News

Komentari 2

U Turskoj bar šest šumskih požara još uvijek izvan kontrole

U Turskoj bar šest šumskih požara još uvijek izvan kontrole

Po službenim podacima s požarima se u Turskoj trenutačno bori 16 zrakoplova i više od 50 helikoptera, no većina ih je poslana iz drugih država

Turska se dvanaesti dan zaredom bori s najtežim šumskim požarima u zadnjih deset godina, a po službenim podacima objavljenim u nedjelju bar šest požara još uvijek nije pod kontrolom, izvijestili su službeni izvori.

Službe za izvanredne situacije uglavnom su koncentrirane na gašenje požara u zapadnoj turskoj pokrajini Mugli u kojoj snažan vjetar ometa napore gasitelja.

U nedjelju je požar izbio blizu međunarodne zračne luke Dalaman, no to nije poremetilo red letenja, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

Strmi planinski teren i guste šume u pokrajini Mugli otežavaju vatrogascima da dopru do opožarenih područja s kopna, pa su u pomoć poslani vatrogasni zrakoplovi, kanaderi i helikopteri.

Podršku i pomoć su, među ostalima, poslali Španjolci, Rusi i Poljaci.

Omid Nouripour, vanjskopolitički stručnjak njemačkih Zelenih pozvao je Berlin da pošalje pomoć Turskoj.

"Političke pogreške ne smiju i ne mogu stajati na putu kada je pomoć posrijedi. Ne može se pomagati samo državama članicama EU -a kada je riječ o prirodnim katastrofama", rekao je za dpa.

Televizija NTV objavila je da je silovit vjetar ponovno raspirio požar u provinciji Aydin, za koji se vjerovalo da je pod kontrolom.

U međuvremenu je situacija u Antaliji, na jugu zemlje nešto bolja. Po informacijama lokalnih vlasti službe za izvanredne situacije su se povukle te su upućene u zapadni dio Turske kao pojačanje.

Stručnjaci procjenjuju da je dosad uništeno više od 100.000 hektara (ili oko 1000 četvornih kilometara) zemlje.

Otkad su prošli tjedan izbili prvi ovoljetni šumski požari u Turskoj, neprestano se mogu čuti kritike upućene vladi i njezinu upravljanju kriznim situacijama. Oporba optužuje i kritizira vladajuće te im predbacuje da ne posjeduju vlastite operativne vatrogasne zrakoplove.

Po službenim podacima s požarima se u Turskoj trenutačno bori 16 zrakoplova i više od 50 helikoptera, no većina ih je poslana iz drugih država. Vatrogascima i spasiocima u pomoć su priskočile i tisuće volontera.

Uzroci požara još se istražuju. Kruže glasine da su u Marmarisu vatru slučajno zapalila djeca, a mediji izvješćuju da su prošli tjedan u Bodrumu uhićene tri osobe jer se sumnja da su izazvale požar bacivši iz automobila opuške.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan za podmetanje požara optužio je zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK).

Dosad je u silovitim požarima u Turskoj smrtno stradalo najmanje osam ljudi, a stotine su ozlijeđene.

Najčitaniji članci