Obavijesti

News

Komentari 114

WHO: Rekordan dnevni rast broja novooboljelih u svijetu

WHO: Rekordan dnevni rast broja novooboljelih u svijetu
1

U Europi je u zadnjih sedam dana po podacima agencije AFP registrirano 543.137 novozaraženih, što je 26 posto više u odnosu na prethodni tjedan

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.16

Rekordni dnevni rast broja globalnih slučajeva covida-19, više od 338.000 - WHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabilježila je u četvrtak rekordni rast broja globalnih slučajeva koronavirusa u jednom danu, priopćivši da je broj zaraženih porastao za 338.779 slučajeva u 24 sata, javljaju svjetske novinske agencije.

Broj mrtvih porastao je za 5514 i sada ih je ukupno 1,05 milijuna.

Indija je zabilježila 78.524 nova slučaja, Brazil 41.906 a SAD 38.904.

Prijašnji rekordni broj novih slučajeva bio je 330.340 2. listopada.

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u Francuskoj ostao je iznad rekordnih 18.000 već drugi dan u četvrtak, a Italija je zabilježila više od 4000 novih slučajeva u jednom danu prvi put od sredine travnja.

U bolnicama u pariškoj regiji aktiviran je plan za izvanredne situacije u četvrtak. Otkazani su godišnji odmori i odgođene operacije koje nisu hitne dok broj pacijenata oboljelih od koronavirusa čini gotovo polovinu svih pacijenata na odjelima intenzivne njege.

U još četiri francuska grada bit će uvedene dodatne restriktivne mjere zbog zabrinjavajućeg rasta broja zaraženih, nakon što je to već učinjeno u Parizu i Marseilleu, najavio je u četvrtak ministar zdravstva Olivier Veran.

Mjere, kojima je predviđeno zatvaranje svih barova i stroži zdravstveni protokoli u restoranima, primjenjivat će se od subote u Lyonu, Lilleu, Grenobleu i Saint Etienneu, rekao je Veran.

Italija je zabilježila 4458 novih slučajeva koronavirusa u zadnja 24 sata, priopćilo je ministarstvo zdravstva u četvrtak, i to je prvi put da je premašeno 4000 slučajeva u jednom danu od sredine travnja.

Dvadeset i dvije zaražene osobe su preminule, dok je dan ranije umrla 31 osoba, daleko manje nego što je bilo na vrhuncu pandemije u Italiji u ožujku i travnju.

Broj zaraženih u Velikoj Britaniji dostigao je rekordnu razinu s više od 17.000 novih slučajeva u četvrtak.

Novi slučajevi u Belgiji u porastu su sedam dana zaredom, dok je Njemačka izvijestila o svom najvećem dnevnom broju novozaraženih od travnja.

Ruske vlasti preporučile su građanima da za vikend ostanu kod kuće nakon što je u četvrtak zabilježeno 11.493 novih slučajeva zaraze, blizu rekordnog dnevnog broja od 11.656 slučajeva koliko ih je bilo 11. svibnja na vrhuncu epidemije dok su na snazi bile stroge mjere karantene. 

Kremlj je priopćio u četvrtak da je rast broja slučajeva razlog za "ozbiljnu zabrinutost" i poručio je građanima da se pridržavaju mjera ili će u suprotnom biti uvedene dodatne restrikcije.

Rusija, koja ima oko 145 milijuna stanovnika, četvrta je u svijetu po broju zaraženih kojih je 1.260.112.

U SAD-u, koji ima najveći ukupan broj slučajeva i smrti na svijetu, najviše je hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 od početka rujna.

20.34

Rekordan broj zaraženih u Austriji, slabi potpora vladi

Austrija je u četvrtak prijavila dosad najveći broj zaraženih novim koronavirusom, 1209, pokazuju vladini podaci, dok među stanovništvom znatno slabi potpora restriktivnim mjerama.

Stopa zaraženosti je ove jeseni viša nego uoči karantene koja je u ožujku bila proglašena kako bi se zaustavila pandemija a zatim je na proljeće ukinuta, s prosječno 910 zaraženih u 24 sata u zadnjih sedam dana, navode vlasti.

