News

Komentari 177

'U Tel Avivu živim već 20 godina i ovo je najgori napad do sada'

'U Tel Avivu živim već 20 godina i  ovo je najgori napad do sada'

Prilikom gradnje unutar svakog stana mora biti izgrađeno i sklonište, uglavnom je to jedna posebna soba s dvostruko ojačanim betonskim zidovima i željeznim vratima u koju se obitelj može brzo skloniti, priča nam Vujčić...

- Bili smo u izraelskom zračnom prostoru kad je počeo najžešći napad, 15-ak minuta prije slijetanja pilot je okrenuo zrakoplov i vratio nas natrag u Frankfurt. Od tada sam u Frankfurtu i čekam novi let. Da smo kružili sat vremena možda smo mogli i sletjeti, no Lufthansa nije željela riskirati i odmah su nas vratili natrag – javio nam se naš proslavljeni košarkaš Nikola Vujčić, koji radi kao sportski direktor Maccabija iz Tel Aviva, u kome s obitelji živi već punih 20 godina.

Neprijateljstvo između Hamasa i Izraela je trajno, a svako malo eskalira, s tim da svatko ima svoju verziju kako je do njega došlo. Ovoga puta sukob je eskalirao u noći s utorka na srijedu, Hamas je zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze...

POGLEDAJTE VIDEO: Ispaljeno je preko 150 raketa na Tel Aviv

- Zbog obitelji bih se što prije želio vratiti u Tel Aviv. Dugi niz godina živimo u Izraelu i navikli smo i na opasnosti i na sigurnosne protokole, ali sigurno da nikome nije ugodno kad se ovako nešto događa, pogotovo kad si razdvojen od obitelji. Supruga mi je kazala da je ovoga puta bilo baš strašno, da je ovo bio najjači napad na Tel Aviv od kad mi u njemu živimo. Na sreću svi su dobro i na sigurnom su, i obitelj i igrači – kaže Vujčić, koji nam je otkrio i kako su Izraelci spremni za ovakve napade:  

- Čim polete rakete prema Izraelu aktivira se sustav proturaketne obrane koji presreće i uništava rakete u zraku, prije nego li padnu na zemlju i eksplodiraju. Oglasi se uzbuna i svi stanovnici moraju u svoja skloništa. Prilikom gradnje unutar svakog stana mora biti izgrađeno i sklonište, uglavnom je to jedna posebna soba s dvostruko ojačanim betonskim zidovima i željeznim vratima u koju se obitelj može brzo skloniti u slučaju napada, umjesto da trče u velika skloništa.   

Iako su sukobi na tom području stalni, Hamas je do sada rijetko ispaljivao rakete prema Tel Avivu.

- Ovoga puta ispaljeno je preko 150 raketa na grad, a to se nikad nije dogodilo. Vjerojatno su se bojali odmazde ako bombardiraju centar Tel Aviva, a to se, koliko mogu pročitati, i dogodilo odmah nakon napada... - zaključuje Vujčić.

Najčitaniji članci