveze još nije poznato. 

Slovenska vlada u petak je donijela strože mjere za ograničavanje širenja koronavirusa,  među kojima je, između ostalog, propisano da će se samotestiranje učenika i studenata od ponedjeljka odvijati tri puta tjedno u prostorijama obrazovnih ustanova. Na početku je rečeno kako će samotestiranje i dalje biti dobrovoljno, no naknadno su najavili kako će ono ipak biti obavezno.

Izuzet su svi koji ispunjavaju PCT uvjete

Samotestiranje će tako biti obvezno za sve učenike i studente, s izuzetkom onih koji ispunjavaju PCT uvjete (bolesni, cijepljeni, testirani).  Samotestirati će se i oni koji rade s djecom s posebnim potrebama ili poteškoćama u razvoju.

Testiranje će biti obavezno i za sudjelovanje u sportskim programima, sportsko-rekreacijskim aktivnostima te izvannastavnim aktivnostima.

Mjesečno će imati će pravo na 15 brzih testova

Učenici i studenti od ponedjeljka pa nadalje, mjesečno će imati će pravo na 15 brzih testova, a moći će ih preuzeti u ljekarnama s osobnom zdravstvenom iskaznicom.

Učenici koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus nastavit će se testirati u obrazovnim ustanovama i ono će biti obavezno. 
Od ponedjeljka pa nadalje za njih će se također provoditi samotestiranje tri puta tjedno.

Obavezna upotreba maske

Od ponedjeljka će u svim javnim ustanovama biti obvezna uporaba zaštitne kirurške maske ili FFP2 maske, a platnene maske više neće biti dovoljne.  Zaštitna maska ​​u zatvorenom prostoru bit će obvezna za sve, odnosno za sve učenike, studente i zaposlenike.

Maska neće biti obvezna za djecu do 6 godina, za odgojitelje i pomoćne odgajatelje  te za nastavnike   visokih škola prilikom predavanja iza zaštitne barijere, priopćeno je iz ministarstva.

Maska nije potrebna osobama s posebnim potrebama kojima je iz objektivnih razloga onemogućena uporaba zaštitne maske te učenicima i studentima koji se bave sportom, pjevanjem, plesom ili nekom drugom aktivnošću.

 

Najčitaniji članci