Vlada nije potpuno isključila novu karantenu, ali je ministar zdravstva Rudolf Anschober rekao ovog tjedna da to nije aktualno, istaknuvši da je tek oko 5 posto kreveta na intenzivnoj skrbi zauzeto u toj zemlji EU-a koja ima 8,8 milijuna stanovnika.

Nošenje maske je u Austriji obvezno u trgovinama i primjenjuju se različite mjere društvenog distanciranja koje se redovito preispituju.

Više zemalja, među kojima Njemačka, odakle dolazi gotovo 40 posto turista koji dolaze u Austriju, izdalo je upozorenje putnicima u vezi s tim odredištem popularnim zbog svoje kulturne i sportske ponude.

Tek 53 posto stanovnika sa stalnim boravištem u Austriji misli da vlada dobro upravlja krizom, navodi se u Gallupovoj anketi provedenoj putem interneta početkom listopada na uzorku od 1000 reprezentativnih osoba austrijske populacije.

Kod donošenja prvih epidemioloških mjera stopa potpore bila je 91 posto.

U četvrtak je bilo 52.271 slučaj zaraze novim koronavirusom od izbijanja pandemije u Austriji te 853 umrla.

U drugom dijelu Europe, u Rumunjskoj također je zabilježen najveći dnevni broj zaraženih, 3130, pokazuju u četvrtak podatci vlade u Bukureštu, od ukupno 145.700 slučajeva i 5.247 umrlih kod kojih se smrt povezuje s covidom-19.

I Slovenija, zemlja s dva milijuna stanovnika, prijavila je rekord, 387 novih slučajeva pa je vlada objavila da ograničava javne skupove na deset ljudi.

U Madžarskoj je dnevni broj umrlih u srijedu dosegnuo neviđenu razinu, 24 umrla. Njihov ukupni broj popeo se u četvrtak na gotovo 900.

Slovačka i Češka, druge dvije susjedne zemlje s kojima je Austrija u dobrim odnosima, uvele su prošlog tjedna izvanredno stanje pokušavajući zaustaviti drugi val zaraze.

19.01

U Ozlju u Domu umirovljenika umrla žena i 12 zaraženih

Na izvanrednoj sjednici Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije u četvrtak popodne je rečeno kako je stiglo još 13 nalaza korisnika Doma umirovljenika pozitivnih na covid-19, a među njima je i nalaz žene koja je umrla.

U Karlovačkoj županiji je po redovitome dnevnom izvješću bilo 14 slučajeva covida-19, ali je popodne Stožer Civilne zaštite održao izvanrednu konferenciju za novinare jer je stiglo još 13 pozitivnih nalaza korisnika Doma umirovljenika iz Ozlja, od kojih je jedna žena umrla.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar rekla je da je Stožer razradio upute o postupanju te da je svih 12 zaraženih upućeno u karlovačku Opću bolnicu,

Budući da je devet od 12 zaposlenika u samoizolaciji, organizirana je i briga za 20 nezaraženih korisnika te za dezinfekciju objekta, koja još traje.

Na svim poslovima ustanovi će pomoći karlovački Dom umirovljenika i Ustanova za pomoć i njegu u kući.

Ravnatelj Opće bolnice Nikša Antica rekao je da na covid-19 odjelu imaju 11 hospitaliziranih, od kojih je njih deset u dobrom stanju, a jedna starija pacijentica je kritično. Među 12 onih koji se primaju u bolnicu navodno samo troje ima povišenu temperaturu, a svi su dobrog općeg stanja.

Ravnatelj Antica također je rekao da je danas zasjedao Krizni stožer bolnice, da su razradili nekoliko mogućih scenarija te da će biti dovoljno kreveta i za covid-19 pacijente i za sve druge odjele, a bolnica nastavlja rad u cijelosti neometano i tako će i ostati.

Stožer je naručio i dodatne količine medicinske zaštitne opreme, tako da ničega ne nedostaje.

Hajsan Dolinar pozvala je sve ustanove i obiteljske domove za starije i nemoćne osobe kojima će uskoro stići odluke o zabrani posjeta te rodbinu i prijatelje korisnika da tu mjeru poštuju.

- Treba zaštiti od širenja virusa i starije ljude i sve žitelje, a također i resurse, medicinske, da bismo imali dovoljno kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi - rekla je Hajsan Dolinar.

