News

Komentari 283

U Trstu slave okupaciju Rijeke, MVEP uputilo prosvjednu notu

U Trstu slave okupaciju Rijeke, MVEP uputio prosvjednu notu

Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najoštrije je osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu. Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna, piše u priopćenju MVEP-a.Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu.

Provokacija je bilo i u Rijeci gdje su nepoznati počinitelji sinoć objesili talijansku zastavu na Guvernerovu palaču.

Zastavu su ubrzo uklonili policajci.

Bruno Guerri, direktor Fundacije koja se brine za očuvanje uspomena na D’Annunzijev lik, najavio je svoj 'marš' na izložbu u Rijeci povodom 100. obljetnice D’Annunzijeva pohoda na taj hrvatski grad.

Predsjednica: Rijeka je bila i ostaje ponosni dio Hrvatske

Cijelu situaciju komentirala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

- Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi. Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora, napisala je predsjednica na Twitteru.

Najčitaniji članci