News

Komentari 1

U središtu Rijeke pet 'pametnih' spremnika za odvojeni otpad

U središtu Rijeke pet 'pametnih' spremnika za odvojeni otpad

Komunalno društvo "Čistoća" na Korzu je predstavilo pet novih "pametnih", solarnih i modularnih spremnika za odvojeno prikupljanje miješanog i otpada za recikliranje, koji će biti postavljeni u središtu Rijeke

Spremnici su opremljeni senzorima zapunjenosti i prešom, čime se omogućava prihvat višestruko veće količine otpada. Za rad koriste isključivo sunčevu energiju i pogodni su za korištenje na bilo kojoj lokaciji.

Novi spremnici su oslikani originalnim likovnim rješenjima riječkih umjetnika, koja su odabrana na javnom natječaju, a to su "Biciklistica" Tine Radosavljević, "Dizalice" Ariane Sušanj, "Octopus" Hane Dutina, "Reciklirajmo u gradu koji teče" Nore Vlaše i "Voli svoj grad – misli zeleno" Mirte Tomulić.

Rijeka: Na Korzu predstavljeni pametni solarni spremnici za otpad

Direktorica "Čistoće" Jasna Kukuljan kazala je da ugrađeni senzori popunjenosti šalju podatke u upravljački softver, odnosno da spremnici sami dojavljuju potrebu za pražnjenjem. Energiju dobivaju od sunca pomoću fotonaponskog panela na vrhu spremnika. Kako je kazala, godišnji najam spremnika je 18.500 kuna, a isplati se više od kupnje vlastitih, jer je u cijenu uračunato održavanje opreme i zamjena u slučaju kvara.

Rijeka: Na Korzu predstavljeni pametni solarni spremnici za otpad

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović rekao je da je Grad Rijeka u lipnju 2018. godine podnio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zahtjev za sufinanciranjem više od 19.000 spremnika za odvojeno prikupljanje vrijednih vrsta otpada, a nakon što budu dodijeljeni građanima očekuje se znatno povećanje odvajanja otpada putem spremnika.

Najčitaniji članci