Na pitanje kako su profesori i učenici Mješovito-obrtničke škole koji su upućeni u samoizolaciju, Hajsan Dolinar je odgovorila da do Stožera nije došla ta informacija te je pozvala sve ravnatelje škola da o stanju u školama, osim epidemiologa, izvješćuju i Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije.

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Šćulac rekla je kako epidemiološka obrada još traje i da su kontaktirani roditelji svih učenika koji su bili u kontaktu s oboljelom nastavnicom, a ostale se roditelje ne zove.

- Imamo nezadovoljne roditelje koje nitko nije obavijestio o stanju. Poručujem da su danas obavješteni svi roditelji učenika koji se smatraju kontaktima - rekla je Šćulac i iznijela brojke o zaraženima u Karlovačkoj županiji.

Na današnji dan dva su učenika zaražena u osnovnim i tri u srednjim školama. U samoizolaciji su ukupno 103 osnovnoškolca i 70 srednjoškolaca , a sutra će se tom broju pridružiti i srednjoškolci jednog razreda 'škole za koju su novinari pitali', rekla je Šćulac i dodala da Stožer ne iznosi epidemiološke informacije o konkretnim školama.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branko Zoretić pozvao je sve ustanove da, primjerice, kao taj zavod, popisuju sve pri ulasku u zgradu, djelatnike i posjetitelje i da im izmjere tjelesnu temperaturu.

- Mi u Zavodu se striktno držimo protuepidemijskih protokola i osim toga svatko tko ulazi k nama dobije i masku i rukavice - rekao je Zoretić.

Novozaražene osobe su iz Karlovca, Duge Rese, Slunja, Barilovića, Plaškog i Josipdola, te za njih traje epidemiološka obrada.

Dosad je u Karlovačkoj županiji oboljelo 409 osoba.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

U protekla 24 sata u Virovitičko-podravskoj županiji potvrđeno je sedam novooboljelih od covida-19, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Dvije su osobe mlađe, a pet ih je srednje životne dobi. Četiri su muškarca i tri žene, svi s blagim simptomima.

U samoizolaciji je trenutačno 181 osoba. U Općoj bolnici u Virovitica je troje oboljelih, a u osječkome KBC-u dvoje, jedan u respiracijskom centru i jedan na odjelu za infektologiju.

Od početka epidemije koronavirusa zaraženo je 260 ljudi, od kojih su 43 aktivna slučaja zaraze. Umrlo je osam osoba - četiri muškarca i četiri žene.

16.45

Rekordni brojevi novozaraženih diljem Europe, EU naručuje lijekove i cjepiva

Niz europskih zemalja u četvrtak je uz Hrvatsku zabilježio rekordan broj novozaraženih koronavirusom, na dan kad je Europska unija najavila kupnju 500 tisuća doza antivirusnog lijeka remdesivira i novi ugovor o budućem cjepivu za 200 milijuna stanovnika.

Hrvatska je u četvrtak zabilježila najviši broj novozaraženih od početka pandemije, njih čak 542, a rekordi se ruše u nizu europskih zemalja, ali i šire. 

Susjedne Slovenija i Bosna i Hercegovina u četvrtak imaju rekordnih 387 i 453 slučajeva. Prethodno je najviši broj novih slučajeva u Sloveniji iznosio 356 novozaraženih, a u BiH 409. 

U širem hrvatskom susjedstvu rekord ima i Austrija s brojem slučajeva većim od 1200, Slovačka s 1037 te Češka s 5335 novih slučajeva. 

Češka je tako pretekla Španjolsku po broju slučajeva na 100 tisuća stanovnika u 14 dana.

Češka vlada najavila je da će od ponedjeljka na dva tjedna zatvoriti sportske dvorane i kulturne sadržaje. Restorani će se zatvarati u 20 sati a učenici će imati miješanu nastavu, u školi i na daljinu.

Ta srednjoeuropska država ima 374 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna, a Španjolska 303, pokazuju službeni podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) od četvrtka. 

Slijedi ih Nizozemska s 285, Francuska s 257 te Belgija s 246 slučajeva na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana.

