News

Komentari 7

U Sloveniji uhvaćeni Nizozemci - krijumčarili 15 migranata

U Sloveniji uhvaćeni Nizozemci - krijumčarili 15 migranata

Stranci su odmah nakon kontakta s policijom zatražili azil u Sloveniji, pa su prebačeni u dom za azilante u Ljubljani, dok su Nizozemci uhićeni i oduzeto im je vozilo

Slovenska policija u subotu je kod mjesta Medribnik na istoku zemlje privela dvojicu državljana Nizozemske koji su prevozili 15 ilegalnih migranata.

Kako je u subotu objavila mariborska policijska uprava, Nizozemci su privedeni nakon što je u njihovom vozilu otkriveno 15 stranaca koji su nezakonito prešli državnu granicu.

Policajci iz policijske postaje Gorišnica su tijekom jutra zaustavili vozilo u kojemu su bili 26-godišnji vozač i njegov 29-godišnji suputnik, a prilikom pregleda zatvorenog dijela njihova teretnjaka otkriveno je i privedeno u postaju 15 stranaca, od kojih 8 egipatskih državljana, 6 Iračana i jednog Sirijca.

Stranci su odmah nakon kontakta s policijom zatražili azil u Sloveniji, pa su prebačeni u dom za azilante u Ljubljani, dok su Nizozemci uhićeni i oduzeto im je vozilo.

Zbog kaznenog djela zabranjenog prijelaza državne granice ili državnog teritorija obojica su uz kaznenu prijavu upućena na ispitivanje istražnom sucu u Ptuju.

Broj ilegalnih prijelaza slovenske granice smanjen je prošle godine u odnosu na 2019., najviše zbog pandemije koronavirusa.

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je objavilo podatke o ilegalnim migracijama u Sloveniji za prošlu godinu, prema kojemu su u 2020. zabilježena 14.592 ilegalna prijelaza granice.

To je više od deset posto manje nego 2019., a najčešće se radilo o migrantima iz Pakistana, Afganistana i Maroka koji su činili dvije trećine svih stranaca zatečenih u ilegalnom prijelazu granice.

Policija ipak očekuje porast ilegalnih migracija kad dođe do poboljšanje vremena.

Lani se smanjio i broj onih ilegalnih migranata koji su policiji izrazili namjeru traženja azila u Sloveniji, ali su potom otišli ne čekajući rješenje prema željenim destinacijama na sjeveru i zapadu Europe, pojasnili su u slovenskoj policiji.

Najčitaniji članci