Obavijesti

News

Komentari 34

U Turskoj i Siriji više od 40.000 mrtvih. Oko 50.000 zgrada je uništeno ili oštećeno u Turskoj

U Turskoj i Siriji više od 40.000 mrtvih. Oko 50.000 zgrada je uništeno ili oštećeno u Turskoj

Spasilački timovi na jugu Turske navode kako još uvijek čuju glasove ispod ruševina nakon što je prošlo više od tjedan dana od razornog potresa koji je za sobom ostavio preko 40.000 žrtava

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.33

Turski AFAD je prenio kako je do sada u Tursku poslano više od 227.000 šatora, 48.000 kontejnera i 2.6 milijuna deka u 10 provincija koje su najgore pogođene potresom.

20.14

Turski mediji su priopćili kako na terenu radi više od 249.000 spasioca iz cijelog svijeta.

18.10

Tursko veleposlanstvo pokreće prikupljanje pomoći za stradale u potresu

Tursko veleposlanstvo u Zagrebu u srijedu je priopćilo da pokreće humanitarnu akciju kako bi se pomoglo stanovništvu 10 pokrajina pogođenih razornim prošlotjednim potresom koji je u toj zemlji odnio više od 35.000 života.

"S ciljem da pomognemo zacjeljivanju rana koje je prouzročila ova velika katastrofa, naše Veleposlanstvo u Zagrebu pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći u Hrvatskoj", priopćilo je veleposlanstvo.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

18.09

Prvi tegljač s humanitarnom pomoći iz Bosne i Hercegovine stigao je u srijedu u Tursku, dok su iz te zemlje stigli prvi spasioci koji su svjedočili o potresnim prizorima na potresom pogođenom području. 

U ponedjeljak je iz BiH krenuo prvi tegljač s grijalicama, agregatima, vrećama za spavanje i pokrivačima, koji je je u srijedu stigao na odredište u Turskoj.

Organizacija Pomozi.ba koja je pokrenula humanitarnu akciju najavila je slanje novih tegljača i dodala kako njihovi aktivisti pakiraju robu koju će poslati s konvojem pomoći.

Ranije su građani BiH posredstvom organizacije Pomozi.ba uputili i 250.000 eura pomoći potresom razorenim dijelovima Turske. 

U BiH su se iz te zemlje u srijedu vratili i prvi spasioci koji svjedoče o bolnim prizorima iz južnog dijela Turske.

Fahrudin Dobrača iz Gorske službe spašavanja koji je zajedno s kolegama bio u gradu Hatayu rekao je da je jedan od najemotivnijih trenutaka bio je kada su iz jednoga porušenog objekta spasili tročlanu obitelj u zagrljaju - majku, oca i kćerku.

"To je nešto što će nam ostati u sjećanju, a takvih slučajeva ima bezbroj", rekao je on.

13.54

U Turskoj uništeno ili jako oštećeno čak 50.000 zgrada 

Turske vlasti objavile su kako je više od 50.000 zgrada srušeno ili jako oštećeno u potresu. 

Ministar urbanog planiranja poručio je kako sve zgrade koje predstavljaju rizike moraju biti srušene što prije. Do sada su pregledali 387.000 građevina. 

Najviše ih je uništeno u Gaziantepu, tamo je uništeno oko 12.000 zgrada. U Hatayju i Kahramanmaras taj je broj oko 10.000. 

Komentari 34