Nizozemska je u četvrtak prijavila i rekordnih 5800 novih slučajeva u 24 sata.

Rekordne brojeve novozaraženih u četvrtak bilježe i Poljska s 4280, Rusija s 11.493 i Ukrajina s 5.397 novih slučajeva.

Poljska ima i najveći dnevni broj umrlih, njih 76, i u toj će zemlji, kako je najavio premijer, od subote biti obavezno nošenje maski na svim javnim prostorima.

Varšava ne isključuje uvođenje izvanrednog stanja ako broj novozaraženih nastavi rasti, kao i promjene u režimu rada škola.

Portugal u četvrtak ima prvi puta od travnja više od tisuću zaraženih, a vlasti upozoravaju da se treba pripremiti za ono što dolazi. 

U četvrtak je utvrđeno novih 1278 slučajeva zaraze, i 10 smrtnih slučajeva. Ukupno je u Portugalu 82.534 zaraženih od početka epidemije, što je puno manje nego u susjednoj Španjolskoj.

Zadnji puta Portugal je imao više od 1000 zaraženih 10. travnja.

Hrvatska ima 76.2 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, s 1.3. smrtnih slučajeva.

Po toj stopi najgore stoje Rumunjska s 3.4, Španjolska s 3.3 te Malta s 3.2 smrtna slučaja.

Njemačka u četvrtak nije zabilježila rekord, ali imala je više od 4000 novih slučajeva.

Čelnik Instituta Robert Koch je u četvrtak upozorio da bi Njemačka uskoro mogla imati više od 10 tisuća slučajeva dnevno, a ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da je „veoma zabrinut“ i da je pandemija „test karaktera za njemačko društvo“.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da ne želi da se ponovi situacija iz proljeća kada je Njemačka bila u 'lockdownu'.

Rekordi se ne ruše samo u Europi – najviši broj novozaraženih u četvrtak ima i Iran, njih 4392, s 230 novih smrtnih slučajeva. Iran je s gotovo 28 tisuća umrlih najpogođenija država na Bliskom istoku. 

Brazil bilježi manji broj novozaraženih nego u srpnju, no u srijedu je objavio da je prešao broj od pet milijuna zaraženih, a tamošnji zdravstveni stručnjaci upozoravaju na rizik drugog vala koronavirusa zbog prebrzog povratka „normali“. U Brazilu je od covida-19 umrlo gotovo 150 tisuća ljudi. 

Odgovor Europe

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je na svom Twitter profilu objavila da će Europska unija potpisati sporazum s tvrtkom Johnson & Johnson o kupnji budućeg cjepiva za 200 milijuna ljudi. Komisija je ranije potpisala ugovore s tvrtkama AstraZeneca i Sanofi-GSK.

Čelnik Europske agencije za lijekove (EMA) je pak u četvrtak kazao je kako nije izgledno da će cjepivo za covid-19 biti spremno do kraja godine, prenosi Bloomberg. 

- Tehnički, to je naravno moguće. Praktično je to teško – veoma je neizgledno - rekao je Guido Rasi u razgovoru za američki medij. 

Reuters u četvrtak prenosi kako je kompanija Gilead Sciences u četvrtak pristala Europi prodati 500 tisuća doza antivirusnog lijeka remdesivir za 27 zemalja Europske unije, Britaniju, šest balkanskih država te Island, Lihtenštajn i Norvešku. 

Nekoliko europskih zemalja reklo je da nemaju dovoljno tog lijeka čije je globalne zalihe gotovo u potpunosti kupio SAD. Lijek će platiti zemlje koje ga trebaju.

Gilead je rekao da je novi dogovor zamijenio onaj inicijalni po kojem se lijek financirao iz Instrumenta za hitnu potporu Europske komisije, a koji pokriva razdoblje od kolovoza do listopada. Dostava bi trebala početi idućeg ponedjeljka. 

Komisija je rekla da se priprema za daljnje procedure nabave opreme potrebne tijekom pandemije - spremnika za cjepiva, spremnika za otpad, injekcija, osobne zaštitne opreme i opreme za anesteziju.

Također je naglasila da je u posljednjoj fazi nabave ključnih lijekova za jedinice intenzivne njege.

Komentari 114